fruit

Donderdagse marktdag met regionale standhouders

De beslissing van de Nationale Veiligheidsraad over de heropening van de markten heeft het stadsbestuur voor een heel moeilijke keuze gesteld. Sint-Niklaas was voorbereid om de donderdagse marktdag op een veilige manier met alle marktkramers te organiseren. Rekening houdend met de federale richtlijnen wordt nu een alternatief opgezet in de vorm van een regionale markt.

Het stadsbestuur bepleit alsnog, samen met Unizo, om de ‘absolute afstand tussen marktkramen’ te hanteren om het aantal marktkramen te bepalen in plaats van een absoluut aantal vast te leggen.
Social media sharing

Regionale standhouders 

Enkel standhouders met als vestigingsplaats een stad of gemeente in onze regio worden toegelaten. In de praktijk zijn dit Sint-Niklaas, Beveren, Zwijndrecht, Temse, Hamme, Lokeren, Waasmunster, Stekene, Moerbeke, Sint-Gillis-Waas en Zele.

Deze standhouders worden gecontacteerd met de vraag of zij willen opstarten vanaf 21 mei 2020. Standhouders, die niet wensen deel te nemen aan een gereduceerde markt, zullen nadien ook niet meer kunnen aansluiten zolang deze toestand behouden blijft. 

Standplaatsen van demonstreerders, die op naam van een standhouder uit de regio staan, kunnen enkel ingenomen worden door een demonstreerder uit de regio. Er zullen ook nu geen losse standhouders worden toegelaten tot de markt.

 

Waarom enkel regionale standhouders?

Het is niet wenselijk om de standhouders van de donderdagse markt op te splitsen in drie groepen en deze groepen beurtelings in een bepaalde week naar onze markt te laten komen. Vooral voor voedingskramen is dit praktisch niet haalbaar. Ook andere steden en gemeenten waar zij aan de markt deelnemen zullen misschien de standhouders verdelen over twee of meer weken. Een standhouder kan dus in de situatie komen dat hij/zij in één bepaalde week op maandag een markt kan doen, en dan pas in diezelfde week weer op zaterdag. Hierdoor wordt het onmogelijk om producten vers en kwaliteitsvol aan te bieden. 

Ook een markt organiseren met enkel voedingskramen is op de donderdagse markt niet mogelijk. We hebben momenteel 61 standhouders in de categorie voeding, waardoor we dus ruim boven het maximum aantal van 50 komen.  

Beter is om elke week dezelfde standhouders zekerheid te verschaffen i.vm. hun standplaats op  onze markt. De marktregisters van Beveren, Lokeren, Temse, Hamme en Stekene werden opgevraagd en daaruit blijkt dat veel regionale standhouders aan al deze markten zullen kunnen deelnemen in dezelfde week. Zo blijft ook een divers aanbod van producten gewaarborgd op de markt. Tenslotte wordt lokaal kopen op deze manier gepromoot. 

Markt op zondag 

We maken momenteel de analyse of de mogelijkheid kan gegeven worden om op zondag in Sint-Niklaas een markt te organiseren. De markt op het Hendrik Heymanplein wordt daarvoor uitgebreid naar 50 kramen en verplaatst naar de Grote Markt. De marktkramers, die op donderdag niet op de regionale markt kunnen staan, geven wij op die manier toch de kans om naar Sint-Niklaas te komen.

Uiteraard is dit pas geldig na het bespreken ervan binnen de veiligheidscel en na het ontvangen van het Ministerieel Besluit.

Dit voorstel is tevens afgestemd met de marktcommissie en daar goedgekeurd.

Er volgt nog een gedetailleerde communicatie voor onze bezoekers en voor onze standhouders.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen