Nieuwe stadhuisvleugel

Bouwproject nieuwe stadhuisvleugel gaat van start

Op maandag 18 maart 2019 beginnen de eerste voorbereidende werken in de aanloop naar de bouw van een nieuwe vleugel van het stadhuis, kant Parkstraat. Daarmee komen de stadswinkel met een vernieuwde, klantvriendelijke dienstverlening en de nieuwe huisvesting van het stadsarchief en van het toeristisch infokantoor concreet op de agenda.
Social media sharing

Eerste werken

Vanaf maandag 18 maart begint aannemer STRABAG Belgium met de inrichting van de werfzone en de afbakening van de werf. Er wordt hekwerk geplaatst op het voetpad in de Parkstraat. Gedurende ongeveer twee jaar zullen de werfzone en werfinrichting behouden blijven.

Op maandag 25 maart start de selectieve ontmanteling van de panden in de Parkstraat, inclusief de verwijdering van asbest. De eigenlijke sloopwerken beginnen op maandag 8 april, na de doortocht van de Ronde van Vlaanderen. Deze sloop- en afbraakwerken nemen ongeveer twee maanden in beslag, tot begin juni.

Van begin juni tot oktober voert de aannemer grondwerken uit. Daarna zal de nieuwe stadhuisvleugel langzaam uit de grond verrijzen.

  

Minimale verkeershinder

Ondanks de omvang van het bouwproject blijft de verkeershinder heel beperkt. De handelaars blijven ook altijd bereikbaar.

Enkel van maandag 8 april tot begin juni neemt de aannemer een deel van de Parkstraat in. Het gaat om een zone van drie meter tot op de rijbaan, waardoor er een versmalde rijstrook ontstaat, met daarnaast fietspad en voetpad. Doorgaand verkeer blijft steeds mogelijk op de versmalde rijstrook.

Voetgangers kunnen de Parkstraat enkel aan de overzijde bewandelen. Het terras van de horecazaak en de parkeerplaatsen zullen in deze korte periode verdwijnen. Er worden enkele kortparkeerplaatsen voorzien op het Onze-Lieve-Vrouwplein.

Vanaf begin juni, wanneer de grondwerken starten, is de werfzone terug beperkter met hekwerk op het voetpad zodat de verkeersafwikkeling in de Parkstraat weer normaal kan verlopen. Dit blijft zo gedurende heel de bouwperiode. 

De zone op de Grote Markt, vlak voor de vleugel van het stadhuis kant Parkstraat, wordt door de aannemer ingenomen voor de werfinrichting. 

Communicatie

Aannemer STRABAG Belgium heeft een aanspreekpunt op de werf. Elke donderdagochtend vindt een werfvergadering plaats in de werfkeet voor het stadhuis. Bij het begin van elke werfvergadering wordt er tijd gemaakt voor de vragen van handelaars en bewoners.

Het stadsbestuur zal de omwonenden verder informeren via bewonersbrieven en de stadsmedia. Ook het buurtnetwerk Hoplr zal gebruikt worden om regelmatig berichten te verspreiden. 

De komende twee jaar volgt de stadswebsite het bouwproject op de voet in woord en beeld: www.sint-niklaas.be/stadhuisvleugel

  

Flankerende maatregelen voor handelaars

Om de hinder voor de handelaars en de horeca te beperken zijn er een aantal ondersteunende maatregelen genomen. 

  • Doorgaand verkeer blijft altijd mogelijk in de Parkstraat.
  • Tijdelijk kortparkeerplaatsen op het Onze-Lieve-Vrouwplein.
  • 30 minuten gratis parkeren onder de Grote Markt.
  • Alle handelaars van de Parkstraat, ook de niet-leden van vzw centrummanagement, kunnen parkeertickets voor de parking Grote Markt bestellen aan verminderd tarief (0,40 EUR in plaats van 1 EUR).
  • Vlaamse hinderpremie.
  • Communicatiecampagne ‘handelaars bereikbaar’.
  • Beperking van stofhinder door lokale beneveling.

 

Stadswinkel, stadsarchief en toeristisch infokantoor

Het bouwproject omvat de volledige vernieuwing van de vleugel van het stadhuis langs de kant van de Parkstraat.

Op de gelijkvloerse verdieping komt de stadswinkel met onthaal en toeristisch infokantoor. De archiefruimtes met studiezaal liggen op de eerste verdieping. De receptiezaal met ruim terras langs de kant van de Grote Markt zijn voorzien op de tweede verdieping, samen met vergaderzalen en kantoren. 

Het ontwerp is van TBM Ontwerpteam Sint-Niklaas.

Met dit project wordt ook een aanzienlijke verbetering van de toegankelijkheid van het stadhuis gerealiseerd. De stadswinkel gaat gepaard met de invoering van een nieuw klantvriendelijk dienstverleningsconcept.

 

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen