Campagnebeeld 'En jouw kind?' toont vier kinderen met object van hun hobby: skateboard, saxofoon, vislijn & koksmes

Bevraging ‘En jouw kind?’ polst naar aanbod opvang en vrije tijd in Sint-Niklaas

Stad Sint-Niklaas lanceert een online bevraging over het aanbod aan opvang en vrije tijd in Sint-Niklaas onder de campagne ‘En jouw kind?’. De bevraging is gericht naar alle ouders met kinderen tussen 2,5 en 18 jaar oud. Iets oudere kinderen en jongeren kunnen ook zelf hun stem laten horen.
Social media sharing

De bevraging komt er naar aanleiding van het  'Decreet betreffende de organisatie van de buitenschoolse kinderopvang en de afstemming tussen de buitenschoolse activiteiten', of beknopter het decreet BOA (buitenschoolse opvang en activiteiten). Dit decreet werd in 2019 goedgekeurd door het Vlaams Parlement.

Al lange tijd denken verschillende sectoren immers na over de vrijetijdsinvulling van kinderen, vooral na schooltijd. Enerzijds is er de druk op de buitenschoolse kinderopvang: meer en meer ouders hebben voor en na schooltijd opvang nodig. De buitenschoolse kinderopvang is een zeer kwaliteitsvolle opvangvorm, bijvoorbeeld naar werking, ratio kind/begeleider en pedagogische kwaliteitseisen.

Anderzijds is er de realiteit dat deze kinderen in de opvang zitten, maar misschien liever willen sporten, dansen of muziek leren ... Het recht op een leuke vrije tijd, dat vertrekt vanuit ieders talent, kunnen we momenteel niet altijd realiseren.

Beide vaststellingen, namelijk een overbevraagde kinderopvang en een leuke vrije tijd voor elk kind, worden gebundeld. Het decreet wil een antwoord bieden op deze knelpunten. Tegen 1 januari 2026 moet elke gemeente of stad het decreet hebben geïmplementeerd. 

Daarom is het belangrijk om de noden en behoeften omtrent opvang en vrije tijd goed te kennen bij kinderen, jongeren en ouders.

Sint-Niklaas heeft een uitgebreide keuze aan opvang en vrije tijd, maar het kan altijd beter! We willen het aanbod beter op elkaar afstemmen en meer divers maken (conform het decreet). We vinden daarom de stem en de blik van kinderen, jongeren én hun ouders heel belangrijk.

Op die manier:

1.         krijgen kinderen en jongeren alle kansen om zich te ontplooien, volgens hun interesses en talenten.

2.         kunnen ouders werk, school en gezin combineren.

3.          voelt elk gezin zich welkom.

Daarom lanceren we de bevraging ‘En jouw kind?’. Ouders, kinderen en jongeren kunnen er hun mening en wensen delen over opvang, vrijetijdsactiviteiten en de praktische organisatie voor hun gezin. Aan de hand van de antwoorden van kinderen, jongeren én hun ouders kunnen we in de toekomst een volledig aanbod aan vrije tijd en opvang uitstippelen.

De bevraging invullen kan via www.sint-niklaas.be/enjouwkind. Via een brede campagne in onder andere kleuter- en lagere scholen en secundaire scholen in Sint-Niklaas worden ouders, kinderen en jongeren aangemoedigd om hun stem te laten horen.

Contact

Kinderopvang

Abingdonstraat
99
9100
Sint-Niklaas

Jeugd

Grote Markt
45
9100
Sint-Niklaas
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen