Sint-Niklaas is klaar voor komst Sinterklaas

Bijna vier weken lang magische sfeer in de 'stad van de Sint': Sint-Niklaas is klaar voor komst Sinterklaas

De stad van de Sint is er helemaal klaar voor. Vanaf zondag 12 november begint in Sint-Niklaas de feestelijke Sinterklaasperiode, met de grote intrede van Sinterklaas en zijn Pieten op het Hendrik Heymanplein. Ook het Huis van de Sint in de Stationsstraat gaat zondag open. En tot 6 december is er nog héél wat te beleven in de ‘Stad van de Sint’, met onder meer ‘Sint in de Piste’, de Sinterklaaszoektocht en de ‘Winkel van de Sint’.
Social media sharing

Vanaf 12 november is Sint-Niklaas opnieuw volop in Sinterklaasstemming. De Stad van de Sint pakt uit met een hele waaier aan activiteiten in aanloop naar de verjaardag van Sinterklaas op 6 december. Bijna vier weken lang is Sint-Niklaas in feeststemming en draait alles rond het verblijf van de grote kindervriend in zijn eigen stad.

Dag van de Sint - zondag 12 november, van 13.30 tot 17 uur

Eindelijk is hij er! Duizenden kinderen begroeten komende zondag 12 november Sinterklaas in zijn thuisstad. Om 13.30 uur gaat het grote Sinterklaasspeelplein open, vol belevenissen voor grote en kleine avonturiers. Van kermis, knutselen, dansen en zingen tot spelen, smullen en dit jaar voor het eerst een heuse ‘lollypoprace’: het wordt een middag vol dolle pret.

Vanaf 13.45 uur wordt er toegewerkt naar de intrede van Sinterklaas, met 'Liedjes voor de Sint'. Kinderen kunnen meezingen met de liedjes van Kinderkoor Mozaïek en uiteraard zijn ook de Peatles van de partij, de enige échte huisband van de Sint.

Rond 15 uur komt de Sint aan, waarna hij de nodige tijd uittrekt om iedereen te verwelkomen. Rond 16.30 uur stapt Sinterklaas na zijn welkomstfeest met alle Pieten door de Stationsstraat naar zijn Huis, zijn uitvalsbasis voor zijn verblijf in ons land.

Sint-Niklaas is klaar voor komst Sinterklaas

Huis van de Sint - van zondag 12 november tot woensdag 6 december
Heb je je ooit afgevraagd waar Sinterklaas slaapt en wat hij eet? Of misschien ben je benieuwd of hij een ligbad of een douche heeft en of hij een kamerjas draagt? Een bezoek aan het Huis van de Sint biedt antwoorden op al deze vragen.

In het magische en compleet vernieuwde Huis van de Sint in de Stationsstraat worden kinderen van 12 november tot 6 december ondergedompeld in de wondere leefwereld van Sinterklaas en zijn Pieten. Een unieke belevenis. Het is een initiatief van het Sint-Nicolasgenootschap Vlaanderen.

Het Huis van de Sint is open voor vrije bezoeken van 12 november tot en met 6 december. Het Huis van de Sint opent zijn deuren voor bezoekers op woensdagnamiddagen en in het weekend en de toegang is volledig gratis. Bovendien maken bezoekers ook kans om Sinterklaas persoonlijk te ontmoeten. Een plekje reserveren, kan via www.huisvandesint.be.

En ook een digitaal bezoek blijft mogelijk, via www.destadvandesint.be. Er komen dagelijks nieuwe filmpjes op de website, ideaal om ook op school te tonen. Er is verder een lespakket ontwikkeld, om het aanbod van het Huis van de Sint op een leuke en toegankelijke manier digitaal te ontdekken. Voor het digitale luik werkt het Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen samen met Theater Tieret.

De ingang van het Huis bevindt zich in de Regentiestraat. Alleen bezoekers met een rolstoel kunnen binnen langs de toegang in de Stationsstraat.

Sint-Niklaas is klaar voor komst Sinterklaas

Sint in de Piste - weekends van 19-20/11 en 26-27/11
In een grote circustent op de Grote Markt vindt tijdens de laatste twee weekends van november 'Sint in de Piste' plaats. Het is een grootse spektakelshow, anderhalf uur lang, met internationale circusartiesten, een live circusorkest, een vrolijk showballet, vinnige musicalartiesten en tal van verrassingen. En natuurlijk zijn ook de Sint en vele Pieten van de partij. Sint in de Piste vindt plaats in een gigantische circustent, één van de grootste van Europa.

De shows vinden plaats op zaterdagen 18 en 25 november en zondagen 19 en 26 november, telkens om 10.30, 14 en 17 uur. Tickets zijn verkrijgbaar via www.sintindepiste.be en in het stadhuis van Sint-Niklaas. Dit circusfestival is een initiatief van vzw ACHA.

Andere blikvangers in de Stad van de Sint:

Winkel van de Sint
Voor een leuk en origineel aandenken aan de Stad van de Sint is er de ‘Winkel van de Sint’, ook in het Huis van de Sint in de Stationsstraat. Het is een plek die verder bouwt op de Sinterklaasbeleving. Naast het unieke Sinterklaasbier vind je er een heel gamma aan Sintproducten, zoals kaas, snoep, wijn, koekjes, jenever, speculaas, thee en natuurlijk chocolade.

De Winkel van de Sint

Sinterklaaszoektocht
Een vaste waarde is ‘Wie zoekt die Sint’, de speelse Sinterklaaszoektocht door de stadskern voor jong en oud. Die is dit jaar al toe aan de 29ste editie. Het is een leuke belevenis met het gezin, de school of de vereniging, waarbij leuke prijzen te winnen zijn. Het deelnameformulier is beschikbaar op
www.stadvandesint.be of kan worden afgehaald in het toeristisch infokantoor. 

De Peatles, de vaste huisband van Sinterklaas, zet dit jaar opnieuw de stad van de Sint op de kaart. De band gaat op tournee langs culturele centra in heel Vlaanderen. In hun thuisstad zijn ze te zien op de Dag van de Sint en op een aantal momenten in het Huis van de Sint, net als op maandag 27 november in de stadsschouwburg.

Voor iedereen die de Stad van de Sint een warm hart toedraagt zijn er de leuke ‘De Stad van de Sint’-buttons. Gratis verkrijgbaar aan de infobalie van het stadhuis. En er zijn de fantastische stickers van de ‘Stad van de Sint’. Verzamel de vier verschillende stickervellen en vervolledig het magazine van de Sint. De stickervellen zijn verkrijgbaar bij meer dan vijftien handels- en horecazaken in het centrum. Die vind je op www.destadvandesint.be. 

De stad van de Sint heeft ook een eigen 'stadspoort'. Kinderen die met de trein naar Sint-Niklaas komen, gaan door de stadspoort op het Stationsplein, als startpunt voor het avontuur in de stad van de Sint. Deel jouw ‘intocht’ met een leuke foto op de socials! #destadvandeSint

Een tekening of brief naar Sinterklaas sturen? Dat kan via de ‘Magische Postbus van de Sint’. Die pratende postbus, vol verrassende technische snufjes, staat aan het Sinterklaasbeeld aan het stadhuis. Belangrijk: schrijf zeker jouw naam en adres op zodat Sinterklaas kan antwoorden! (ism WeTech Academy)

De Sint is er ook op de donderdagse markt van 16 november op het Hendrik Heymanplein. Het wordt een heuse ‘Sinterklaasmarkt’, met gratis speculoos. Bovendien zijn er tickets voor de spectaculaire shows van Sint in de Piste te winnen!

De Pieten maken een film. Ook dit jaar brengt VZW Muze-cal een interactieve Sinterklaasvoorstelling op 2 en 3 december in het Museumtheater op Zwijgershoek. Tickets & info: www.muzecal.be

Gebedsdienst. De christelijke gemeenschap van Sint-Niklaas nodigt iedereen uit voor een gebedsviering rond en met de heilige Nicolaas van Myra, op vrijdag 1 december om 19 uur, op de plek waar de stad van de Sint is ontstaan en zijn naam kreeg: in de Sint-Nicolaaskerk op het Sint-Nicolaasplein.

►► Alle info over de stad van de Sint op www.destadvandesint.be

Sinterklaas kom je overal tegen, ook op de levendige sociale media van de Stad van de Sint! Daar gunt hij iedereen een unieke blik ‘achter de schermen van de Sintstad’. Bekijk ook zeker de leuke Stad van de Sint-GIF’s om vrij te gebruiken in Instagram- en Facebookverhalen. Tag @stadvandeSint en gebruik #stadvandesint

De Peatles
Sinterklaas
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen