Dementievriendelijk Sint-Niklaas

Dementievriendelijk Sint-Niklaas: Campagne 2021

Wij zijn sinds 2012 een dementievriendelijke stad. Met een jaarlijkse beeldvormingscampagne, concrete acties en structurele veranderingen, stimuleren wij al 9 jaar een goede omgang met mensen met dementie en willen wij hun levenskwaliteit en die van hun omgeving bevorderen. Zo lang mogelijk kunnen deelnemen aan de samenleving staat voorop maar wij wijzen mensen met dementie en hun familie ook de weg naar de juiste zorg.
Social media sharing

Het succes van ons verhaal is er dankzij de bundeling van de krachten van onze partners in dementie: diverse stadsdiensten, thuiszorg- en thuisverpleging, het AZ Nikolaas, de eerstelijnszone, woonzorgcentra maar ook het Expertisecentrum Dementie Meander, de familiegroepen van de Alzheimerliga en De Companjong schrijven elke dag samen dit verhaal. Daarom stellen wij gezamenlijk onze initiatieven voor en gaan wij nu en in de toekomst voor nog meer kruisbestuiving.
In september zetten wij dementievriendelijk stad naar aanleiding van Werelddag Dementie extra in de kijker. Alle info over dementievriendelijke stad vind je hier: www.sint-niklaas.be/dementie

Dementievriendelijke activiteiten voor iedereen in september

In dienstencentra De Schutterij en ’t Lammeken van Zorgpunt Waasland zetten ze in op intergenerationeel contact in deze dementiemaand. Op 10 en 13 september kwamen leerlingen van de Sint-Catharinaschool De Zwaan samen met mensen met dementie, mantelzorgers en bezoeken voor een spelnamiddag met volksspelen, een interactieve voorwerpenquiz en bordspelen rond dementie. Vrijdag 17 september kunnen de leerlingen van diezelfde school kijken naar de vertelvoorstelling “Mijn oma is kwijt”. Een ontroerend verhaal van een oma die plots vreemd begint te doen. Op 24 september komen de leerlingen van Sint-Carolus naar dienstencentrum ’t Lammeken om de bezoekers een gratis, fijn relaxatiemoment te bezorgen.

Dat muziek cruciaal is in het leven van mensen met dementie staat buiten kijf. In De Schutterij kan je op 24 september vinylplaatjes aanvragen op het evenement “Ik vraag het aan” en op 27 september kunnen bezoekers er uit volle borst meezingen op liedjes gebracht door toneelkring Baudeloo.  Op 21 september -Werelddag Dementie -  is er een speciale editie van “Music Lovers” in Den Aftrap. Vrijwilliger Ronny en WZC De Gerda organiseren deze middag in het teken van muziek die gelukkige herinneringen naar boven haalt.

Ook in ’t Lammeken doken ze dinsdag in het verleden met “Herbeleef Sint-Niklaas”: een wandel- en babbelnamiddag om het verleden van verschillende buurten te herbeleven. Waar woonde Tom Lanoye? Wat zijn leurdershuizen? Hoe was de wijk rond ’t Lammeken vroeger met de textielfabriek? Morgen, 17 september, brengt theatergezelschap Kip van Troje er het stuk “Tijd van toen”; genieten van vertelsels van voor “den oorlog”, fabels van de la Fontaine, liedjes van op school, feestmuziekjes en een wiegenlied voor het slapengaan.

Uitkijken naar De loteling

Op 16 december haalt vzw De Companjong met ondersteuning van stad Sint-Niklaas theatercollectief Het Bataljong naar de stadsschouwburg. Het Bataljong ging een jaar lang op stap met acht mensen met jongdementie, hun partners en hun buddy’s van Het Ventiel. Hun zoektocht naar antwoorden leidde de theatermakers naar eenzame huiskamers en werkplekken vol frustraties. Naar bange wachtzalen in ziekenhuizen en naar bruisende workshops. Het resultaat is te zien in “De Loteling”, een voorstelling waarin mensen met jongdementie zelf het voortouw nemen. Na de pauze wordt het boek “Met Alzheimer naar de Alpen” voorgesteld door Jurn Verschraegen, directeur van het expertisecentrum dementie, Mathieu Vandenbulcke, arts en hoogleraar aan de KU Leuven en gespecialiseerd in ouderen- en neuropsychiatrie en Rik De leeuw, zanger/ schrijver/ dichter.
De stad nodigt alle dementievriendelijke handelaren uit op deze voorstelling, als dank voor hun engagement en om mensen met dementie warm en begripvol te onthalen.

 

Extra aandacht voor mensen met dementie in woonzorgcentra

In de woonzorgcentra van Zorgpunt Waasland worden de bewoners (en hun familie) een hele week verwend met lekkers: een uitgebreide verwenbrunch en lunch, een sneukeltocht, fingerfood.
Woonzorgcentrum de Spoele presenteert op 22 september voor personeel en familie van de bewoners de première van “Bobijn”: de derde voorstelling van theatercollectief “TGoesting” over dementie. Deze reizende voorstelling gaat over het vergeten van herinneringen. En wat dat doet met een mens en zijn omgeving. BOBIJN biedt herkenning en wil handvaten aanreiken aan familie, personeel en mantelzorgers van personen met dementie. Want welke Bobijn maakt jou jou? Voor de bewoners van De Spoele is er op 21 september zelf een bloemenmarkt. Ook hun familie en de bewoners van De Plataan en de assistentiewoningen zijn welkom.
Tot slot is de cafetaria voor bewoners en familie heel de week ingericht als oude kroeg. Er worden ook foto’s tentoongesteld van oude Sint-Niklase cafés die ongetwijfeld leuke herinneringen zullen oproepen.

Ook in de woonzorgcentra van Samen Ouder is het welzijn van de bewoners een belangrijke uitdaging. Naar aanleiding van Werelddag Dementie op 21 september zet woonzorghuis De Ark “Nelleke en Fieke” in de kijker. Twee lieve Shelties die worden ingezet als snoezelhonden.  Voor zowel ouderen mét of zonder dementie is het effect van zo’n hondencontact indrukwekkend en erg hartverwarmend. Ze zorgen voor afleiding en een ontspannen sfeer, bewoners komen uit hun isolement, beginnen te praten, te lachen en de hond zorgt er tevens ook voor dat de bewoners meer in beweging komen. 
In woonzorghuis Het Hof is er geen beveiligde afdeling, wel een specifieke werking voor personen met dementie. Bewoners met dementie wonen geïncludeerd op alle afdelingen. De ‘woonkamer’ is een gemeenschappelijke ruimte waar bewoners samenkomen die lichamelijk en/of psychisch afhankelijk zijn en voor wie het alleen blijven op de kamer te moeilijk wordt.  Hier krijgt de bewoner de extra zorg op maat die zij/hij nodig heeft.
In Heilig Hart ten slotte is er “het huis in de straat Primula”. In dit huis is wonen, begeleiding en zorg geënt op het gewone leven. Het huis bestaat uit 8 woonunits en 2 studio’s voor echtparen. Dit huis vertrekt vanuit de principes van kleinschalig genormaliseerd wonen en het referentiekader dementie. De omkadering gebeurt door een vast team van medewerkers, waardoor medewerkers en bewoners elkaar goed kennen, samenleven en mee bewegen met elkaar, kortom het ‘leven delen’. Samen een huishouden runnen en ontspannen, deelnemen aan activiteiten buitenhuis, gebruik maken van diensten in de buurt.  

Permanent aanbod draait terug op volle toeren

Vaste waarden als het “Praatcafé dementie Waasland” en het contactkoor de “Vergeet-me-liedjes” gaan eindelijk terug in levende lijve door. Het praatcafé van 23 september heeft als thema “nachtelijke onrust bij personen met dementie” en wordt gebracht door gastspreker Charlotte Vermeir van het Expertisecentrum Dementie Meander. Het vindt als vanouds plaats in de bib. Vanaf september komt ook het contactkoor van mensen met dementie en al wie graag zingt elke tweede vrijdag van de maand terug samen in Den Aftrap.

Ook de familiegroepen van de Alzheimerliga starten terug live op! Het is soms zoeken naar een hernieuwde werking want tijdens het voorbije 1,5 jaar overleden een aantal deelnemers en haakten vrijwilligers af. De Familiegroep Jongdementie Waasland plant op 27 oktober alvast een infomoment over het aanbod aan hulpverlening in het Waasland in en organiseert op 15 december een ontmoetingsmoment.

Nieuw is ook dat voortaan alle personen met de diagnose dementie en hun mantelzorgers een beroep kunnen doen op een dementiecoach. De dementiecoaches ondersteunen mensen uit het Waasland in hun zoektocht naar hulp, fungeren als hun vertrouwenspersoon en helpen hen wegwijs maken in het zorglandschap in de regio. Dit project is uniek in Vlaanderen!

Meer info over bovenstaande initiatieven?
www.sint-niklaas.be/onze-dienstverlening/gezondheid-en-zorg/hulp-aan-huis/advies-en-ondersteuning-voor-personen-met-dementie

In het SteM kunnen mensen met dementie en hun begeleiding opnieuw een rondleiding “Terugblik” boeken. Het open depot is er een echte herinneringskamer waar verhalen bij de voorwerpen opborrelen maar waar je de museumstukken ook van dichtbij kan zien, voelen en ruiken. In de bib kunnen inwoners zich dan weer uitgebreid informeren over het thema dementie: de twee verteltassen zijn op maat van kinderen ontworpen en de drie dementiekoffers bevatten boeken, folders, films en muziek voor volwassenen over het thema.

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen