Grote Markt

Afschaffing permanente mondmaskerplicht in stadscentrum Sint-Niklaas

Aangezien het aantal nieuwe coronabesmettingen in Sint-Niklaas de voorbije maand zeer drastisch is gedaald en de vaccinatiegraad in stijgende lijn gaat, trekt het stadsbestuur vanaf maandag 31 mei de drie specifieke lokale coronamaatregelen in, waaronder de afschaffing van de permanente mondmaskerplicht in de stadskern. Het stadsbestuur benadrukt evenwel dat, op basis van de federale regels, de mondmaskerplicht blijft gelden in heel wat omstandigheden.
Social media sharing

Drie versoepelingen

Vanaf maandag 31 mei is het dragen van een mondmasker niet langer verplicht op deze locaties in de stadskern: Stationsplein, Stationsstraat, Houtbriel, Sint-Nicolaasplein, Sacramentsstraat, Grote Markt, Hendrik Heymanplein, de Castrodreef en Nieuwstraat (autovrij gedeelte).

De mondmaskerplicht wordt dan ook afgeschaft in de overdekte collectieve delen van appartementen. Let wel: indien de syndicus of de vereniging van mede-eigenaars zelf beslist hebben om een mondmaskerplicht in te voeren, blijft deze van kracht.

Tevens wordt het verbod opgeheven om voedsel en drank te nuttigen op de parkings van winkels en winkelcentra.

Waasland Shopping Center

In de wandelgangen en winkels van het Waasland Shopping Center blijft het verplicht om een mondmasker te dragen, op basis van de federale wetgeving. Het zal vanaf 9 juni wel toegelaten zijn voeding en dranken te nuttigen, zoals voorzien in het horecaprotocol.

Blijvende verplichting

Hoe dan ook blijft waakzaamheid geboden. Om te vermijden dat de gezondheidssituatie opnieuw kantelt en het aantal besmettingen plots opnieuw gaat stijgen, roept het stadsbestuur de inwoners op om hun verantwoordelijkheid te nemen en de nog altijd geldende maatregelen strikt na te leven.

Zo blijft de mondmaskerplicht gelden op de donderdagse marktdag, in openbare gebouwen, winkelcentra, winkels, horecazaken (met inbegrip van de verplaatsing op de terrassen), het openbaar vervoer en wachtrijen.

Tenslotte blijft ook altijd de ‘gouden regel’ over de social distance van kracht. De veiligheidsafstand van 1,5 m is de norm, behalve voor mensen die onder hetzelfde dak wonen onderling of tussen personen die elkaar ontmoeten in het kader van een duurzaam onderhouden nauw contact, voor kinderen tot en met 12 jaar onderling en tussen begeleiders enerzijds en personen die nood hebben aan begeleiding anderzijds.

Wie deze veiligheidsafstand niet kan respecteren, moet een mondmasker dragen.

 

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen