Autovrije zondag

Autovrije zondag op 22 september

Op zondag 22 september blijft koning auto ook in Sint-Niklaas opnieuw een dag aan de kant tijdens autovrije zondag. Naar jaarlijkse gewoonte wordt dit een dag vol gezelligheid en leuke activiteiten in de stadskern.

Social media sharing

Doe-activiteiten
Op diverse locaties in de stadskern staan originele activiteiten op het programma, zoals fietsen op een space bike, balanceren op de surf rodeo, fiets pimpen, een partijtje curling of een dansje in verschillende stijlen. Wie na de actie zin heeft in iets lekkers kan kennismaken met de sapjesfiets, proeven van een heerlijke cocktail of genieten van een café crème. Op het Stationsplein staat voor de gelegenheid een feestmarkt, van 10 tot 20 uur.

Optredens en openluchtcinema
Acts en optredens zullen ook dit jaar niet ontbreken. De leerlingen van Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie geven het beste van zichzelf tijdens verschillende voorstellingen en animatieshows. Ook de dansers van Clapaja en Explozion en de turners van Kracht en Geduld zijn present. Vrolijke circusmuziek begeleidt de circusfiets. Aan het Castrohof loopt BIOSKOOP XL, een heuse openluchtcinema met echte filmklassiekers en verder ook optredens, dj-sets en allerlei randactiviteiten. De toegang is gratis.

Street art
Claim the street! Dat neemt curator Bart Warnier (Wham Office) tijdens het weekend van autovrije zondag letterlijk. Na de gesmaakte nutskasten vol street art gaat hij het grijze straatbeeld verder te lijf. Hij vond de befaamde artist Dzia bereid een metershoge gevel op de hoek van het Hendrik Heymanplein en de Mgr. Stillemansstraat te kleuren.

Infostanden
Autovrije zondag en duurzaamheid gaan telkens hand in hand. Bezoekers kunnen terecht aan verschillende infostanden op de Grote Markt. De Fietsersbond, MIWA, afdeling plannen & ontwikkelen en stellen hun werking voor. Ook alle initiatiefnemers van autodelen in onze stad maken het publiek wegwijs. De infostand van toerisme Sint-Niklaas zet de toeristische troeven van stad en streek in de kijker.

BBQ
Het BBQ-team Laurentius is opnieuw op de afspraak. Dit jaar staan er twee kampioenschappen op het programma: een culinaire wedstrijd en een wedstrijd van de Amerikaanse Kansas City Barbecue Society (KCBS) ‘Steak & whole hog’. Maar liefst 52 teams zullen dit weekend strijden om de titel en de eer. Het hoogste aantal ooit. Indrukwekkende installaties en gerechten tonen het vakmanschap van teams uit de vier windstreken.

Praktisch
Op zondag 22 september is er van 12 tot 19 uur geen verkeer mogelijk in een groot deel van de stadskern. Activiteiten vinden plaats tussen 14 en 18 uur. Ter gelegenheid van autovrije zondag biedt het stadsbestuur gratis busvervoer aan.

Meer info en de afbakening van de autovrije zone: www.sint-niklaas.be/autovrij.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen