Korte KetenTafel

Aan tafel! Leerlingen gaan aan de slag met lokale producten tijdens Korte KetenTafel

Twintig Sint-Niklase klassen koken deze week met Sint-Niklase producten. Ze nemen deel aan 'Korte KetenTafel', een initiatief waarbij de weg tussen de voedselproducent en het resultaat op het bord zo kort mogelijk is.
Social media sharing

Als de afstand die een product aflegt tussen producent en consument beperkt blijft, is dat goed voor de lokale economie én voor het milieu. Daar zet de stad sterk op in met het initiatief ‘Korte KetenTafel’. Dat is een samenwerking van de stad met de Broederschool Biotechnische en Sport, de klimaatcoach van de Sint-Niklase scholen, leerkrachten en maatkoeriers van Den Azalee.

In totaal twintig klassen van een hele reeks scholen nemen deel aan deze Korte KetenTafel. De klassen gaan aan de slag met een voedselbox vol verse producten, samengesteld door leerlingen van de Broederschool Biotechnische en Sport in de Weverstraat. De pakketten worden opgehaald en afgeleverd met een duurzaam transportmiddel, via de maatkoeriers van Den Azalee.

Voeling met lokale producten
In de klassen gaan leerlingen vervolgens samen met hun leerkracht aan de slag om gezonde gerechten te bereiden met lokale producten. Zo komt er onder meer pompoenpreparé, bietenhummus en een wortelspread op tafel deze week. Er is ook een lespakket beschikbaar om jongeren tijdens de bereiding van de gerechten verder te informeren over het belang van de duurzame aspecten van de korte keten.
Op die manier krijgen jongeren ook meer voeling met lokale producten, van waar ons voedsel komt, wie het heeft gemaakt, wat seizoensgebonden producten zijn en wat de impact is van onze consumptie op onze planeet.

Het principe van korte ketens is eenvoudig: voedsel zo snel mogelijk van boer naar bord brengen, met zo weinig mogelijk tussenschakels. De voorbije jaren zijn lokale producten nog meer in trek. En die tendens wil de stad ook versterken, met een lokale voedselstrategie op maat van Sint-Niklaas. Met deze Korte KetenTafel zet de stad volop in op de klimaatdoelstellingen.

Info: klimaatcoach Elise Schaumont, elise.schaumont@energiecoachsintniklaas.be

Korte KetenTafel
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen