De burgemeester, de korpschef en de BIN-coördinatoren ondertekenen het protocol

Buurtinformatienetwerk Charlotte officieel ingehuldigd

Op vrijdag 22 januari werd de partnerovereenkomst in het kader van het Buurtinformatienetwerk van BIN Charlotte officieel ondertekend door de burgemeester, de korpschef en hoofdcoördinator van BIN Charlotte Sandra Thijs. Sint-Niklaas telt momenteel 5 buurtinformatienetwerken: BIN Belsele-Populier en BIN Vossekot bestonden al enkele jaren. Sinds kort zagen ook BIN Patershoek en BIN Charlotte het levenslicht. Het vijfde buurtinformatienetwerk BEPASIN is een BIN-Z voor de bedrijvenparken in Sint-Niklaas.
Social media sharing

BIN Charlotte

BIN Charlotte ontstond op initiatief van buurtbewoners Sandra Thijs en haar rechterhand Yves Vrebos en buurman Evert Verhelst. Op 10 december 2019 vond de eerste informatievergadering plaats. Meteen schreven 35 bewoners zich in om lid te worden van het BIN. Net voor nieuwjaar 2020 werd het BIN officieel erkend door het college van burgemeester en schepenen. Na een jaar is het ledenaantal van BIN Charlotte gestegen naar 45.

Sinds de opstart ontvingen de leden al enkele mails met preventietips en informatie over veiligheid. Ook de alarmering via BE-alert werd al enkele malen ingezet, om geplande anti-inbraakacties van de politie aan te kondigen.

 “Onze buurt is omringd door verschillende potentiële vluchtwegen die interessant zijn voor criminelen zoals de N16, de N41 en E17. De drukke Prinses Josephine Charlottelaan vereist als onderdeel van de N70 bijzondere waakzaamheid. Ik heb altijd al het gevoel gehad om alert te zijn en verdachte dingen op te schrijven of door te geven aan politie. Dat is dan ook alleen maar vermeerderd met onze drankenhandel hier op de Charlottelaan. Twaalf jaar geleden is er in onze zaak 's nachts ingebroken en dat geeft een heel onaangenaam gevoel te weten dat er iemand die we niet kennen er heeft rond gelopen en aan onze spullen heeft gezeten. Er waren toen ook verschillende inbraken in de buurt. Onze ligging is dan ook een nadeel voor inbraken door de vele vluchtwegen in de buurt. Toen ik bij de opstart van BIN Vossekot het artikel in de krant zag dacht ik direct "Dit moeten wij ook hebben" met de gedachte "als dat bij ons wordt opgericht, ga ik daar zeker lid van worden. Samen met twee buren nam ik in eind 2019 zelf het initiatief om het buurtinformatienetwerk Charlotte op te starten," aldus hoofdcoördinator Sandra Thijs.

Ondanks de coronacrisis is de ledenwerving niet stilgevallen. Vorige week nog dienden twee bewoners een aanvraag in om lid te worden van BIN Charlotte.

Nieuwe leden zijn van harte welkom en mogen een mail sturen naar bin.charlotte.9100@gmail.com. Er werd ook een BIN-folder opgemaakt die zal verdeeld worden.

BIN Charlotte omvat de volgende straten: Prinses Josephine Charlottelaan, Tereken (tussen N70 en Dendermondse Steenweg), Smisstraat, Driegaaienhoek, Baenslandstraat, Mandenmakerstraat, Kuiperstraat, Blauwververstraat, Kaarsenmakerstraat, Kamslagerstraat, Strodekkerstraat, Bloempelderstraat, Zeeldraaierstraat, Sigarenmaaksterstraat, Pottenbakkerstraat, Gareelmakerstraat, Schaapherderstraat.

Politie geeft diefstalpreventieadvies

Je kan je voorbereiden op een aantal situaties door goede preventie. Inbraken voorkom je bijvoorbeeld door je eigendom diefstalveilig te maken. De politie helpt je hierbij door het geven van diefstalpreventieadvies. Meer informatie en preventietips vind je op hier.

 

Waarom bestaan buurtinformatienetwerken?

Een buurtinformatienetwerk is een gestructureerd samenwerkingsverband tussen burgers en politie binnen een bepaalde omgeving met als doel informatie uit te wisselen.

Binnen een buurtinformatienetwerk verspreidt de lokale politie berichten naar burgers over verdachte situaties en personen. De leden ontvangen een gesproken bericht op hun mobiele telefoon.

Wanneer er bijvoorbeeld wordt ingebroken in een bepaalde buurt, krijgen alle leden van het BIN een bericht om extra aandachtig te zijn. Een ander voorbeeld is een bericht met een persoonsbeschrijving van verdachte personen die van deur tot deur gaan.

De doelstellingen van een BIN zijn:

  • Verhogen veiligheidsgevoel
  • Versterken sociale samenhang
  • Aan preventie doen (criminaliteitsbeheersing)
  • Aanmoedigen van veiligheidsmaatregelen
  • Verhogen van aangiftebereidheid
  • Verbeteren van het contact tussen politie en burger
  • Verminderen van de criminaliteit

Wat is een BIN niet?

Een BIN is geen organisatie die patrouilles, interventies en operationele taken op zich neemt en verleent de leden geen voorrechten in hun contact met de politie.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen