Aanduiding parking voor personen met een handicap

Parkeren voor personen met een handicap: registreer jouw nummerplaat nu!

Je bekijkt een gearchiveerde pagina. Het is mogelijk dat deze info niet meer up to date is.
Vanaf 1 februari 2023 werkt het stadsbestuur samen met de Maatschap Parkeren om het parkeerbeheer verder te moderniseren en professionaliseren. De stad krijgt een gloednieuwe parkeerwinkel op het H. Heymanplein en de parkeercontrole gebeurt met een scanwagen. Personen met een handicap kunnen uiteraard met hun parkeerkaart voor personen met een handicap nog steeds overal gratis parkeren op voorbehouden plaatsen. Ook het gratis parkeren voor personen met een handicap op niet-voorbehouden plaatsen in de stad blijft.
Social media sharing

Op voorbehouden parkeerplaatsen voor personen met een handicap

Op voorbehouden plaatsen (verkeersbord E9a met pictogram van de rolstoel) wijzigt er niets. Op deze plaatsen kan de houder van een parkeerkaart voor personen met een handicap het voertuig gratis en onbeperkt parkeren, op voorwaarde dat de speciale parkeerkaart duidelijk zichtbaar achter de voorruit ligt. De plaatsen worden door politiemensen en parkeerwachters gecontroleerd, niet door de scanwagen. Om gratis en onbeperkt op deze plaatsen te parkeren moet je de nummerplaat dus niet registeren. Hier speelt het persoonsgebonden aspect van de speciale parkeerkaart.

Op niet-voorbehouden plaatsen voor personen met een handicap

Op niet-voorbehouden plaatsen in de betalende en blauwe zone kan de houder van een parkeerkaart voor personen met een handicap nog steeds gratis én onbeperkt parkeren. Alleen moet je de nummerplaat van het voertuig waarmee je rijdt of je laat vervoeren registeren via Parkeren | Registreer je parkeerkaart voor personen met een handicap.  Dit om controle met de scanwagen mogelijk te maken. Voorwaarde blijft dat de speciale kaart duidelijk zichtbaar achter de voorruit moet liggen. Hier speelt het persoonsgebonden aspect van de speciale parkeerkaart niet. Als de houder van de kaart dit wenst, kan je zelfs nog een 2de nummerplaat laten registeren. Ook dat voertuig zal gratis en onbeperkt kunnen parkeren in betalende en blauwe zone, mits het voorleggen van de speciale parkeerkaart.

Heb je hulp nodig om jouw nummerplaat te registreren? We helpen je graag verder in de parkeerwinkel op het Hendrik Heymanplein 108, Sint-Niklaas, of in één van onze Digipunten.

Meer informatie over de nieuwe parkeerwinkel vind je hier.

Schematische voorstelling van parkeren voor personen met een handicap
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen