
De prijsuitreiking werd dit jaar in goede banen geleid door een nieuw, maar geen onbekend gezicht: Véronique De Kock. Voor deze tiende editie werden ook drie nieuwe ondernemersprijzen gelanceerd, om toekomstvisie en innovatie te belonen: Belofte, Impactmaker en Innovatie van het jaar.
Tijdens de zomermaanden werd een online oproep gelanceerd om Sint-Niklase ondernemingen voor te dragen. Uit alle inzendingen werden negen ondernemingen genomineerd. Een jury met vertegenwoordiging van belangenorganisaties (VOKA, Unizo en Bepasin), kennisinstellingen (Universiteit Antwerpen en Odisee) en deskundigen uit de stedelijke administratie (Mechelen en Sint-Niklaas) beoordeelde de inzendingen.

► Belofte van het jaar: Matrix-Events
De Belofte van het jaar is een onderneming die niet meer dan 3 jaar actief is op het grondgebied van Sint-Niklaas. Met deze prijs wil de stad nieuwkomers in de kijker zetten. Ondernemers die erbovenuit springen door hun complementair en kwalitatief karakter, die een meerwaarde zijn voor het ondernemerslandschap van Sint-Niklaas
De genomineerden voor Belofte van het jaar 2023 waren: De Wieuw, Matrix-Events en Resound. Het was voor de jury geen gemakkelijke keuze. De drie genomineerden hadden alle drie het potentieel om Belofte van het jaar te worden. De jury prijst het jonge en gedurfde ondernemerschap van deze sterke kandidaten.
Geluid juist afgestemd en spots aan. Juul Goovaerts van Matrix-Events (www.matrix-events.be) blijft normaal eerder achter de schermen, maar wij plaatsen hem pal in de spotlight. Na enkele jaren als vrijwilliger-geluidstechnieken is Juul in het ondernemerschap gesprongen met een weloverwogen businessplan. Als 22-jarige ondernemer heeft hij nu al van zijn hobby zijn beroep kunnen maken.
Matrix-Events focust zich op het aanbieden van podiumtechnieken voor de middelgrote evenementen. Juul is gepassioneerd door zijn onderneming en wil deze passie ook delen met jongeren. Bij diverse technische scholen in het Waasland brengt hij getuigenissen over podiumtechnieken en ondernemen.
Het was voor de jury geen gemakkelijke keuze. Ook de andere twee genomineerden Resound van Aaron Thierens en De Wieuw van Nikki De Wieuw en Yannick Houtmeyers hadden veel potentieel om Belofte van het jaar te worden. Voor de jury was de Sint-Niklase verankering van Matrix-Events de doorslaggevende factor.

► Impactmaker van het jaar: Eco & Zo
De Impactmaker van het jaar is een onderneming die op systematische wijze economische (profit), sociale (people) en milieuoverwegingen (plant) op een geïntegreerde manier in zijn gehele bedrijfsvoering opneemt. Met deze prijs wil de stad maatschappelijk verantwoorde ondernemers in de kijker zetten.
De genomineerden voor Impactmaker van het jaar 2023 waren: Eco&Zo, Den Azalee en Van Hoecke. Elk van deze genomineerden vullen de term impactmaker net iets anders in. Dit maakte het voor de jury moeilijker. Na veel wikken en wegen is de jury tot een consensus gekomen.
Bij Eco & Zo (www.eco-en-zo.be) zit maatschappelijk verantwoord ondernemen verankerd in hun DNA. Zaakvoerder Pieter De Keyser maakt zijn architecten, onderaannemers, klanten en zelfbouwers bewust van de noodzaak van duurzaam (ver)bouwen. Doormiddel van workshops, lezingen en interne opleidingen zorgen ze ervoor dat de duurzame filosofie ingebed zit bij al hun stakeholders.
Bij Eco & Zo werken ze zoveel mogelijk met biogebaseerde en nagroeibare materialen en maken ze zoveel mogelijk gebruik van recuperatie bouwmaterialen. Iets waar wij als stad alleen maar achter kunnen staan. Wijzelf zijn hier ook sterk op aan het inzetten met de circulaire en sociale hub Cocon. Binnen het pionierswerk dat ze verrichten gaan ze verder dan de geldende wetgeving en bouwvergunningen. Eco & Zo wil een kruispunt zijn van duurzaamheid en mensen inspireren.
Als kleine speler heeft Eco & Zo de prijs weggekaapt voor twee grote gevestigde waarden in Sint-Niklaas. De twee andere genomineerden Van Hoecke van Peter Van Hoecke en Den Azalee van Peter Maris grijpen net naast de prijs Want iedereen kan een impact creëren, hoe groot of kleinschalig ook.

► Innovatie van het jaar: Stuer-Egghe
De ‘Innovatie van het jaar’ is een onderneming waarvan de innovatie (product, proces, transitie) is gerealiseerd. Deze innovatie kan klein- of grootschalig zijn, technologisch of niet-technologisch. Met deze prijs wil de stad ondernemers die erbovenuit springen door hun innovatieve realisatie binnen onze stad in de kijker zetten.
De genomineerden voor Innovatie van het jaar 2023 waren: Het Landhuis, Stuer-Egghe en Dirk Govaert. Innovatie heeft vele aspecten en mogelijke invullingen. De jury prijst aan dat elke genomineerde een andere vorm van innovatie voorlegt, multidisciplinair, technisch, en sociaal.
Stuer-Egghe (www.stuer-egghe.be) is actief in een 25-tal landen wereldwijd, van Noorwegen en Dubai tot Nieuw-Zeeland. Het is een wereldspeler van formaat, die sterk in Sint-Niklaas verankerd is. Alles startte met Kamiel Stuer en Christiane Egghe in Nieuwkerken. Het is een hecht familiebedrijf want ook Chantal en Stefan Stuer stapten mee in de zaak. Met de ontwikkeling en vervaardiging van hun botsabsorberende kussens redden ze wekelijks mensenlevens.
Recent heeft Stuer-Egghe als eerste speler op de wereld een botsabsorberend kussen uitgebracht dat voldoet aan de nieuwe, strenge Europese normen. Dit botsabsorberend kussen voldoet aan twee verschillende testcriteria, wat een unicum is wereldwijd. Om dit te ontwikkelen hebben ze hun productieproces helemaal moeten aanpassen en sterk geïnvesteerd in personeel en geautomatiseerde machines. Hierdoor kan Stuer-Egghe zijn horizon nog verder verruimen naar de Verenigde Staten.
De jury waardeerde ook het multidisciplinair concept van Het Landhuis van Elke De Mayer, Eva Van Osselaer en Michel Maes en het inspirerend sociaal aspect naar seizoensarbeid van het hardfruitbedrijf Govaert van Dirk Govaert en Elke Van Kerckhove.
