grafiek

De grote wonderkamer van de Grafiekbiënnale 2019

Het beste en het mooiste van de internationale kleingrafiek is vanaf dit weekend opnieuw te zien in het SteM. Op zondag 14 april toveren twee tentoonstellingen de museumsite immers om tot één grote wonderkamer: die dag wordt de 22ste editie van de Grafiekbiënnale én de illustratie-expo ‘O wonder, klein wonder’ feestelijk geopend met een receptie, een heuse meet & greet en kinderworkshops.
Social media sharing

Sinds de opstart van het Internationaal Exlibriscentrum in 1975 organiseert de stad Sint-Niklaas één van de langst lopende internationale tradities in de kunstwereld: de grafiekbiënnale met de wedstrijd voor exlibris en kleingrafiek. Om de twee jaar weten kunstenaars vanuit de verste hoeken in de wereld onze stad en het Exlibriscentrum te vinden. Voor deze 22ste editie hebben 312 kunstenaars uit 40 verschillende landen 760 kunstwerken ingezonden om mee te dingen voor de beste prijzen.

Dankzij de inspanningen, de kennis en kunde van de deelnemende kunstenaars kunnen we in het Internationaal Exlibriscentrum een tentoonstelling met 150 werken, geselecteerd door een vakkundige jury, aanbieden die terecht het predicaat draagt ‘de beste kleingrafiek wereldwijd’; Een expo die staat voor 150 maal genieten.

Op voorstel van de exlibrisvereniging Graphia kreeg dit jaar het thema ‘kinderen’ de aandacht. Een van de hoofdprijzen is bestemd voor een inzending met dit thema. Daarnaast geeft Graphia twee prijzen aan de beste exlibrissen gemaakt door kinderen en jongeren min 15 jaar. Op de oproep om deel te nemen aan deze afzonderlijke wedstrijd reageerden 45 kinderen en jongeren uit het binnen- en buitenland. Hun visie op het eigendomslabel voor hun boek werkt verfrissend en hangt tentoon in de wandelgangen van het museum.

 

De 22ste Internationale exlibris- en kleingrafiekwedstrijd Sint-Niklaas 2019 in cijfers:

  • 312 kunstenaars uit 40 landen hebben 760 kunstwerken ingezonden: een lichte aangroei van het deelnemersveld tegenover de vorige editie
  • 42% van de deelnemers is afkomstig uit Centraal en Oost-Europa; 40% uit West, Noord en Zuid-Europa; 11% uit Azië en 5% uit Zuid-Amerika. Een status quo in vergelijking met de wedstrijd 2017
  • 47% van de deelnemers is ouder dan 50 jaar; 23% is tussen 35 en 50 jaar; 30% is jonger dan 35 jaar. Het aantal jongere deelnemers neemt toe
  • 43% van de ingezonden werken is een diepdruk; hoogdruk volgt op ruime afstand met 28%; 19% van de ingezonden werken kwam tot stand via digitale beeldverwerking; vlakdrukken en zeefdrukken en andere speciale technieken zijn goed voor respectievelijk 6% en 4%
  • 50,50% van de inzendingen hoort tot de categorie vrije kleingrafiek; 49,50% zijn exlibrissen
  • 150 werken werden door een zevenkoppige jury zorgvuldig geselecteerd voor de tentoonstelling
  • 116 kunstwerken worden gereproduceerd in deze catalogus van 160 pagina’s
  • 45 jongeren onder de 15 jaar uit binnen- en buitenland namen deel aan de afzonderlijke jongerenwedstrijd: de jongste inzender is 8 (!) jaar; de oudste net 15 geworden. Zij zijn met 15 uit België, 13 uit Rusland, 10 uit Turkije en nog 7 uit andere Europese landen. Ze zonden overwegend hoogdrukken in: een hoofdtechniek die beter behapbaar is op jonge leeftijd.
     

De Wunderkammer van Tim Polfliet

Het thema kinderen zet zich ook verder door in de Tentoonstellingszaal Zwijgershoek. Hier vindt traditiegetrouw aanvullend een tentoonstelling plaats die grafiek vanuit een verrassend perspectief belicht. Dit jaar nodigden de stedelijke musea en Cultuurcentrum Sint-Niklaas de Sint-Niklase Illustrator Tim Polfliet uit om een tentoonstelling te cureren met grafiek als rode draad. Polfliet neemt je mee op een wonderlijke reis doorheen het prachtige universum van de illustratie, animatiefilm en alles wat de verbeelding prikkelt. De expo is een ware schatkamer vol snuisterijen en fantasierijke hoekjes vol ontdekkingen – een must-see voor groot en klein. Er is ondermeer werk te zien van Isabel Vandenabeele, Jacques en Lise, Fatinha Ramos, Icinori (Fra), Marc & Emma, Tom Liekens, en Sassafras Debruyn.

O wonder, klein wonder toont niet alleen het eindresultaat: de originele illustratie en de reproductie in het boek, maar ook de weg ernaartoe: de schets, de materie (zoals het houten blok waaruit de houtsnede wordt gesneden) en de inspiratie.

De Wunderkammer met verzamelde rariteiten toont wat de illustratoren omringt en begeestert en wat hen op weg zet.

 

Grafiekatelier en kinderzoektocht

In de tentoonstelling wordt ook een grafiekatelier ingericht. Vakmensen geven er heel toegankelijke workshops over grafische technieken. Illustratoren komen vertellen hoe zij hun techniek gebruiken om een illustratie te maken. De resultaten van het grafiekatelier krijgen een plaats in de tentoonstelling. Maar ook de allerkleinsten (en iedereen die zich geroepen voelt) kunnen aan de slag in de expo: aan de hand van een zoektocht kan de (kleine) bezoeker zelf op creatieve ontdekkingstocht doorheen de tentoonstelling. Voor wie de zoektocht helemaal afwerkte, wacht zelfs een kleine beloning aan de museumbalie.

 

Randprogrammatie

Om en rond de Grafiekbiënnale valt er ook heel wat te beleven:

 

Zondag 14 april

14u – 17u

Zo kunnen kinderen op de dag van de vernissage doorlopend gratis deelnemen aan twee grafiekworkshops, onder meer in samenwerking met jongerenorganisatie Kompas.

 

Zaterdag en zondag 4 en 5 mei

Grafiekweekend DRUKDRUDRUK i.s.m. Kunstwerkt en jeugdhuis OJC Kompas

14 tot 17 uur – Tijdens dit weekend kleeft er inkt aan je handen en kom je ogen tekort.

DRUKDRUKDRUK, dat is: prachtige prints, fascinerende persen, trage technieken en veel inspiratie. Druk zelf je totebag én poster!

Reserveren voor de workshops hoeft niet , we drukken tot het materiaal op is.

Volwassenen 5 EUR, kinderen tot en met 12 jaar gratis.

 

Zondag 16 juni

Film: Ce magnifique gâteau

De nieuwe alom gelauwerde stop-motion film van Emma De Swaef en Marc James Roels vertelt het verhaal van vijf personages in koloniaal Afrika in de late 19e eeuw, en is gemaakt met hun zo kenmerkende vilten figuren.

Ce magnifique gâteau!
Zes jaar na hun veelbekroonde geanimeerde kortfilm ‘Oh Willy…’, is 'Ce Magnifique Gâteau!' de nieuwe stop-motion film van Emma De Swaef en Marc James Roels. Het is een 44 minuten durende middellange geanimeerde anthologiefilm die zich afspeelt in koloniaal Afrika in de late 19de eeuw, en die het verhaal vertelt van 5 verschillende personages: een getroebleerde koning, een pygmee van middelbare leeftijd die in een luxehotel werkt, een mislukte zakenman op expeditie, een verloren gelopen portier, en een jonge deserteur. De film werd geproduceerd door de Mechelse animatiestudio Beast Animation. Ce Magnifique Gâteau ! ging in Cannes in wereldpremière als onderdeel van de Quinzaine des Réalisateurs, reist de wereld rond op festivals en verzamelde ondertussen al onderscheidingen op de festivals van o.a. Annecy, Zagreb, Toronto, Ottawa en Vila Do Conde.

PRAKTISCH:
Duur: 44 min.
Toegang: Je betaalt het gewone toegangstarief (5 EUR standaardtarief) voor de expo O wonder, klein wonder | Illustraties, animatiefilms, grafiek en krijgt er deze film nog eens bovenop!
> Meer info: expo@ccsint-niklaas.be.

 

Rondleiding internationale wedstrijd

15 uur – Rondleiding in de expo ‘Internationale exlibris- en kleingrafiekwedstrijd 2019’

Na de rondleiding geniet je van een koffie met gebak aangeboden door de museumsponsors Patisserie Jan Reed en Delicatessen Van Poeck.

Reserveer je plaats op 03 778 34 50 of reservatiemusea@sint-niklaas.be

Deelnemers betalen hiervoor 5 EUR.

 

Aanbod voor het lager en secundair onderwijs

Vrij bezoek aan de expo ‘O wonder, klein wonder’ gecombineerd met een workshop naar keuze: ‘een linosnede maken’ of ‘een plastiekgravure maken’.

Info en reservatie: 03 778 34 50 – reservatiemusea@sint-niklaas.be

 

Praktisch:

Grafiekbiënnale 2019

22ste internationale exlibris- en kleingrafiekwedstrijd

14 april > 1 september 2019

Stedelijke Musea Sint-Niklaas

Internationaal Exlibriscentrum

Gerard Gaudaenzaal

 

O wonder, klein wonder | Illustraties, grafiek en wonderlijke objecten

14 april > 23 juni 2019

Tentoonstellingszaal Zwijgershoek

Zwijgershoek 14, 9100 Sint-Niklaas

di-vr : 13.30 uur – 17 uur

zaterdag : 13 uur - 17 uur

zondag : 11 uur - 17 uur

maandag gesloten

Standaardtarief: 5 EUR

Kortingstarief: 2,50 EUR

Gratis voor kinderen t.e.m. 12 jaar, houders museumkaart, MuseumPASS en lerarenkaart

Gratis toegang voor iedereen op zondag van 11 tot 13 uur

 

https://musea.sint-niklaas.be

www.ccsint-niklaas.be

 

Contact:

Ward Bohé, conservator Stedelijke musea Sint-Niklaas

Ward.bohe@sint-niklaas.be

Lu Boeykens, Internationaal Exlibriscentrum

Lu.boeykens@sint-niklaas.be

Tim Polfliet, curator ‘O Wonder, klein wonder’

tim.polfliet.tipo@telenet.be

Goeleke Dewit, publiekswerking Stedelijke Musea

Goeleke.dewit@sint-niklaas.be

Kim Claes, Coördinator tentoonstellingen CC Sint-Niklaas

Kim.claes@sint-niklaas.be

grafiek
grafiek2
grafiek4
grafiek3
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen