Dementievriendelijk Sint-Niklaas

Dementievriendelijk Sint-Niklaas: tiendaagse in september 2020

Sint-Niklaas is een dementievriendelijke stad dankzij de inzet van diverse stadsdiensten, thuiszorg- en thuisverpleging, woonzorgcentra maar ook het Expertisecentrum Dementie Meander, de familiegroepen van de Alzheimerliga en de lotgenotengroep De Companjong. In een dementievriendelijk Sint-Niklaas vragen wij aandacht en een goede omgang voor mensen met dementie, willen wij hen zo lang als kan laten deelnemen aan de samenleving en hen de weg wijzen naar de juist zorg.
Social media sharing

In het straatbeeld: samen voor dementievriendelijk Sint-Niklaas
Op 21 september is het Werelddag Dementie en van 17 tot 27 september zetten we – naar jaarlijkse traditie - dementie letterlijk in de kijker. Door mensen met dementie in het straatbeeld te brengen, maken we de ziekte bespreekbaar en kunnen we taboes doorbreken. Zo steken we hen en hun omgeving een hart onder de riem.
Van 17 tot 27 september zal je de grote vlaggen van Dementievriendelijk Sint-Niklaas zien wapperen op de Grote Markt en aan het Stationsplein. Ook het SteM, de bib, het Welzijnshuis, 11 woonzorgcentra, de dienstencentra, AZ Nikolaas,... doen mee en hangen op 17 september 10.00 uur elk op hun eigen locatie levensgrote affiches of een banner uit met daarop het hartverwarmende campagnebeeld. Zo trappen ze in WZC De Spoele de campagne af met een feestelijk dessertenbordje voor alle bewoners en hangen ze samen de banner op.

Dementievriendelijke handelaren
We richten onze pijlen niet enkel op de zorgsector maar we sensibiliseren ook handelaars om hun winkel dementievriendelijk te maken. Zo worden ze dementievriendelijke handelaren. Waarom is dat belangrijk? Gaan winkelen is voor mensen met dementie nog een belangrijke pijler in hun dagdagelijks functioneren. Vaak gaat het dan over hun vertrouwde bakker, beenhouwer, kruidenier in hun eigen buurt waar zij zelf nog naartoe kunnen en geholpen worden.

Dementievriendelijke handelaren kunnen dit in de kijker zetten met het label ‘Dementievriendelijk Sint-Niklaas’ aan hun raam of deur. Zo weten mensen met dementie en hun familie dat hen een warm en begripvol onthaal te wachten staat. Dit is een win-win situatie, want op deze manier blijven klanten langer komen en maken ze ook goede mond-aan-mond reclame voor de handelaar. Het kost geen geld en vraagt een minimale inzet. Wij zetten handelaren alvast op weg om dementievriendelijk te zijn met enkele basis communicatietips en het aanbod van een korte digitale opleiding. In deze periode zullen de dementievriendelijke handelaars ook katoenen dementievriendelijke boodschappentasjes uitdelen en het nieuwe dementie-magazine ter beschikking stellen aan hun klanten. Alle deelnemende handelaaren vind je hier: www.sint-niklaas.be\dementie. Wil je de motivatie van de handelaar kennen? Contacteer Fruitparadijs: 0475 68 44 72.

Nieuw magazine
De expertisecentra dementie hebben de krachten gebundeld en ontwikkelden een gloednieuw dementie-magazine. In Sint-Niklaas is een editie op maat van onze stad besteld. Je vindt er heel wat informatie in terug over het thema dementie, over beschikbare zorg en andere initiatieven. Je vindt er ook een getuigenis in van een mantelzorger uit onze eigen stad. Je kan dit magazine verkrijgen in het welzijnshuis, in ’t Punt, in de bib en het SteM.

Waar we in het Waasland enorm fier op zijn, is het project dementiecoaches. Mensen met een nieuwe diagnose kunnen gedurende een aantal uren persoonlijk begeleid worden door een dementiecoach om de juiste dingen in orde te brengen, hulp op maat in te schakelen en uiteraard ook een luisterend oor te krijgen en ervaringen te delen. Ook het aanbod van de familiegroepen en verenigingen is de laatste jaren sterk uitgebreid. Er is een praatcafé dementie in de bib gericht op mantelzorgers, een familiegroep dementie, een familiegroep jongdementie, een buddywerking rond jongdementie (De Companjong vzw) en tal van contactkoren voor personen met dementie.

Wat doen onze partners nog?
17 september:

  • LDC ’t Lammeken ism Alzheimer Liga Vlaanderen organiseert een basisvorming over ‘Wat iedereen zou moeten weten over dementie’.
  • Praatcafé Dementie Waasland gaat over de belevingswereld van een persoon met dementie.

20 september: Familiegroep Alzheimerliga jongdementie doet samen met De Companjong een geleid bezoek in het Middelheimpark.

21 september: Vertelmoment ‘Mijn oma is kwijt’ in LDC De Schutterij.

6 mei 2021: De companjong vzw organiseert ism de Stadsschouwburg De Loteling:

Theatercollectief Het Bataljong uit Kortrijk ging een jaar lang op stap met enkele mensen met jongdementie, met hun partners en met de buddy’s van VZW Het Ventiel. Hun zoektocht naar antwoorden leidde de theatermakers naar eenzame huiskamers en werkplekken vol frustraties. Naar bange wachtkamers in ziekenhuizen en naar bruisende workshops. Het resultaat is te zien in De Loteling, een voorstelling waarin mensen met jongdementie zelf het voortouw nemen.

 

 

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen