Tijdens Buitengewoon is er onder meer een lentedrink voor alle inwoners

Buitengewoon op zondag 14 mei: beleef een buitengewoon fantastische lentedag in eigen stad

Klaar voor een sprankelende lentedag in eigen stad? Die komt er op zondag 14 mei aan, met 'Buitengewoon'. De dag start met een Lentedrink voor alle stadsgenoten. En een hele zondag lang is er héél wat te doen in het stadspark en op de Grote Markt, met een Lentemarkt, een Lekker Lokaal markt en de Dag van het Park. Nieuw dit jaar: een Makersmarkt en een OK Toekomst-markt. Beleef straks een buitengewoon fantastisch hoogtepunt van het Sint-Niklase voorjaar!
Social media sharing

Het evenement Buitengewoon biedt een unieke kans om samen met stadsgenoten in het stadspark en op de Grote Markt de lente met volle teugen te omarmen. Een hele dag lang toont Sint-Niklaas het allermooiste wat het te bieden heeft, met alles wat groen, duurzaam of lokaal is. Het is het perfecte zondagsuitje in eigen stad, met je gezin, familie of vrienden, om elkaar na al die lange wintermaanden opnieuw buiten te ontmoeten. Van 10 tot 17 uur is er héél veel te beleven, zowel op de Grote Markt als in het stadspark. 

Lentedrink 
Romain De Vidtspark, 10-12 uur (gratis drankjes), 12-17 uur (betalend) 
Na de succesvolle editie van vorig jaar is er opnieuw een Lentedrink in het stadspark. Alle Sint-Niklazenaren zijn welkom om samen te klinken, op de lente en op onze stad. Tussen 10 en 12 uur trakteert het stadsbestuur. De burgemeester geeft een toespraak om 11 uur. Verder blijven hangen en napraten kan, want de bar blijft open tot 17 uur. 

Dag van het Park 
Romain De Vidtspark, 10-17 uur 
Het stadspark is een hele dag in feeststemming. Een ideale aanleiding om eens met andere ogen naar het bijzondere park te kijken, dat met zijn vijver, speeltuin, speelbos, kiosk, terras en bloemenpracht zóveel moois te bieden heeft. 
Tal van lokale verenigingen zijn van de partij met infostands en workshops. De Sint-Niklase fotoclubs pakken uit met een openluchtexpo in het park en gidsen bieden een heuse Reynaertwandeling aan. En natuurlijk is er héél wat extra speelplezier voor kinderen in het park. Boerke Naas trapt die dag de lente af met een demonstratie vendelen en dans in het park tussen 14 en 15 uur.

Een buitengewoon dagje Reynaert
Romain De Vidtspark en Grote Markt, 12-17 uur
Ook Reynaert is uiteraard van de partij tijdens Buitengewoon, in dit speciale Reynaertjaar in Sint-Niklaas. De vereniging van banketbakkers zet het vijftigjarige Reynaertgebak op een speciale manier in de kijker. Om 16 uur snijden ze een groots gebak aan op de Grote Markt. Iedereen kan proeven van dit uniek stukje zoet, culinair erfgoed. Je kan die dag ook terecht bij de brouwers van het unieke Vos-bier. In het stadspark is er tijdens Buitengewoon dan weer een gegidste Reynaertwandeling. En nog meer Reynaert is er met de geweldige mini-vosballons, speciaal voor Buitengewoon van de partij in het stadscentrum!

Fototentoonstelling
Romain De Vidtspark, van 14 mei tot en met 16 oktober
In het stadspark is een heuse foto-expo rond Reynaert te bezichtigen, vanaf zondag 14 mei. Daarvoor slaan de Sint-Niklase fotoclubs de handen in elkaar. Elk vanuit hun eigen perspectief vereeuwigen ze Reynaert en zijn streken. Het resultaat is te bewonderen op een gratis openluchtexpo.

Lentemarkt 
Grote Markt, 9-17 uur 
Een kleurrijke Lentemarkt, daar zorgen lokale planten- en bloemenexperts voor op de Grote Markt, een hele dag lang. Ideaal om inspiratie op te doen én om de lentesfeer mee naar huis en tuin te nemen. Bloemen en planten kunnen bovendien gratis worden ingeplant, zolang de voorraad strekt. 

Lekker Lokaal markt 
Grote Markt, 9-17 uur 
Wat is er mooier en verrassender dan al dat geweldig lekkers uit eigen stad en regio? Heel wat lokale handelaars en landbouwers zijn van de partij met het allerbeste uit eigen streek, zoals chocolade, bieren, thee, likeuren, groenten, fruitsappen, zuivel, vlees, honing en nog véél meer. 

Kinderanimatie 
Grote Markt en Romain De Vidtspark, 9-17 uur 
Uiteraard is er ook voor kinderen heel wat te beleven tijdens Buitengewoon, zowel in het stadspark als op de Grote Markt. Van grime en straatartiesten tot ritjes met de huifkar en een gocarttrein: het wordt dolle pret die dag!

Picknicken in het park
Gezellig en lekker lokaal picknicken in het groen? Ook dat kan tijdens de Dag van het Park! Een picknickmand bestellen, kon tot zondag 7 mei (info en prijzen via www.ontdeksintniklaas.be/picknick). Ann van ’t Kruimelhofke op het Hendrik Heymanplein stelt de mand zorgvuldig samen, met lokale groenten, brood en kaas, iets zoets… De bestelde manden kunnen die zondag afgehaald worden tussen 12 en 13 uur in het stadspark. 

Makersmarkt
Grote Markt, 9-17 uur
BAAS is een organisatie die jonge, enthousiaste ondernemers helpt bij het opstarten van hun zaak. Dit jong creatief geweld kan niet ontbreken tijdens Buitengewoon. Onder het vaandel van de Makersmarkt stellen 30 lokale makers en vakmensen hun handgemaakte goederen voor, zoals juwelen, geschenken, kaarsen, decoratieve werken, natuurlijke zelfzorgproducten en houtwerk. Vergeet ook niet even langs te gaan in de eerste BAAS-winkel in de Stationsstraat: LOKAL.

OK Toekomst-markt 
Grote Markt, 9-17 uur
Nog op de Grote Markt die dag: een OK Toekomst-markt, met alles rond duurzame mobiliteit, klimaatadaptatie en hernieuwbare energie. Je komt er alles te weten over welke kleine aanpassingen je kan doen om je woningen en omgeving klimaatbestendiger te maken. Bij de tuinrangers en experten van het Klimaatplan kan je terecht voor een hele waaier aan tips. Ondertussen kunnen kinderen aan de slag met tweewielers uit de fietsbib of met één van de knotsgekke fietsen op het fietsparcours.

►►► Alle info op www.ontdeksintniklaas.be

Tijdens Buitengewoon is er onder meer een lentedrink voor alle inwoners
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen