Bart Plouvier

Bib brengt eerbetoon aan schrijver Bart Plouvier

Met de expo 'De toekomst is verbruikt' brengt de bibliotheek van Sint-Niklaas hulde aan de vorig jaar overleden schrijver Bart Plouvier. De expo opent op vrijdag 21 oktober met een bijzondere terugblik op het avontuurlijke leven van de voormalige barman, bouwvakker, restauranthouder, matroos, muzikant en auteur.
Social media sharing

Bart Plouvier, opgegroeid in het Antwerpse artiestenmilieu en de hippiebeweging, was een man van vele stielen: barman en tuinier, bouwvakker en brouwersgast, muzikant en matroos op de lange omvaart, kok en restauranthouder. Ook in de literatuur beperkte hij zich niet tot één genre: romans en kortverhalen, reisimpressies, theater- en liedteksten, kinderboeken en poëzie, hij zette ze in een barokke stijl en met wisselend succes allemaal naar zijn hand.

Eind jaren 1980, terug aan wal, opende hij een restaurant in Elversele, een deelgemeente van Temse. Hij combineerde koken met schrijven. Vanaf 1997 mocht hij zich fulltime auteur noemen. Plouvier zou met enkele boeken uitgroeien tot de 'chroniqueur van Elversele'. Met een nostalgische blik zette hij in onder meer 'Het Gelag', 'Dorpers' en 'De gele vlag' onvergetelijke portretten neer van markante dorpsfiguren. Ook de zee bleef een prominente rol spelen in zijn werk. 

Bart Plouvier

Gelauwerd
Bart Plouvier kreeg een hele reeks onderscheidingen. In 1993 won hij de Ary Sleeksprijs voor zijn reisverhaal 'De reiziger, de veroveraar en de autochtoon', waarmee hij met Cees Nooteboom zelfs een van de meest vermaarde auteurs van reisverhalen achter zich liet. In 1995 stond hij met 'Het gelag' op de longlist van de AKO Literatuurprijs, een van de belangrijkste Nederlandse literatuurprijzen. In 2002 kreeg hij de Antwerpse provinciale Prijs voor Letterkunde voor 'De biechtspiegel' en een jaar later won hij ook de Oost-Vlaamse provinciale Prijs voor Letterkunde voor 'Het land van tante Marie'. 
De laatste jaren van zijn leven zou hij zich vooral aan poëzie wijden. Bart Plouvier, een pseudoniem voor Bart Van Schaeren, overleed op 29 december 2021 in Mariekerke, zijn laatste woonplaats. Hij werd 70 jaar. 

Expo 
De bibliotheek van Sint-Niklaas wijdde de voorbije jaren mooie tentoonstellingen aan verscheidene Wase auteurs, van Anton van Wilderode, Paul Snoek en Filip De Pillecyn tot Tom Lanoye en Christophe Vekeman. Ook dit najaar zet de bib een auteur in de schijnwerpers. Bart Plouvier krijgt een passend eerbetoon met de expo 'De toekomst is verbruikt'. Die loopt van 21 oktober tot 27 november. De bib kon putten uit het rijke fotoarchief van de familie, het privéarchief van de auteur dat een plaats kreeg in de Bibliotheca Wasiana en tal van objecten die bewaard worden bij de Heemkundige Kring Braem in Elversele. 

De vernissage vindt plaats op vrijdag 21 oktober om 20 uur, waarbij gewezen boekhandelaar Herwig Staes terugblikt op het markante oeuvre en avontuurlijke leven van Bart Plouvier, samen met uitgever Rudy Vanschoonbeek, auteur Erik Vlaminck en zanger-muzikant Wigbert Van Lierde. Wigbert zal Plouvier ook muzikaal in herinnering brengen. 
 
► De tentoonstelling is gratis toegankelijk tijdens de openingsuren van de bib. Inschrijven voor de vernissage kan via bibpubliekswerking@sint-niklaas.be

Foto's: archief familie, Paul De Malsche 

Bart Plouvier
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen