Lieselotte en Mats

17 november: Wereldprematurendag

Op dinsdag 17 november 2020 is het Wereldprematurendag. Ook als stad vragen we hier aandacht voor. We publiceren de getuigenis van mama Lieselotte uit Sinaai over haar te vroeg geboren baby Mats. Zo geven we erkenning aan de heftige en emotionele periode waarin ouders, broers en zussen van een prematuur terecht komen. De Coronacrisis maakt het er voor hen niet makkelijker op. Daarnaast werd een nieuwe, permanente webpagina 'Prematuur' gemaakt om de omgeving van premature kindjes wegwijs te maken in hulp en materieel aanbod.
Social media sharing

Mama Lieselotte getuigt

Mats is het eerste kindje van Lieselotte en Ben. Ze keken reikhalzend uit naar zijn geboorte, maar die kwam veel vroeger dan gepland. Al na 25 weken zwangerschap was hij er, onverwacht. De mama van Mats vertelt over de rollercoaster waarin haar kersverse gezin terecht kwam, over de impact van Corona en over heel veel liefde voor de kleine held: “Het is ons eerste kindje dus we kunnen niet vergelijken met hoe het anders zou gelopen zijn. Bij ons is het nu zo gegaan en we hebben er het beste van proberen maken. Onze Mats is er nog en dat is voor ons het belangrijkste. Als we nu terugdenken aan hetgeen we hebben meegemaakt dan wordt het wel eens stil. We beseffen nu dat het echt wel heftig is geweest en ik denk dat we daardoor ook meer genieten van elkaar.”

Campagne "Zero Separation"

De stad sluit zich ook aan bij de wereldwijde campagne "Zero Separation, samen voor betere zorg! Hou prematuur en ziek geboren baby's dicht bij hun ouders". Want in deze Coronatijden is het van levensbelang om premature en zieke baby’s en hun ouders niet te scheiden op neonatale zorgafdelingen.

Nieuwe webpagina Prematuur

Met deze pagina wil de stad ouders, grootouders, hulpverleners, ... wegwijs maken in het aanbod aan materialen, informatie en organisaties die er bestaan voor en over prematuur geboren baby’s en hun familie. We maken telkens de link naar het lokale aanbod.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen