Honderden mensen picknicken op de markt

Donderdag Veggiedag Sint-Niklaas

De stad Sint-Niklaas organiseerde op donderdag 12 september 2019 voor de achtste keer De Langste Veggietafel op de Grote Markt van Sint-Niklaas. De jaarlijkse picknick kadert binnen het langlopende engagement van de stad Sint-Niklaas voor Donderdag Veggiedag.
Social media sharing

De Langste Veggietafel is een initiatief van stad Sint-Niklaas in samenwerking met EVA vzw. Het evenement past binnen de campagne Donderdag Veggiedag. Die wil mensen aanzetten om minder vlees te eten. Dat is goed voor de gezondheid én het milieu. Meer informatie over de algemene campagne Donderdag Veggiedag vind je op https://www.evavzw.be/donderdag-veggiedag.

Het stadsbestuur van Sint-Niklaas heeft sinds enkele jaren een eigen Donderdag Veggiedag-team. Het team organiseert De Langste Veggietafel en werkt ieder jaar  verschillende nieuwe initiatieven uit. De belangrijkste doelgroepen van het Donderdag Veggiedag-team zijn de Sint-Niklase horeca en scholen en de personeelsleden van stad Sint-Niklaas.

Workshops

De stad Sint-Niklaas biedt in samenwerking met Eva vzw workshops aan voor geïnteresseerde organisaties.

Dit jaar organiseerden we zeven workshops ‘Kook het voort’ in verschillende Sint-Niklase scholen. Dit doen we vanuit onze doelstelling om een gezonde levensstijl te promoten. In de nieuwe voedingsdriehoek staat plantaardig eten met stip centraal, dus dat sluit aan bij onze boodschap over gezonde voeding. Scholen koppelen dit dikwijls aan het thema duurzaamheid dat op de schoolagenda staat.

Een aantal voorbeelden:

  • 28 januari, namiddag: kookworkshop EVA “Kook het voort” met de jongeren van de brugcoach (Jill Willocks en Jolien Spitaels)
  • 1 februari, namiddag: kookworkshop EVA “Kook het voort” met de jongeren van de brugcoach (Jill Willocks en Jolien Spitaels)
  • 5 maart 10-12u: interactieve infosessies voor kinderen (5-8 en 8-12 jaar) over voedingsdriehoek bij VZW De Gemeenschap, krokuskamp.
  • 7 maart van 10u tot 12u voor de eerste groep en dan van 13u tot 15u voor de tweede groep: kookworkshop EVA “”een boontje voor’’ bij VZW De Gemeenschap, krokuskamp.
  • 21 maart, voormiddag: kookworkshop EVA “Kook het voort” met jongeren van COMPACT olv Yassmina Kandouch.
  • 28 maart: 2 kookworkshops Kook het voort (met Margaux EVA VZW) met leerlingen derde graad van Portus Berkenboom ism Solidagro.
  • 29 maart: vorming voedingsdriehoek en gezonde tussendoortjes voor de keukenmedewerkers van de kinderdagverblijven van de stad tijdens hun pedagogische studiedag.
  • 2 april: 2 kortere introductiekookworkshops (met Marleen EVA vzw) voor leerlingen tweede graad van Portus Berkenboom ism Solidagro.

Ook verenigingen vragen workshops aan. Dit jaar hadden we o.a. workshops bij vzw De Gemeenschap en Zigzag. Ook Velt heeft nog een workshop op de planning staan.                                         

Picknick Plein Public

Met het verdwijnen van de actie Dagen Zonder Vlees zochten we een manier om vegetarisch eten in het voorjaar op grotere schaal onder de aandacht te brengen. We sloten ons aan bij de tweede editie van Picknick Plein Public op 26 april 2019. Wij verzorgden een stand met veggie broodjes van V-lunch.

Tijdens Picknick Plein Public Sint-Niklaas spelen duurzaamheid, minder voedselverspilling en afval, en eerlijke en betaalbare producten de hoofdrol. Dit jaar bood Picknick Plein Public opnieuw een sterk inhoudelijk programma, waarbij leerlingen op verrassende wijze meer te weten komen over ecologische, sociale en economische duurzaamheid. Picnick Plein Publiek Sint-Niklaas is een initiatief van Broederlijk Delen, Oxfam-Wereldwinkels, Solidagro, Welzijnszorg en Stad Sint-Niklaas. Meer info op http://www.picknickpleinpublic.be/terugblik

Taalstage

Stad Sint-Niklaas organiseert iedere zomervakantie twee weken lang speelse en leerrijke stages Nederlands voor kinderen van 5 tot 12 jaar. Met een gevarieerd programma beleven de kinderen een unieke week in het Nederlands. Dit jaar werkten we met het thema ‘duurzaamheid’. Daarom kozen we ervoor om op donderdag 22 augustus een dag rond korte keten en vegetarisch voeding te laten doorgaan in de klassen van de 11 en 12- jarigen. Kinderen kochten lokale groenten en fruit op de markt en verwerkten deze nadien tijdens de kookworkshop. Nadien konden de ouders naar de gezonde receptie komen.

Korte keten: lokale producten

Duurzaam eten staat ook voor lokaal geproduceerde voeding eten. In Sint-Niklaas en omstreken zijn al een aantal ‘korte keten initiatieven’ actief. We stellen er enkele voor:

  • Bij de buurderij kan je wekelijks een pakket lokale kwaliteitsproducten van boerderijen uit de buurt afhalen. Je ontvangt dit pakket rechtstreeks van de boer in de Rode Kruisstraat 23 (Vormingplus).
  • Pomona werkt eveneens met pakketten. Pomona koos resoluut voor het systeem van boslandbouw of agroforestry. Dit is een vorm van herstellende landbouw dat duurzaam boeren vooropstelt zodat de gewasopbrengst, inkomstenstroom en biodiversiteit verhogen. Deze agro-ecologische landbouwmethode zorgt voor ecosystemen die ons basisvoedsel leveren en tegelijkertijd de natuurlijke balans tussen grond en omgeving herstellen.

Horeca

Horecazaken met een gevarieerd vegetarisch aanbod maken kans om op ons Veggieplan te komen. We brachten eind 2017 het tweede Sint-Niklase Veggieplan uit. Op het plan vind je 30 Sint-Niklase horecazaken die een evenwichtig vegetarisch gerecht op hun kaart hebben staan. Het Veggieplan diende in onze stad als katalysator voor nieuwe vegetarische initiatieven bij de Sint-Niklase horeca. Zo organiseert de lunchbar Biko regelmatig vegetarische workshops voor klanten. Koek en Ei serveert elke middag ook een veggie lunch en staan hier dit jaar voor het eerst met een standje. Zij worden warm aanbevolen op ons plan!

Sociaal restaurant De Variant (Den Azalee) begon met onze hulp met het aanbieden van vegetarische belegde broodjes. Op dit moment heb je keuze uit niet minder dan zeven vegetarische broodjes op hun menukaart. De Variant startte in hun restaurant ook met een vegetarische lunch op donderdag.

Lunchgesprekken

Het stadsbestuur organiseert regelmatig lunchgesprekken voor medewerkers over uiteenlopende onderwerpen. Op deze lunchgesprekken serveren we steeds vegetarisch kost. Ook tijdens andere vergadermomenten is hier aandacht voor.

Samenwerking met Eva vzw

De stad Sint-Niklaas heeft de komende drie jaar een overeenkomst met EVA vzw voor de Donderdag Veggiedag campagne.

Eind vorig jaar ging de nieuwe Try Vegan-campagne van start. Meer info vind je op http://tryvegan.be. We maken hier ook reclame voor aan onze infostand.

Eva Sint-Niklaas

De lokale werkgroep Eva Sint-Niklaas gaf eind maart 2019 in Peter Benoitpark een workshop met veganistische gerechten naar aanleiding van de campagne Try Vegan.

Op Dag van het Park zorgden ze voor de catering van medewerkers en deelnemers met lekkere veganburgers.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen