digitale hulp

Digicheques, individuele digitale ondersteuning op maat voor alle inwoners

In Sint-Niklaas willen wij iedereen mee. De stad heeft uiteraard de taak en de ambitie om dit zelf via tal van initiatieven waar te maken. Zo zetten we heel sterk in op e-inclusie om de digitale kloof te verkleinen.
Social media sharing

 

Uitsluiting aanpakken

Digitale uitsluiting hangt niet steeds samen met sociale uitsluiting. De digitale kloof is een probleem van toegang en middelen, maar ook de omgeving van mensen, motivatie en autonomie spelen een rol. Er bestaan ook problemen in digitale vaardigheden bij hoogopgeleide mensen en digital natives. Om hier op in te spelen is het nodig om in te zetten op het verhogen van digitale vaardigheden en (laagdrempelige) ondersteuning, op een inclusieve manier.

25 % van de alleenstaande vrouwen én mannen in Vlaanderen heeft thuis geen toegang tot het internet.

40 % van de internetgebruikers heeft op overheidswebsites al formulieren ingevuld en doorgestuurd (zoals bv. Tax-on-web).

76 % van de internetgebruikers doet aan online banking.

Bijna 40 % van de bevolking heeft geen of zwakke digitale vaardigheden, en loopt dus een risico op digitale uitsluiting.

Digicheques

We werken hieraan via verschillende sporen. Als eerste stap lanceren we de digicheques. We maken hiervoor alvast 16.000 EUR vrij. Met deze digicheques kunnen inwoners intekenen op individuele ondersteuning aan huis. Hiervoor werken we samen met BEEGO.

BEEGO biedt persoonlijke 1-op-1 digitale assistentie aan huis met het doel om mensen digitaal zelfredzaam te maken. Het is een sociale start-up die getrainde IT studenten (per fiets) aan huis stuurt om mensen te assisteren met alles wat digitaal is. Dat kan gaan van leren mailen, een computer of smartphone correct instellen tot zelfs de wifi goed installeren. Je belt, stelt je vraag en dan krijg je een afspraak. De studenten komen aan huis en leggen alles met geduld uit om mensen zelfredzamer te maken.

In Sint-Niklaas bestaat al een zeer waardig aanbod om inwoners digitale vaardigheden bij te brengen. De bibliotheek is heel actief in het aanbieden van laagdrempelige (vaak gratis) sessies. Ook CVO LBC, Focus, Leerpunt en Vormingplus zijn goede lokale partners. Het stadsbestuur levert ook heel wat inspanningen om mensen toe te leiden naar dit aanbod. Toch blijft de stap voor heel wat inwoners te groot om hier aan deel te nemen. Sommige mensen leren niet graag iets in groep, de fysieke afstand is te groot, ze weten er niet voldoende over, de lessen passen niet goed in hun schema, hun motivatie is niet hoog genoeg ...

De Vlaamse overheid heeft in het kader van het Vlaams relanceplan 30 miljoen EUR vrijgemaakt om alle kansarme burgers internettoegang te garanderen via de lokale UiTpas. Dat is belangrijk, maar enkel internettoeggang is niet voldoende. Sommige mensen moeten ondersteund worden in het versterken van hun digitale vaardigheden. Daarvoor wordt nog eens 20 miljoen EUR extra voorzien. Het initiatief van de stad Sint-Niklaas, die samenwerkt met een privépartner om alle burgers de kans te geven volwaardig deel te nemen aan onze samenleving, sluit hier perfect bij aan.

Hoe werkt het aanvragen van de digicheques?

Met een digicheque kan je één uur digitale hulp aan huis betalen. Zonder digicheque kost een uur hulp 40 EUR. Inwoners kunnen tot eind 2021 terecht bij de balie van het welzijnshuis of de balie van de bib voor max. 2 digicheques per persoon. Tarieven voor inwoners van Sint-Niklaas (geldig tot eind 2021):

  • Tarief voor mensen die recht hebben op een kansenpas of op verhoogde tegemoetkoming: 3 EUR/uur.
  • Tarief voor mensen die geen recht hebben op een kansenpas of op verhoogde tegemoetkoming: 20 EUR/uur
  • Cliënten van het welzijnshuis en het huis van het kind kunnen bij hun hulpverlener navragen of ze in aanmerking komen voor een bijzonder tarief van 1 EUR/uur.

Meer informatie

Aanvragen digicheques: welzijnshuis@sint-niklaas.be of aan de balie van het welzijnshuis of van de bib.

Beego: Tel 078 485 400 (lokaal tarief zonder meerkost), info@beego.be of www.beego.be

 

 

 

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen