Parkeerbord: Doe mee en parkeer je auto oké

Doe mee en parkeer je auto oké: verscherpte controles op gebruik parkeerplaatsen voor personen met beperking

Van maandag 29 november tot en met zondag 5 december voeren het stadsbestuur en de politie van Sint-Niklaas gezamenlijk actie tegen het foutparkeren op plaatsen voorbehouden voor personen met een beperking. Er komen begin december verscherpte politiecontroles hierop en in het straatbeeld verschijnen aan de parkeerplaatsen voor personen met een beperking borden met de slogan ‘Doe mee en parkeer je auto oké.’
Social media sharing

De actie ‘Doe mee en parkeer je auto oké’ is een initiatief van de stedelijke dienst diversiteit, samenleving en preventie. In het teken van Iedereen Mee in Sint-Niklaas wil het stadsbestuur met deze zowel sensibiliserende als sanctionerende campagne extra aandacht vragen voor een evenwaardige participatie van personen met een beperking aan de samenleving.

Tot zondag 5 december hanteert de politie van Sint-Niklaas met de parkeerwachters in steun nultolerantie voor wie zonder een geldige parkeerkaart toch de auto parkeert op een parkeerplaats voor personen met een beperking.

Bedanking of boete

Tijdens de actie hangen aan alle voorbehouden parkeerplaatsen borden met de slogan ‘Doe mee en parkeer je auto oké’ en de waarschuwing dat je er enkel met de auto mag staan als je een geldige parkeerkaart hebt voor personen met een beperking.  Wie in de buurt ervan juist parkeert krijgt een bedankkaartje onder de ruitenwisser. Wie in overtreding staat kan rekenen op een boete van 116 EUR en riskeert dat de auto wordt weggetakeld.

Op die manier stellen de politie en de stad Sint-Niklaas de misbruiken aan de kaak en maken ze de burger erop attent dat het belangrijk is voor personen met een beperking om zo dicht mogelijk bij hun bestemming te kunnen parkeren.

In Sint-Niklaas zijn bijna 400 openbare parkeerplaatsen voor personen met een beperking. Heel wat autobestuurders zonder geldige parkeerkaart houden daar helaas nog steeds geen rekening mee. In 2020 stelde de politie 223 processen-verbaal op tegen die foutparkeerders en werden 24 auto’s weggetakeld.  In 2021 zijn er tot dusver 181 processen-verbaal opgesteld en 32 wagens getakeld.  De parkeerwachters in Sint-Niklaas stelden dit jaar 218 dossiers op tegen het foutparkeren of zonder geldige kaart parkeren op een plek voor personen met een beperking.

Wetgeving

De boete voor het parkeren zonder kaart op een parkeerplaats voor personen met een beperking bedraagt 116 euro met onmiddellijke inning en administratieve takeling bij afwezigheid van de bestuurder.

  • Indien de kaarthouder de kaart vergeet te plaatsen terwijl hij of zij parkeert op een plaats voor personen met een beperking, bedraagt de boete 58 euro met onmiddellijke inning alsook administratieve takeling bij afwezigheid van de chauffeur.
  • Wanneer een geldige parkeerkaart wordt gehanteerd zonder dat de titularis aanwezig is in het voertuig, bedraagt de boete 116 euro met onmiddellijke inning en wordt de kaart teruggestuurd naar de FOD Sociale zekerheid. Hetzelfde geldt voor het hanteren van een vervallen kaart of het gebruiken van de kaart terwijl de titularis reeds overleden is.
  • Het namaken of kopiëren van parkeerkaarten wordt beschouwd als schriftvervalsing en gebruik van een vals stuk.
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen