Het fietsverkeer op de fietssnelweg F4 in Sint-Niklaas blijft sterk toenemen

Aantal fietsers op F4 stijgt fors. Ook Blue-bike kent recordjaar in Sint-Niklaas

Het fietsverkeer op de fietssnelweg F4 in Sint-Niklaas blijft sterk toenemen. Het voorbije jaar passeerden precies 479.144 fietsers de fietstelpaal aan het Westerplein, liefst 64.000 méér dan het jaar voordien. En ook het fietsdeelsysteem Blue-bike heeft in 2022 in Sint-Niklaas een recordjaar achter de rug.
Social media sharing

De fietssnelweg F4, die Gent, Sint-Niklaas en Antwerpen met elkaar verbindt, wordt steeds populairder. De fietstelpaal op het Westerplein registreerde in 2022 maar liefst 479.144 fietsers. Ter vergelijking: in 2021 waren dat er 416.084 en in 2020 404.844. Topmaand het voorbije jaar was juni, met liefst 50.901 fietsbewegingen op de F4 aan het Westerplein.

Een forse stijging dus, waarmee Sint-Niklaas toont dat het zich verder ontwikkelt als een echte fietsstad. De gerichte ingrepen hebben duidelijk resultaat, zoals de inrichting van de Westerstraat als fietsstraat, de voorrang voor fietsers op oversteekplaatsen, de inzet van conflictvrije kruispunten, het dubbelrichtingfietspad ter hoogte van OLV Presentatie in de Spoorweglaan, de lichtengeregelde oversteekplaatsen met minimale wachttijd op de as Driekoningen-Hofstraat en de aangepaste circulatiemaatregelen op het Stationsplein.

Schepen voor Mobiliteit Carl Hanssens: "Het fietsgebruik zit duidelijk in de lift in onze stad. We stimuleren inwoners om te kiezen voor de fiets voor hun verplaatsingen naar school of naar het werk, maar die keuze maken mensen alleen als er daadwerkelijk goeie fietsinfrastructuur is. We gaan verder op die ingeslagen weg, met binnenkort de nieuwe fietsbrug op Vijfstraten, met nieuwe fietspaden op de as Zwaanaarde in Sinaai, op de Dendermondse Steenweg en in het Industriepark-West, met een vernieuwde zachte doorsteek via het Kokkelbeekplein en met een extra fietsstraat in de Vrouweneekhoekstraat. Sint-Niklaas wordt op die manier steeds meer een échte fietsstad."

Het fietsgebruik zit in de lift in Sint-Niklaas

Ook record voor Blue-bike
Ook deelfietsaanbieder Blue-bike kende een recordjaar in Sint-Niklaas in 2022. Het aantal ritten steeg van 5.178 in 2021 tot 8.348 in 2022. Er zijn intussen al 952 unieke gebruikers van Blue-bike in de Wase hoofdstad.
Blue-bike verwacht een verdere groei in 2023. Het stadsbestuur is opgetogen dat steeds meer inwoners en bezoekers overtuigd raken van fietsdelen als duurzame vervoersoplossing, al dan niet in combinatie met openbaar vervoer. Blue-bike beschikt in Sint-Niklaas over 48 deelfietsen aan het station.

Het fietsgebruik zit in de lift in Sint-Niklaas
Het fietsgebruik zit in de lift in Sint-Niklaas
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen