Bevrijding in Sint-Niklaas

75 jaar bevrijding: een oproep

Op zaterdag 9 september 1944, rond het middaguur, reden Britse gevechtseenheden langs Tereken de stad binnen. Via de Kokkelbeekstraat bereikten ze de Grote Markt. In geen tijd ontstond er een volkstoeloop op het marktplein. De mensen zongen, dansten en verbroederden met de Britse soldaten. Vier donkere oorlogsjaren waren voorbij. Sint-Niklaas was bevrijd.
Social media sharing

Het stadsbestuur laat de 75ste verjaardag van de bevrijding van onze stad niet onopgemerkt voorbij gaan. Van september tot november 2019 vinden op verschillende locaties in de stad herdenkingsactiviteiten plaats. Zo presenteert het stadsarchief een nieuwe montage van unieke filmbeelden over de periode van de bevrijding en de eerste Bevrijdingsfeesten.

Naar aanleiding van dit project doet het stadsbestuur een oproep aan de inwoners. Bewaar je zelf nog films uit de oorlogsjaren of heb je weet van filmbeelden over onze stad uit die periode? Laat het ons weten. In ruil voor het gebruik van de beelden laten wij de pellicule gratis digitaliseren, zodat je materiaal veilig en duurzaam bewaard blijft.

Contact stadsarchief: tel 03 778 33 80, archief@sint-niklaas.be

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen