Nutswerken Grote Markt

Derde fase nutswerken Grote Markt start op 3 november in zone Parklaan

Op donderdag 3 november start de derde fase van de voorbereidende nutswerken voor de vernieuwing van de Grote Markt. Dan gaat de aannemer aan de slag in de zone Parklaan.
Social media sharing

Eind september gingen de voorbereidende nutswerken van start op de Grote Markt. Tijdens deze nutswerken graaft de aannemer een sleuf van ongeveer 1,5 m breed en 1,5 m diep waarin alle nieuwe nutsleidingen een plaats krijgen, voor elektriciteit, water, gas, telefonie en internet. Na de nutswerken wordt de sleuf tijdelijk weer dichtgelegd. 
De nutswerken vormen de eerste stap naar de grootschalige vernieuwing van de Grote Markt. Ze duren tot mei/juni 2023. Om de impact van deze werken zo beperkt mogelijk te houden, is een minutieuze planning uitgewerkt met verschillende fasen en zones. Van donderdag 3 november tot woensdag 7 december komt fase 3 aan bod, in de zone Parklaan. De werken aan de Parklaan verlopen in vier deelfasen: fase 3A, fase 3B, fase 3C en fase 3D. 

Plan fase 3

Fase 3A: van 3 tot 16 november - geen doorgaand verkeer tussen Parklaan en Grote Markt
Tijdens fase 3A wordt de doorgang tussen de Parklaan en de Grote Markt gedurende tien werkdagen afgesloten voor alle verkeer, van donderdag 3 tot en met woensdag 16 november. Dit is de deelfase met de grootste impact. De aannemer maakt dan een sleuf dwars over de Parklaan ter hoogte van de hoek van de Kokkelbeekstraat en het Hendrik Heymanplein. De doorgang naar de Grote Markt is afgesloten voor alle verkeer, behalve voor voetgangers. Voor gemotoriseerd verkeer, fietsers en bussen van De Lijn zijn omleidingen voorzien. 

In deze fase 3A blijft lokale bereikbaarheid voor autoverkeer wél mogelijk. Vanuit de Parklaan kunnen autobestuurders ter hoogte van de werfzone 180 graden draaien en terugrijden op de Parklaan, om de oneven huisnummers, de August Nobelsstraat, het Kokkelbeekplein en de Moerlandstraat te bereiken. 
De Kokkelbeekstraat is bereikbaar vanaf de Parklaan. Autobestuurders kunnen vanaf de Parklaan links de Kokkelbeekstraat in rijden. Ook de Grote Peperstraat blijft bereikbaar vanuit de Parklaan, op één of twee werkdagen na wanneer de aannemer de Grote Peperstraat moet kruisen met de nutsleidingen. De betrokken bewoners worden daarover gericht geïnformeerd. De Hoveniersstraat krijgt dubbele rijrichting, gedurende de hele fase 3.

Het doorgaand autoverkeer vanaf de E17/N16 wordt ter hoogte van de rotonde aan het Sinbad langs de Prins Boudewijnlaan/Singel (R42) afgeleid. Via de Singel (R42) en de Hofstraat blijft de Grote Markt steeds langs de noordkant bereikbaar. Het autoverkeer kan ook steeds rond de Grote Markt blijven rijden. Uiteraard blijven ook de ondergrondse parking en alle zijstraten (behalve de Parklaan) op die manier bereikbaar. 
Het doorgaand autoverkeer vanaf het noorden van de stad richting E17/N16 zal via de N41 (Leon Scheerderslaan/westelijke tangent) en de N70 (Gentse Baan/Prinses Josephine Charlottelaan) omgeleid worden naar de rotonde aan het Sinbad.  

Het busverkeer (streeklijnen van De Lijn) volgt in beide richtingen een omleiding tussen het station van Sint-Niklaas en de rotonde aan het Sinbad, langs de Prins Boudewijnlaan/Singel (R42). De bushaltes op de route tussen het station en de rotonde aan het Sinbad worden dus niet bediend. (route plannen kan via www.delijn.be

Fietsomleiding

Fietsers komende van de Parklaan kunnen de Grote Markt bereiken via een fietsomleiding langs het stadspark, de Zeildoekstraat, Kalkstraat en Houtbriel. Vanaf de Grote Markt is er voor fietsers een omleiding via de Apostelstraat, Walbrugstraat, Zeildoekstraat en het stadspark.

Fase 3B: van donderdag 17 tot maandag 21 november - doorgaand verkeer blijft mogelijk
De aannemer werkt in de Parklaan aan de even kant van de straat. De werken vinden plaats op het voetpad. Doorgaand verkeer blijft mogelijk en de hinder blijft beperkt. 

Fase 3C: van dinsdag 22 tot vrijdag 25 november - doorgaand verkeer blijft mogelijk
De aannemer werkt in de Parklaan tussen de Kokkelbeekstraat en Parklaan 19, aan de oneven kant van de straat. Doorgaand verkeer blijft mogelijk. De sleuven worden in het voetpad gemaakt. 

Fase 3D: van maandag 28 november tot woensdag 7 december - geen verkeer mogelijk tussen Heymanplein en Grote Markt
In deze fase werkt de aannemer aan de verbinding van het Hendrik Heymanplein met de Grote Markt. Gemotoriseerd verkeer is tijdens deze fase niet mogelijk van het Hendrik Heymanplein naar de Grote Markt en omgekeerd. Fietsers en voetgangers kunnen wel langs de werfzone wandelen, eventueel met de fiets aan de hand. Het Hendrik Heymanplein is bereikbaar via de Hoveniersstraat.

Info: www.sint-niklaas.be/grotemarkt 

Contact: Inwoners kunnen met al hun vragen over het project terecht op een contactformulier via www.sint-niklaas.be/grotemarkt of telefonisch op 03 778 36 00.

Fase 3 zone Parklaan
Fase 3 zone Parklaan
Fase 3 zone Parklaan
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen