Vrouw met hoed eet tijdens De Langste Veggietafel

Donderdag Veggiedag Sint-Niklaas

De stad Sint-Niklaas organiseerde voor de zevende keer De Langste Veggietafel op de Grote Markt van Sint-Niklaas. Het project Donderdag Veggiedag is echter meer dan enkel de jaarlijkse picknick.
Social media sharing

De Langste Veggietafel is een initiatief van stad Sint-Niklaas in samenwerking met EVA vzw. Het evenement past binnen de campagne Donderdag Veggiedag. Die wil mensen aanzetten om minder vlees te eten. Dat is goed voor de gezondheid én het milieu. Meer informatie over de algemene campagne Donderdag Veggiedag vind je op http://www.donderdagveggiedag.be.

Het stadsbestuur van Sint-Niklaas heeft sinds enkele jaren een eigen Donderdag Veggiedag-team. Het team organiseert De Langste Veggietafel en werkt ieder jaar  verschillende nieuwe initiatieven uit. De belangrijkste doelgroepen van het Donderdag Veggiedag-team zijn de Sint-Niklase horeca en scholen en de personeelsleden van stad en OCMW Sint-Niklaas.

Workshops

De stad Sint-Niklaas biedt in samenwerking met Eva vzw workshops aan voor geïnteresseerde organisaties.

Het afgelopen jaar werden deze workshops georganiseerd:

  • School Sint Carolus: twee kookworkshops
  • Sint-Niklase basisscholen: vorming voor alle medewerkers waarin uitvoerig het aanbod rond gezonde voeding en beweging werd besproken: onder meer Donderdag Veggiedagmappen, kookworkshop een boontje voor, infomateriaal dat gratis aangevraagd kan worden.
  • Drie kookworkshops op de taalstage voor anderstalige kinderen tussen 6-12 jaar

Korte keten: lokale producten

Duurzaam eten staat ook voor lokaal geproduceerde voeding eten. In Sint-Niklaas en omstreken zijn al een aantal ‘korte keten initiatieven’ actief. We stellen er enkele voor:

  • Bij de buurderij kan je wekelijks een pakket lokale kwaliteitsproducten van boerderijen uit de buurt afhalen. Je ontvangt dit pakket rechtstreeks van de boer in de Rode Kruisstraat 23 (Vormingplus).
  • Pomona werkt eveneens met pakketten. Pomona koos resoluut voor het systeem van boslandbouw of agroforestry. Dit is een vorm van herstellende landbouw dat duurzaam boeren vooropstelt zodat de gewasopbrengst, inkomstenstroom en biodiversiteit verhogen. Deze agro-ecologische landbouwmethode zorgt voor ecosystemen die ons basisvoedsel leveren en tegelijkertijd de natuurlijke balans tussen grond en omgeving herstellen.

Horeca

Vorig jaar brachten we het tweede Sint-Niklase Veggieplan uit. Op het plan vind je 30 Sint-Niklase horecazaken die een evenwichtig vegetarisch gerecht op hun kaart hebben staan. Het Veggieplan diende in onze stad als katalysator voor nieuwe vegetarische initiatieven bij de Sint-Niklase horeca. Zo organiseert de lunchbar Biko regelmatig vegetarische workshops voor klanten. Koek en Ei serveert elke middag ook een veggie lunch en staan hier dit jaar voor het eerst met een standje. Zij worden warm aanbevolen op ons plan!

Sociaal restaurant De Variant (Den Azalee) begon enkele jaren geleden met onze hulp met het aanbieden van vegetarische belegde broodjes. Op dit moment heb je keuze uit niet minder dan zeven vegetarische broodjes op hun menukaart. De Variant startte vorig jaar in hun restaurant met een vegetarische lunch op donderdag.

Lunchgesprekken

Het stadsbestuur organiseert regelmatig lunchgesprekken voor medewerkers over uiteenlopende onderwerpen. Op deze lunchgesprekken serveren we steeds vegetarisch kost. Ook tijdens andere vergadermomenten is hier aandacht voor.

Samenwerking met Eva

De overeenkomst met EVA vzw voor de Donderdag Veggiedag campagne werd vorige maand voor drie jaar hernieuwd.

Op 1 oktober 2018 gaat de nieuwe Try Vegan-campagne van start. Meer info vind je op http://tryvegan.be. We maken hier ook reclame voor aan onze infostand.

Eva Sint-Niklaas

De lokale groep Eva Sint-Niklaas had een succesvol eetkraam op de Dag van het Park en zorgde voor catering voor de medewerkers tijdens de Dag van het Park. Tevens organiseerden zij in juni een Potluck in sporthal De Mispelaer.

Op 6 oktober 2018 organiseert Eva Sint-Niklaas De Volxkeuken in Herleving en zorgt voor een volledig vegetarisch menu: Chili Sin Carne voor 4 euro.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen