orange the world

Orange the world: een campagne van Soroptimist International en Zonta International om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen

Van 25 november tot 11 december kleuren in een groot aantal steden en gemeenten officiële gebouwen en publieke plaatsen oranje. Hiermee vragen Zonta International en Soroptimist International aandacht voor de campagne “Say NO to violence against women” (zeg NEE tegen geweld op vrouwen). Gedurende de campagne “Orange our city, orange the world” worden de bomen op het Stationsplein, in de Stationsstraat en in de Parklaan in het oranje ingepakt en worden er affiches opgehangen en flyers verspreid op verschillende plaatsen in de stad.
Social media sharing

Geweld tegen vrouwen en meisjes' is één van de meest voorkomende schendingen van mensenrechten op wereldvlak. De Verenigde Naties lanceerden in 1991 de '16 dagen van activisme tegen gender gerelateerd geweld' met als doel een einde te maken aan geweld op vrouwen en meisjes. Ze riepen alle vrouwenverenigingen in de wereld op om actie te voeren en zo de aandacht te vestigen op fysiek, mentaal en seksueel geweld op vrouwen. Soroptimist en Zonta nemen sinds enkele jaren actief deel aan de sensibiliseringscampagne. Ze krijgen daarbij de actieve medewerking en steun van het stadsbestuur en Kunst in de Stad.

Tijdens de lockdown was er een aanzienlijke toename van huiselijk geweld. De hulplijn 1712 werd dit voorjaar gemiddeld 170 keer per maand gecontacteerd door slachtoffers van partnergeweld. Dat is een stijging van 79% tegenover vorig jaar. Ook bij de Zorgcentra na seksueel geweld noteren de chatteams een stijging van de aanmeldingen met 58%.

Ook bij de lokale politie van Sint-Niklaas staat geweld op vrouwen hoog op de agenda. Er werden 10 zedeninspecteurs opgeleid die vanaf volgend jaar operationeel moeten zijn. Ook zal de politie in 2021 een sensbiliseringscampagne opzetten mbt. intrafamiliaal geweld.

Ben je slachtoffer of getuige van geweld? Praat erover met iemand die je vertrouwt, meld het, zoek hulp. Contacteer 1712 voor alle vormen van geweld. De website www.slachtofferzorg.be biedt informatie voor alle slachtoffers of getuigen van geweld.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen