Autovrije zondag

Autovrije zondag zet duurzame mobiliteit in de kijker

Op 20 september is het autovrije zondag in een groot deel van de stadskern. Dit is het hoogtepunt binnen de week van de mobiliteit. De auto moet voor één keer aan de kant om plaats te maken voor de fietser en de voetganger. Duurzame mobiliteit is het thema van de dag. Op de Grote Markt is er heel wat te zien en te beleven, van 14 tot 18 uur.
Social media sharing

Het kader
De autovrije zondag vindt plaats in de week van de mobiliteit (16 – 22 september). In deze week wordt duurzaam verplaatsingsgedrag gestimuleerd. Op de autovrije zondag wordt dit gedrag extra aangemoedigd door de creatie van een autovrije zone in de stadskern. Hierdoor wordt het niet alleen aangenamer om zich duurzamer te verplaatsen maar eveneens veiliger.

Bovendien verrast de stad in die week willekeurig personen die zich duurzaam verplaatsen. Wie een mobiliteitsspotter tegenkomt, kan een Kad-Oh-bon winnen van 25 EUR.

Programma
Op de Grote Markt staat er voor de gelegenheid een kermis. De marktkramers organiseren een feestmarkt. Op de mobiliteitsmarkt is er onder meer een stand van Fietspunt, Oxford fietsen, Fietsersbond, Lokale Politie Sint-Niklaas, autodelen Stapp.in en de stedelijke dienst mobiliteit. Toerisme Sint-Niklaas presenteert een brede waaier aan wandel- en fietskaarten en tal van tips voor leuke tochtjes door stad en streek.

Kinderen kunnen deelnemen aan straattheater of gaan aan de slag met gekke fietsen. Ze kunnen ook hun fiets pimpen. City Escape daagt de bezoekers uit om de beste speler van het land te worden en City Golf is naast een originele doe-activiteit ook een ontdekkingstocht door de stadskern. De harmoniegroepen De Toekomst en de Kunstvrienden zorgen voor de muzikale sfeer.

Autovrije zondag verloopt uiteraard coronaveilig, o.a. door de mondmaskerplicht, het vastleggen van het maximum aantal bezoekers en het respecteren van de sociale afstand.

Verkeersmaatregelen
Tijdens autovrije zondag gelden er specifieke verkeersmaatregelen. Vanaf 12 uur wordt de autovrije zone afgebakend en is er geen autoverkeer mogelijk. Vanaf 18.30 uur wordt de openbare weg geleidelijk terug opengesteld, rekening houdend met de veiligheid.

Wagens die geparkeerd zijn op de openbare weg in de autovrije zone mogen tijdens die periode in principe blijven staan zonder dan ook een verplaatsing te maken. De randparkings en enkele centrumparkings blijven bereikbaar (parking Waasland Shopping Center, Noordlaan, Station, Stationsstraat, Zwijgershoek, Schouwburg, Kokkelbeekplein, ’t Bau-huis).

Voor uitzonderlijke verplaatsingen om dringende medische redenen kan een doorgangsbewijs aangevraagd worden via www.sint-niklaas.be/autovrij.

Alle info www.sint-niklaas.be/autovrij

 

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen