T. Van de Velde en E. Deschepper

Aperitieflezing 'Archeologie en organische chemie' op zondag 1 december in SteM

In de winter van 2017-2018 groeven archeologen van Monument Vandekerkchove nv in Elversele een Merovingisch grafveld op dat dateert tussen de tweede helft van de 6de en de eerste helft van de 7de eeuw. Merkwaardig was de vondst van telkens één aardewerken potje in 9 van de 49 begravingen.
Social media sharing

Werden deze potjes om louter symbolische redenen in het graf geplaatst, of bevatten deze effectief voedsel? Door middel van Gas Chromatografie Massa Spectrometrie (GC-MS) zijn wetenschappers niet enkel in staat om te bepalen of er effectief voedsel aanwezig was, maar ook welk soort voedsel! De toepassing van deze interessante techniek op het aardewerk uit Elversele leverde boeiende resultaten op, die meer inzicht verschaffen in het Merovingische grafritueel. Twee gepassioneerde archeologen schetsen op zondag 1 december om 11 uur in het SteM Zwijgershoek mooi het boeiende interactieveld tussen chemie en archeologie! De toegang is gratis.

Na de lezing kan u nagenieten van een goed glas wijn aangeboden door onze museumsponsor Het Wijnhuis.

Stedelijke musea

Zwijgershoek
14
9100
Sint-Niklaas
Openingsuren
Maandag Gesloten
Dinsdag 14 - 17 uur
Woensdag 14 - 17 uur
Donderdag 14 - 17 uur
Vrijdag 14 - 17 uur
Zaterdag 14 - 17 uur
Zondag 11 - 17 uur
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen