wonderbar bib

De Wonderbar in de Bib is terug open!

In de Wonderbar in de bibliotheek aan het Hendrik Heymanplein te Sint-Niklaas kan je opnieuw genieten van heerlijke lokale dranken en lekkernijen. Het gebak en de drank worden in de Wonderbar geserveerd door mensen met een beperking. Ze werken er samen met vrijwilligers. Onder de noemer Iedereen Mee legt het stadsbestuur met de Wonderbar de nadruk op het bevorderen van inclusie, en het sensibiliseren op dit vlak van bewoners en bezoekers van Sint-Niklaas.
Social media sharing

Na een vliegende start in maart vorig jaar moest de Wonderbar al na een week door de coronamaatregelen sluiten. De hartverwarmende bar is nu terug. Je kan er genieten van een drankje en een lekker vers stukje gebak. De Wonderbar is ook de plek voor een fijne babbel, om een er een wonderlijk boek of de krant te lezen. Er is ook een speelhoek voor de kinderen.

Het concept

Mensen met een beperking houden samen met vrijwilligers de Wonderbar open. Op die manier krijgen de medewerkers een job op maat. Het stadsbestuur legt hiermee de nadruk op het bevorderen van inclusie en het sensibiliseren op dit vlak van zowel inwoners als bezoekers van Sint-Niklaas. De focus ligt op beleving en het slagen van inclusie.

Sint-Niklazenaars komen naar de bib omdat ze willen lezen of verhalen willen beleven. Als we zoetigheden of koffie combineren met verhalen en boeken, denken we meteen aan Alice in Wonderland, Sjakie en de chocoladefabriek, de Wizard of Oz.  Het zijn wonderlijke, tijdloze verhalen die samen met het inclusieverhaal de inspiratiebron vormden voor de naam en inrichting van de Wonderbar.

In de Wonderbar is Iedereen Mee. Het  is een toegankelijke, warme en gezellige plek waar iedereen welkom is en waar zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met iedereen.  Zo is er een menukaart met afbeeldingen voor anderstaligen, wordt een schreefloos lettertype gebruikt voor laaggeletterden, is de tafelhoogte minimum 70 cm voor mensen in een rolstoel… Het aanbod aan kwalitatieve en lokaal producten zorgt voor een meerwaarde op regionaal economisch gebied, zoals koffie van Van Poeck, thee van Dammann en vers gebak.

De partners

Het stedelijk team Diversiteit vond in Fiola vzw, vzw De Klokke, vzw Dagcentrum en het team Activering van het stadsbestuur de perfecte partners, die met veel enthousiasme meewerken aan de Wonderbar. Zij zorgen voor de begeleiding van de medewerkers met een beperking.

Openingsuren Wonderbar

Dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van 13.30 tot 17 uur.

Info

Dienst diversiteit, samenleving en preventie: Karen Van Dorsselaer, Gwendoline De Vogel

03 778 37 44 - 03 778 37 26, karen.vandorsselaer@sint-niklaas.begwendoline.devogel@sint-niklaas.be

 

 

 

 

 

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen