nieuwe website musea

Een nieuw digitaal venster op de stedelijke musea

De stedelijke musea van Sint-Niklaas herbergen boeiende, waardevolle collecties en tal van topstukken op drie unieke locaties. Al dat moois krijgt nu ook een aantrekkelijk digitaal uithangbord met de gloednieuwe website www.museasintniklaas.be.
Social media sharing

Erfgoed in de kijker
De stedelijke musea zijn een dynamisch erfgoedcentrum met een uitgesproken publiekswerking. Dat komt meteen tot uiting voor wie landt op de startpagina. De thema’s ‘Tentoonstellingen’, ‘Activiteiten’ en ‘Plan jouw bezoek’ zijn uitgelicht en geven aan dat er rond het collectiebeheer een hele werking is uitgebouwd.

Onder ‘Tentoonstellingen’ zijn alle tijdelijke expo’s overzichtelijk weergegeven aan de hand van fototegels. Bezoekers ontdekken het ruime aanbod aan evenementen, lezingen, rondleidingen, workshops, vernissages en publieksmomenten allerhande onder ‘Activiteiten’.

‘Plan je bezoek’ is een handige en toegankelijke toeleiding naar de verschillende sites en collecties. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen het aanbod voor kinderen, groepen en klassen. Voor de scholen worden, per niveau, tal van werkdocumenten online ter beschikking gesteld. Rechtstreeks een gids reserveren of publicaties bestellen in de museumshop kan ook via deze hoofdrubriek.

De overzichtspagina ‘Collecties’ heeft enkele extra blikvangers met ‘Topstukken’ en ‘Voorwerp van de maand’. De bezoeker kan er evenwel ook voor kiezen om de musea te verkennen aan de hand van de drie locaties.

De nieuwe museumsite is een echt visueel uithangbord voor de museumwerking. Met grote zorg werden tientallen beelden geselecteerd die de collecties en publiekswerking op een fraaie manier in beeld brengen. Specifiek voor het Mercatormuseum is er ook een virtuele rondleiding.

Een apart luik van de website geeft een blik achter de schermen van de stedelijke musea: wie maakt deel uit van het team, het beleid, de missie en visie, partners en sponsors ...

Ontwikkeling
De ontwikkeling van www.museasintniklaas.be werd, op basis van een overheidsopdracht, toegewezen aan twee bedrijven uit de Cronos-groep: Leap Forward en Calibrate uit Gent. Het inhoudelijk en technisch voortraject ging van start in het najaar 2019. Tussentijds werd de website in ontwerp getest door gebruikers met een verschillende achtergrond. De nieuwe website werkt mobiel en houden dus rekening met het stijgend aantal smartphone-bezoekers. De museumsite is ook afgestemd op de nieuwe Europese regelgeving over de bescherming van de persoonsgegevens.

Webplatform
De lancering van de museumsite is een nieuwe stap in de vernieuwing van het webplatform van de stad Sint-Niklaas. In 2018 kwamen OndernemeninSintNiklaas.be, OntdekSintNiklaas.be, de portaalsite Sint-Niklaas.be en Stadvandesint.be online. In 2019 volgden de websites van de stedelijke academies, met als nevenproject een afstemming van de namen, logo’s en huisstijl. In de loop van deze bestuursperiode wordt het webplatform verder uitgebouwd.

Deze globale, geïntegreerde aanpak is kostenbesparend op vlak van ontwikkeling en onderhoud en biedt ook de nodige veiligheidsgaranties.

 

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen