Parkeerplaats 2

Actie correct gebruik parkeerplaatsen voor personen met een beperking

In Sint-Niklaas zijn er 302 openbare parkeerplaatsen voor personen met een beperking. Helaas merken gebruikers van deze parkeerplaatsen vaak dat deze onterecht gebruikt worden of dat er gebruik gemaakt wordt van ongeldige parkeerkaarten.
Social media sharing

Omdat de stad personen met een beperking evenwaardig wil laten participeren aan het dagelijkse leven en naar aanleiding van de Internationale dag voor personen met een beperking op donderdag 3 december; hangen er volgende week aan de parkeerplaatsen voor personen met een beperking borden met de slogan ‘Doe mee en parkeer je auto oké’. Op deze manier stellen de politie en de stad Sint-Niklaas deze misbruiken aan de kaak en maken ze de burger er attent op dat het belangrijk is voor personen met een beperking om zo dicht mogelijk bij hun bestemming te kunnen parkeren.

Doe mee en parkeer je auto oké!

Van maandag 30 november tot en met zondag 6 december 2020 organiseren de politie en de parkeerwachters extra controles, ook de gemeenschapswachten hebben extra aandacht

De politie en parkeerwachters controleren tijdens deze nationale actieweek de parkeerplaatsen voor personen met een beperking extra en hanteren hierbij nultolerantie. Bij ernstige inbreuken wordt de wagen getakeld.

De gemeenschapswachten en parkeerwachters verspreiden een positieve boodschap bij mensen die hun wagen juist parkeren in de buurt van een parkeerplaats voor een persoon met een beperking. Dit doen ze door een bedankkaartje onder de ruitenwissers te leggen.

Enkele belangrijke aandachtspunten uit de wetgeving:

De boete voor het parkeren zonder kaart op een parkeerplaats voor personen met een beperking bedraagt 116 euro met onmiddellijke inning en administratieve takeling bij afwezigheid van de bestuurder.

  • Indien de kaarthouder de kaart vergeet te plaatsen terwijl hij of zij parkeert op een plaats voor personen met een beperking, bedraagt de boete 58 euro met onmiddellijke inning alsook administratieve takeling bij afwezigheid van de chauffeur.
  • Wanneer een geldige parkeerkaart wordt gehanteerd zonder dat de titularis aanwezig is in het voertuig, bedraagt de boete 116 euro met onmiddellijke inning en wordt de kaart teruggestuurd naar de FOD Sociale zekerheid. Hetzelfde geldt voor het hanteren van een vervallen kaart of het gebruiken van de kaart terwijl de titularis reeds overleden is.
  • Het namaken of kopiëren van parkeerkaarten wordt beschouwd als schriftvervalsing en gebruik van een vals stuk.

Enkele cijfers

In 2019 heeft de politie 217 vaststellingen verricht wegens onrechtmatig parkeren op een parkeerplaats voor personen met een beperking, 14 voertuigen werden getakeld. Vanaf januari 2020 tot op heden waren er 172 vaststellingen en 15 voertuigen werden getakeld. De parkeerwachters deden in 2019 376 vaststellingen.

Met deze gezamenlijke actie willen het stadsbestuur en de politie aandacht vragen voor het correcte gebruik van deze parkeerplaatsen door zowel sensibiliserend als sanctionerend te werken.

Mobiliteit

Grote Markt
1
9100
Sint-Niklaas

Communicatie

Grote Markt
1
9100
Sint-Niklaas
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen