zomerkermis

Dagje kermis zonder toeters en bellen

In Sint-Niklaas kan je op maandag 12 juli voor het eerst naar een prikkelarme kermisdag. Dan staat op de zomerkermis op de Grote Markt de muziek zacht en gaan de felle lichtflitsen uit. Je krijgt ook rustig de tijd om in en uit een attractie te stappen. Voor wie niet goed tegen lawaai en flitsend licht kan is de prikkelarme dag een uitgelezen moment om toch volop van de kermis te genieten. Het is tegelijk de kermis beleven op een bijzondere manier. Zo is ook op de kermis in Sint-Niklaas iedereen mee.

Social media sharing

Prikkelarme kermisdag maakt foor toegankelijk voor iedereen

Traditioneel is tijdens Sint-Niklaas Zomert en de start van de schoolvakantie de foor een hoogtepunt voor elk kind, voor heel wat jongeren maar ook volwassenen. Dit belangrijk evenement wil de stad zo toegankelijk mogelijk maken voor iedereen. 

Voor sommige mensen is een overvloed aan licht en geluid echter niet altijd aangenaam. En als je ergens overladen wordt met prikkels, dan is het wel op de kermis. Daarom organiseert de stad samen met de foorkramers een prikkelarm kermismoment, voor iedereen die wat meer moeite heeft om al deze indrukken te filteren of het graag wat rustiger heeft.

Zonder toeters en bellen

Op maandag 12 jullie tussen 15 en 19 uur is het achtergrondgeluid op de zomerkermis van Sint-Niklaas begrensd tot 50 decibels. De bassen zijn gedempt. Voor één keer is het eens zonder toeters en bellen en klantenwervende jingles die door de boxen galmen. De foorkramers laten de microfoons zwijgen en kondigen enkel de start en het einde van de attractie aan.

De felle kermislichten zijn op de prikkelarme kermisdag gedimd, stroboscopen blijven uit. Mensen krijgen extra tijd om rustig in en uit een attractie te stappen en snelle molens draaien als het kan wat trager. Voor wie tussendoor wil uitrusten zijn er extra banken geplaatst.

Het expertisebureau in toegankelijkheid Inter zorgt met vrijwilligers bovendien voor begeleiding als dat noodzakelijk is. Bezoekers kunnen onder meer hulp vragen om in en uit een attractie te stappen. Inter zorgt op de kermis ook voor een onthaalpunt dat tegelijk een rustpunt is voor wie daar nood aan heeft.

Het wordt de kermis beleven op een andere en wel heel bijzondere manier. Door de prikkels op de kermis te reduceren kan iedereen die daar last mee heeft toch genieten van dit amusement en een onvergetelijke middag beleven. Zo is in Sint-Niklaas weer iedereen mee.

De stad organiseert dit prikkelarm moment dus zeker niet alleen voor kinderen of volwassenen met autisme of epilepsie, maar voor iedereen die graag eens op een rustige manier de kermis wil bezoeken.

INFO 

Sara Janssens, dienst diversiteit, samenleving en preventie, 03 778 37 44

sara.janssens@sint-niklaas.be

 

 

 

 

 

 

 

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen