De aanleg van het mountainbikepark gaat van start.

Aanleg groots mountainbikepark gaat van start: 50.000 m² fietsplezier in groene omgeving

De aanleg van het eerste mountainbikepark van Sint-Niklaas is van start gegaan. Dat krijgt een plaats op een oppervlakte van liefst 50.000 m², tussen de Vossekotstraat en Pastoor Copstraat, op de vroegere voetbalsite van FC Gerda. Er komt een uitdagend en gevarieerd parcours, met een funpark en een skillspark, voor beginnende én gevorderde mountainbikers. Zesvoudig Belgisch kampioen mountainbike Kris Hertsens en wielercommentator José De Cauwer kijken alvast reikhalzend uit naar de opening.
Social media sharing

In het mountainbikepark worden twee terreinen ingericht: een funpark en een skillspark. Het funpark is het eerste terrein (via de Vossekotwegel, komende van parking De Ster), en biedt met lagere heuvels en eenvoudigere hindernissen een plek voor beginnende mountainbikers. In het skillspark krijgen mountainbikers hoogteverschillen van maximaal zes meter voorgeschoteld, met een reeks technische obstakels zoals jumps, drops, brede en dunne skinny’s, bunny hops en rock gardens. 

Het funpark en het skillspark worden met elkaar verbonden via routes die door de bestaande bossen heen lopen, ingedeeld volgens verschillende vaardigheidsniveaus. In de bossen worden hiervoor paden gemaaid van maximum 1,5 meter breed, maar er worden geen bomen gekapt voor het mountainbiken. Het hele parcours wordt aangelegd met eenrichting single tracks in klokwijzerzin, behalve voor de moeilijkste hindernissen op de hoogste heuvel in het skillspark. De paden voor mountainbikers worden maximaal gescheiden van de paden voor lopers en wandelaars.

Naast de heraanleg in functie van het mountainbikepark krijgt de hele site een nieuwe groenaanleg. We kiezen daarbij voor aangepaste, inheemse begroeiing per zone: bloemenakkers, grasland, struiken en heesters, en bomen. Er is ook aandacht voor een efficiënte waterhuishouding: er is nu al een ecologisch bufferbekken (ca. 0,4 hectare) en wadi’s vangen het overtollige water in het funpark en skillspark op, zodat de paden relatief droog blijven.

Het volledige mountainbikepark wordt zo een kleine 50.000 m² groot (5 hectare). Dat komt qua oppervlakte overeen met het klassieke deel van het Romain De Vidtspark, zonder de zone van het speelbos achter de speeltuin met eekhoorn.

De aanleg van het mountainbikepark gaat van start.

José De Cauwer: "Elke gemeente zou zo'n parcours moeten hebben" 
Wielercommentator José De Cauwer (73) is alvast een grote fan van het mountainbikepark in Sint-Niklaas. De oud-wielrenner én voormalig ploegleider (hij won met Greg LeMond de Tour van 1989) pleit er al vele jaren voor om meer terreinen in te richten waar kinderen en jongeren écht kunnen leren fietsen. "Eigenlijk zou elke gemeente zo'n mountainbikeparcours moeten hebben", stelt De Cauwer. "Want er zijn nog amper plaatsen waar kinderen die fietsbehendigheid kunnen ontwikkelen. En dat is nodig, want stuurvaardigheid is ook onontbeerlijk in het verkeer. Omdat kinderen niet meer écht leren fietsen, gebeuren er volgens mij ook meer ongevallen in het verkeer." 
José De Cauwer leerde als kind fietsen in de natuur. "We zochten obstakels op, maakten parcours in weiden en bossen. Door te spelen, leerden we hoe we met een fiets moesten rijden. Dat gebeurt vandaag nog amper. En daarom ben ik zo blij dat de stad investeert in dit mountainbikepark. Dit is zó waardevol."
 

Participatie met gebruikers en de buurt
Voor dit project vond het stadsbestuur het een cruciale voorwaarde om de ervaring en expertise van de uiteindelijke gebruikers van het parcours zoveel mogelijk te laten doorwegen op het ontwerptraject. Daarom richtten we een actieve werkgroep op met mountainbikers uit het Waasland (inclusief clubs en scholen), Sport Vlaanderen, Cycling Vlaanderen, provinciaal domein De Ster, medewerkers van dienst sport, de natuurambtenaar en de landschapsarchitect. Via plaatsbezoeken op het terrein zelf én bij inspirerende voorbeelden op andere locaties werkten we een eerste concept voor een optimale inrichting uit.

Buurtbewoners stelden zich sterk betrokken op en konden feedback geven op het eerste concept, op een druk bijgewoonde info- en participatiesessie in februari 2022 over de toekomst van de vrijgekomen voetbalsite van FC Gerda. Bij de inplanting van de verschillende zones van het mountainbikepark werd met hun feedback rekening gehouden.

Werken
De werken voor de aanleg van het mountainbikepark starten begin juni 2023, en worden uitgevoerd door Lippens Infra, met 2 onderaannemers: een gespecialiseerde mountainbikepark-bouwer (Get Insane) en een groenaannemer (Tuinen Johan Terras bvba). De aannemer start met het grondwerk. De aanleg van de paden en constructies volgt in de zomermaanden. De groenaanleg gebeurt in november-december 2023. De opening van het nieuwe mountainbikeparcours staat gepland voor eind 2023 of begin 2024.

De stad Sint-Niklaas investeert 250.000 EUR incl. btw in de aanleg van het mountainbikepark.

De aanleg van het mountainbikepark gaat van start.
De aanleg van het mountainbikepark gaat van start.
De aanleg van het mountainbikepark gaat van start.
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen