
Ongetwijfeld heel wat leerlingen kijken vandaag verbaasd op als ze leren over het voedsel dat ze dagelijks consumeren. Wie kent nog het verschil tussen een knol, stengel of wortel? Weten jongeren dat tomaten aan een plant groeien, dat er melkkoeien en vleeskoeien bestaan en dat er vroege en late aardappelen zijn? Op de boerderij, vaak helemaal niet ver van school, kan je het allemaal ontdekken. Want weten de jongste generaties nog wel wat we vandaag eten?
Meer respect en verbinding creëren tussen consument en producent, daar begin je best zo vroeg mogelijk mee. En dat is precies het doel van het project ‘Boer zoekt School’ van de stad Sint-Niklaas, om leerlingen en landbouwers dichter bij elkaar te brengen. Dat kan een win-winsituatie zijn voor beide partijen. "De verbinding met ons eten vervaagt meer en meer. Waar het vandaan komt, daar staan we vaak niet meer bij stil. Daar willen we met dit project verandering in brengen", zeggen schepen voor Landbouw Filip Baeyens en schepen voor Duurzaamheid Wout De Meester.
Het doel is om scholen te stimuleren om op bezoek te gaan bij boeren uit de streek. Leerlingen krijgen zo opnieuw de basis mee over ons voedsel. Ze leren over de dagelijkse werking van de boerderij én over de passie waarmee landbouwers voor ons voedsel zorgen. Een boerderijbezoek is daarom een héél leerrijke uitstap, bovendien zonder verre verplaatsing. In eigen stad en regio bevinden zich immers heel wat boeiende én bloeiende landbouwbedrijven die met veel plezier jongeren ontvangen. Zien, ruiken, voelen, horen en soms zelfs proeven: een bezoek aan een boerderij is voor de jongere generaties een hele belevenis, met álle zintuigen. En misschien is er nog wat tijd om zelf eens de handen uit de mouwen te steken!
Netwerkmoment
Voor de organisatie van landbouwbezoeken bestaat er financiële ondersteuning, zowel voor landbouwers als voor scholen. Die steunmogelijkheden zijn echter onvoldoende gekend bij scholen en landbouwers. Daarom neemt de stad het initiatief om de mogelijkheden in kaart te brengen tijdens een netwerkmoment voor landbouwers en scholen, op maandag 30 mei vanaf 20 uur in het stadhuis van Sint-Niklaas.
Programma
20 uur: verwelkoming door schepen van landbouw - Wat doen we reeds en wat is de ambitie?
20.15 uur: presentatie Johan Van Goethem van melkveebedrijf Cleeterboshoeve
20.30 uur: presentatie Melk4kids, provincie Oost-Vlaanderen
20.45 uur: presentatie school uit Sint-Niklaas
20.55 uur: presentatie klimaatcoach - Wat zijn de onderwijsdoelen?
21.00 uur: netwerkmoment met een drankje
22.00 uur: einde
Inschrijven en info
Schrijf je in voor het gratis netwerkmoment via e-mail aan landbouw@sint-niklaas.be en vermeld het aantal personen.
