Reynaert 2023

2023 wordt een Reynaertjaar. Openlucht musicalspektakel op SVK-site vormt blikvanger

In 2023 neemt Sint-Niklaas het voorzitterschap op van ‘Het Land van Reynaert’. Een opdracht die de stad op een opwindende en eigenzinnige manier wil vervullen. Blikvanger wordt een uniek openlucht musicalspektakel op de site van SVK, waarvoor drie doorgewinterde Wase theatermakers de handen in elkaar slaan, samen met ruim 70 acteurs en actrices op de scène en vele tientallen medewerkers achter de schermen. Eind deze maand starten de audities.
Social media sharing

Een openluchtspektakel op een unieke locatie, met Reynaert als inspiratiebron, gebracht door tientallen acteurs en actrices en met drie doorgewinterde Wase theatermakers aan het roer, dat wordt de nieuwe musical ‘R - die amok maakte’. Verwacht niet het klassieke Reynaertverhaal, maar een heel nieuwe, hedendaagse herwerking, een uniek schouwspel op het snijvlak van de rauwe realiteit en een aloude legende, in de duistere wereld van Sinn-City.
In de lange traditie van Reynaertbewerkingen en openluchtvoorstellingen in Sint-Niklaas wordt ‘R’ in september 2023 iets héél uniek. Een tijdloos verhaal over hebzucht en afgunst, schuld en boete. Over waarheid en leugen, goed en kwaad. Een verhaal bovendien over én op leven en dood. 

Scenario en liedteksten zijn van Joost Van den Branden, regie en muziek van Stefan Van Guyse. Samen met productieleider Bart Picavet belooft het een uitzonderlijke samenwerking te worden tussen deze drie Wase theatermakers.

Overdekte tribune
De voorstellingen van deze grootse musical vinden plaats in een bijzondere setting, op de site van SVK, met ruim 70 acteurs en actrices op en vele tientallen medewerkers achter de scène.
Deze eigenzinnige remake is liefst 7 keer te zien. Toeschouwers krijgen een plek op een overdekte tribune met 1.000 zitplaatsen. De ticketverkoop start eind januari 2023.

Met talent van eigen bodem
De organisatie start deze maand al met audities. “Daarom een warme oproep voor acteurs en actrices, vanuit de bewuste keuze voor talent van eigen bodem. Talent dat we willen ontdekken of verder laten rijpen, maar bovenal koesteren en laten schitteren in deze prachtige nieuwe musical.” De audities vinden plaats op zondag 25 september en zaterdag 1 oktober. Inschrijven kan via deze link.
De repetities starten vervolgens vanaf februari 2023 voor de hoofdrollen en bijrollen. Het ensemble start vanaf maart, de figuranten starten vanaf eind april.

Land van Reynaert
Dit openluchtspektakel vormt de blikvanger van het Reynaertjaar in Sint-Niklaas, in 2023. Verder worden er nog een hele reeks activiteiten en initiatieven uitgewerkt, waaronder een toeristische fiets- en wandeltocht.
Sint-Niklaas neemt in 2023 het voorzitterschap op van ‘Het Land van Reynaert’, een intergemeentelijk project tussen de Wase gemeenten Lokeren, Sint-Niklaas, Kruibeke, Beveren, Moerbeke, Sint-Gillis-Waas, Stekene, Temse, Waasmunster, de Zeeuws-Vlaamse gemeente Hulst en Destelbergen en Lochristi. Het Reynaertgenootschap is eveneens lid en adviseert bij de werking.
Het Land van Reynaert, dat sinds 1996 bestaat, is een grensoverschrijdend, cultureel samenwerkingsproject tussen die gemeenten, met als doel het verhaal ‘Van den vos Reynaerde’ te promoten, onder meer via manifestaties, museale projecten, toeristische routes en podiumproducties.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen