Kinderstadsdichter

Aya Vanvinckenroye (14) is de twaalfde kinderstadsdichter van Sint-Niklaas

De 14-jarige Aya Vanvinckenroye is de nieuwe kinderstadsdichter van Sint-Niklaas. Tijdens een feestelijke plechtigheid in het stadhuis nam Mauro Pauwels na twee jaar afscheid van het kinderstadsdichterschap en droeg hij de gegeerde dichterlijke titel over aan Aya.
Social media sharing

Aya overtuigde de jury met haar gedicht ‘Tijdreis’, dat uit 114 inzendingen van kinderen tussen 12 en 15 jaar werd gekozen. De nieuwe kinderstadsdichter houdt van schrijven, lezen en muziek spelen. Ze kijkt er met veel enthousiamse en geestdrift naar uit om als kinderstadsdichter haar dromen, wensen en gedachten over de stad uit te strooien. Het is de tweede keer dat Aya deelneemt aan de zoektocht naar de kinderstadsdichter. In 2020 nam ze een eerste keer deel en won ze als 12-jarige de Armand Van Assche prijs.

Zes genomineerden
Juryvoorzittter Joost Van den Branden, auteur en theatermaker bij Theater Tieret en Kruimeldief, bracht hulde aan de zes genomineerde kinderen en prees de inspanningen van alle jonge dichters die deelnamen. Naast Aya Vanvinckenroye, werden ook Jolien Eeckhaoudt, Gilles Dobbelaere, Fiona Buysse, Vince Matthieu en Merel Clays genomineerd. Zij krijgen in de loop volgend schooljaar samen met hun klasgenoten een dichterlijke workshop voorgeschoteld. 

Armand Van Asscheprijs
De jury selecteerde naast een originele lofzang op de stad ook een gedicht dat in het oog springt voor de Armand Van Asscheprijs. Die poëzieprijs voor jonge dichters gaat deze keer naar Gilles Dobbelaere. De prijs werd uitgereikt door Lander Van Assche, kleinzoon van Armand Van Assche en Erika De Cuyper. 

Kinderstadsdichter

Feestelijke momenten
Als kinderstadsdichter zal Aya de komende twee jaar op poëtische wijze hulde brengen aan haar stad, tijdens feestelijke momenten zoals de Vredefeesten, de opening van het Huis van de Sint, Gedichtendag en Jeugdboekenmaand. De voorbije jaren traden de kinderstadsdichters ook op andere momenten naar voor, onder meer tijdens het jongerenfestival IKANDA, bij de uitbreiding van het Geboortebos, op de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, de Dag van het Park of bij de doortocht van de Ronde van Vlaanderen.

Foto aanstelling kinderstadsdichter

Kinderstadsdichter
Kinderstadsdichter
Kinderstadsdichter
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen