foto fles

De Paterskerk wordt een nieuwe draaischijf voor het gemeenschapsleven

Op 25 maart is de omvorming van de Paterskerk, van kerk tot gemeenschapsvoorzieningen, gestart. Hiermee werd het startsein gegeven voor de herontwikkeling van de Paterssite. In de eerste fase worden het klooster en de sacristie naast de Paterskerk afgebroken. Nadien wordt de kerk gerenoveerd en heringericht in functie van buurt- en verenigingsactiviteiten.
Social media sharing

 

Paterskerk: een nieuwe draaischijf voor het verenigingsleven

De Paterskerk zal na renovatie de functie van Zaal Familia overnemen. In de kerk worden drie zalen met verschillende omvang gecreëerd waardoor er zeer diverse activiteiten georganiseerd kunnen worden: vergaderingen, lezingen, kaartnamiddagen, dansinitiaties, eetfestijnen, tentoonstellingen, … Akoestische ingrepen zorgen voor het nodige comfort voor de gebruikers en de buurt. Nieuwe raam-en deuropeningen in de gevels zorgen ervoor dat er een nauw contact ontstaat tussen de kerk, de straat en de toekomstige publieke kloostertuin. Na ingebruikname van de kerk zal Zaal Familia gesloopt worden en komt er ruimte voor de realisatie van twee nieuwe woonvleugels en een publieke tuin.

 

Paterskerk: een duurzaam verhaal

Bij de herbestemming van de kerk werd resoluut gekozen voor een duurzame en energie-efficiënte aanpak. De monumentaliteit van de kerk en het sterk wisselende gebruik zorgden ervoor dat dit geen evidente uitdaging was.

Eerst en vooral wordt geïnvesteerd in een vermindering van de warmtevraag door maximale isolatie (dakisolatie, vloerisolatie, voorzetbeglazing voor de glas-in-lood ramen) en een verbetering van de luchtdichtheid. Vloerverwarming zorgt ervoor dat er een aangename constante temperatuur heerst in het gebouw. Wanneer een zaal in gebruik is wordt via luchtverwarming in combinatie met ventilatie de zaal zeer snel opgewarmd tot de gewenste comforttemperatuur. De verwarming wordt voorzien door een geothermische warmtepomp. Zonnepanelen op het dak zorgen ervoor dat het grootste deel aan energie, nodig voor verwarming, zelf wordt opgewekt. Het regenwater wordt volledig opgevangen en voor een groot deel ingezet voor de toekomstige woningen.

 

Een boodschap uit het verleden

Verbouwingen gaan steevast gepaard met verrassingen, soms ook zeer aangename verrassingen. Tijdens de ontmantelingswerken werd achter een herdenkingssteen uit 1926 in de gevel van het klooster een fles gevonden. De brief in de fles sprak tot ieders verbeelding, maar een passage in de dagboeken van het klooster bracht duidelijkheid: de brief verwijst naar de eerstesteenlegging in 1926 en vermeldt alle betrokkenen bij het project.

 

Praktisch

  • bouwheer: stadsbestuur Sint-Niklaas i.s.m. Interwaas (coördinatie)
  • ontwerper: TV Paterssite met Stéphane Beel Architecten (architectuur), Landschaap (studiebureau voor landschapsarchitectuur), Mouton (studiebureau stabiliteit) en IRS Studiebureau (technieken).
  • aannemer: bouwbedrijf Floré nv, Beveren
  • budget: 3,5 miljoen euro
  • uitvoeringstermijn: 15 maanden
  • geplande heropening: september 2020
fles in muur
jaartal voor fles
tekst in fles
kerk kloosterhof
kerk interieur

foto fles in muur

fles in muur

foto naamplaat voor fles

naamplaat voor fles

foto fles tekst

fles tekst

beeld kerk kloosterhof

kerk kloosterhof

beeld kerk interieur

kerk interieur
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen