Jan Heirbaut

CC Sint-Niklaas neemt na 42 jaar afscheid van theatertechnicus Jan

Jan Heirbaut werkte zowat zijn hele carrière in de stadsschouwburg van Sint-Niklaas. Na liefst 42 jaar heeft hij nu afscheid genomen van zijn leven als theatertechnicus. Op zijn laatste werkdag mocht hij mee het podium op.
Social media sharing

Jan startte in 1982 in de stadsschouwburg in Sint-Niklaas als theatertechnicus. Hij zag gedurende zijn hele carrière wel wat zaken veranderen. Zo werkte hij onder vijf directeurs, zag hij tientallen collega’s komen en gaan en moest hij zich regelmatig bijscholen in de nieuwste technieken. “Ik zit momenteel al aan mijn derde trekkenwandsysteem", vertelt hij. "Eerst moeten we de trekken verplaatsen met een schijf, nadien werd met gewichten gewerkt en intussen werken we sinds enkele seizoenen met een volledig geautomatiseerde trekkenwand. Het contrast met mijn beginjaren is groot.”

Afscheid op het podium
Jan werkte als theatertechnicus mee aan duizenden producties van (inter)nationale artiesten en vele lokale verenigingen, waarvan velen kind-aan-huis zijn in de stadsschouwburg. Vorige zondag sloot hij zijn carrière af met een voorstelling van lokale dansvereniging Stichting Klassieke Dans.
Burgemeester Lieven Dehandschutter, de collega’s, het publiek en de vrijwilligers van Stichting Klassieke Dans zetten Jan na de voorstelling in de bloemen. Na 42 jaar achter de scène mocht hij deze keer mee het podium op, om een geschenk van de stad in ontvangst te nemen, als bedanking voor zijn lange en succesvolle loopbaan. 
“Het voelde wel een beetje raar aan. Het was aanvankelijk een werkdag zoals een andere, maar die eindigde met mijn afscheid. Toen ik de deur achter me dichttrok, was het definitief.”

Reizen, klussen en tuinieren
Hij zal een nieuwe grote transformatie net missen. De stadsschouwburg sluit eind mei namelijk de deuren voor een verbouwing van de theaterzaal, waarbij de hellingsgraad van de zaal wordt aangepast en de zichtlijnen verbeterd. Jan zal uiteraard nog wel eens komen kijken, als toeschouwer dan, en verder kan hij voortaan genieten van al die vrije tijd. “Ik weet wat te doen in mijn pensioen: van reizen, klussen tot werken in de tuin."

Is generated
Jan Heirbaut
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen