Stationsstraat

‘Een nieuw stukje Stationsstraat' openingsweekend van donderdag 21 tot zaterdag 23 november

“Een nieuw stukje Stationsstraat: dat vieren we!”, zo klinkt het enthousiast bij de bouwheren, ondernemingen, stad Sint-Niklaas en centrummanagement. Na een intensieve bouwperiode zijn alle betrokken partners bijzonder trots om de nieuwe winkel-, woon- en dienstenruimtes te kunnen voorstellen aan het grote publiek. Tijdens een feestelijke driedaagse van donderdag 21 november tot en met zaterdag 23 november staan er tal van openingsactiviteiten gepland.
Social media sharing

Een stukje historiek
Een hele rij verloederde winkelpanden in de Stationsstraat van Sint-Niklaas heeft na een intense plannings- en bouwperiode een nieuwe bestemming gekregen. Met het indienen van een bouwaanvraag in 2014 zetten de Confederatie Bouw, de familie Zarba en twee aannemersbedrijven - D’Eer en Dero Construct - hun schouders onder de verloederde site. Op dat moment was de nieuw aangelegde Stationsstraat pas geopend (oktober 2013). De bouwheren kondigden de nieuwe ontwikkelingen naar kantoorcomplex, winkelruimtes en appartementen terecht aan als het sluitstuk van de Stationsstraat. De bouwaanvraag werd goedgekeurd in 2015. De sloopwerken begonnen in 2016. In 2017 werd de eerste steen gelegd. De afgelopen 2 jaar werd er intensief gebouwd.

Vandaag, eind november 2019, zijn zo goed als alle afzonderlijke werven opgeleverd en grotendeels ingevuld. Deze opportuniteit grijpen de bouwheren, ondernemers, het stadsbestuur en centrummanagement aan om dit ontwikkelingsproject in de stadskern op een feestelijke manier in de kijker te zetten.

Een prachtig resultaat
En het resultaat mag er absoluut zijn. De Confederatie Bouw en het sociaal secretariaat zorgden met de bouw van een nieuw kantorencomplex van 3.000 m² voor een opvallende ingreep in het straatbeeld. Het voormalige café Terminus en twee aanliggende handelspanden werden omgevormd tot een gloednieuw dienstverleningscentrum, waar de medewerkers van de Confederatie, Accuria en de Federale Verzekering voortaan onderdak zullen vinden. Voorheen bevonden de kantoren  zich in de gebouwen aan de Kleine Laan. Het nieuwe gebouw herbergt niet alleen burelen, maar ook gemeenschappelijke faciliteiten zoals een bar en sanitair, alsook verschillende opleidings- en vergaderzalen die eveneens door externen gebruikt kunnen worden. Het gebouw is bereikbaar via de Stationsstraat en is als kantoor ideaal gelegen, vlakbij het NMBS station. Via de ingang aan de Kleine Laan en de Broodstraat is er ook plaats voorzien voor 100 wagens.

De Confederatie Bouw Oost-Vlaanderen telt 3.300 aangesloten bedrijven in de provincie, sociaal secretariaat Accuria 2.700 bedrijven, zowel bouw- als niet-bouwbedrijven. Bouwondernemingen kunnen bij de Confederatie Bouw terecht voor ondersteuning bij alle aspecten die de organisatie van een bouwbedrijf aangaat, terwijl sociaal secretariaat Accuria firma’s begeleidt bij alle gerelateerde personeelszaken. Met de realisatie van dit gemakkelijk bereikbaar gebouw, want vlakbij het trein- en busstation en belangrijke verbindingswegen zoals de E17, wordt de basis gelegd voor een verdere groei van beide bedrijven. Het unieke aan deze site is ook dat praktisch alle administratieve dienstverleningen die een bedrijf heeft, zich op eenzelfde locatie bevinden. (Ook Formalis, Federale Verzekering, Mensura en Voka zijn op de site gevestigd.)

Het oorspronkelijke gebouw aan de Kleine Laan wordt gedeeltelijk te huur aangeboden. De alom gekende grote Parketzaal – met zijn vele mogelijkheden voor events en activiteiten - werd met het nieuwe gebouw verbonden om er één geheel mee te vormen. Derden bedrijven wordt hier ook de mogelijkheid geboden om deze unieke locatie in het centrum van de stad te gebruiken.

In opdracht van familie Zarba vormde bouwbedrijf Pieters-Cerpentier de voormalige bruidswinkel in nummer 118 om tot een winkelruimte, twee ruime appartementen en een studio. De voorgevel werd helemaal behouden en werd in de originele staat van 1862 herstelt. Binnenin werd het gebouw heel grondig gerenoveerd volgens de hedendaagse woonnormen en met respect voor de authenticiteit van het pand. Het resultaat is een smaakvol samenspel van oude en nieuwe elementen. De winkelruimte is ondertussen reeds ingevuld door Creative Lab, een trendy winkelconcept waar mode centraal staat en ruimte wordt gelaten aan de fantasie en creativiteit. De twee huurappartementen in het gerenoveerde hoofdgebouw zijn nog op zoek naar kandidaat-bewoners.

Het pand van de voormalige kledingwinkel Q’uw werd aangepakt door Algemene Ondernemingen D’Eer NV. De vier appartementen zijn in gebruik. De winkelruimte van 257m² is nog beschikbaar via vastgoedexpert Axel Lenaerts. Tijdens het feestweekend wordt ze tijdelijk in gebruik genomen door kunstenplatform WARP, die naar buiten komen met de tentoonstelling ‘Flash Back / Forward’: een artistiek event met kunstwerken uit vroegere Coup de Ville-tentoonstellingen en een preview naar de volgende editie in 2020. Open op 21, 22 en 23 november van 11 tot 18 uur.

De winkelpanden op de nummers 112 en 114 zijn samengevoegd door Dero Construct tot één kantoor- of handelsruimte van 162m² op de benedenverdieping en zes appartementen. Met dit nieuwbouwproject, Bonnetterie genaamd, mikken ook zij op de gemengde functie van wonen boven winkels. Van de zes appartementen zijn er momenteel twee verkocht. Meer info via www.exeptio.be .  

Inspiratie voor verdere stadsontwikkeling
Het stadsbestuur en centrummanagement kijken heel dankbaar naar het project. “We beseffen dat de bouwheren enorme investeringen gedaan hebben om dit project te verwezenlijken. We beseffen ook dat de combinatie van de verschillende deelprojecten het proces niet altijd gemakkelijker gemaakt heeft. Een werf van dergelijke omvang vraagt extra coördinatie en duidelijke afspraken tussen verschillende partijen. Het vraagt ook een bepaalde mate van verdraagzaamheid van omwonenden en omliggende handelaars, want hoe je het draait of keert, een verbouwing brengt hinder met zich mee. Het is niet altijd evident geweest, maar het eindresultaat is het meer dan waard. We willen daarom de betrokken partijen nogmaals hartelijk en oprecht danken om een project van dergelijke kwaliteit, met respect voor oud en nieuw, tot uitvoering te brengen”,  zo luidt het alvast bij het stadsbestuur. 

Ook het centrummanagement juicht de ontwikkeling toe: “Het resultaat van deze werf past precies in de visie van het detailhandelsplan. We willen met de stadskern evolueren naar een bedrijvige kern met een mix van functies. Winkels, woningen, kantoren en dienstverleners maken hier absoluut deel van uit. Dit hadden de bouwheren al begrepen nog voor het detailhandelsplan op papier stond. Ik hoop dat het voorbeeld van deze partijen inspirerend mag werken. Dergelijke initiatieven zorgen voor extra publiekstrekkend functies in de stadskern. Bovendien trekken de kwalitatieve woningen een bewonerspubliek met hogere inkomens naar de stad, wat de lokale economie ten goede komt.”, aldus centrummanager Nele De Klerck. 

Het programma van een feestelijke openingsweekend
Tijdens een feestelijke driedaagse van donderdag 21 november tot en met zaterdag 23 november komen alle partijen samen naar buiten om het nieuwe stukje Stationsstraat op een positieve manier in de kijker te zetten. Er staan tal van openingsactiviteiten op het programma. 

Op donderdagavond nodigen de Confederatie Bouw, Accuria en de Federale Verzekering hun leden uit op een Avant-Première receptie in hun dienstverleningscentrum. De drie partijen lichten hun nieuwe werking toe aan hun leden, klanten en partners.

Op vrijdagavond wordt de site officieel geopend in het bijzijn van Burgemeester Dehandschutter. De receptie is op uitnodiging. We verwachten buurtbewoners, handelaars, potentiële huurders, potentiële investeerders, politieke vertegenwoordigers, etc. De verschillende panden zullen langs binnen te bezichtigen zijn.

Op zaterdagnamiddag tussen 14 en 17 uur kunnen alle nieuwsgierige inwoners en passanten een kijkje nemen in de nieuwe panden. Het grote publiek kan de WARP-tentoonstelling bezichtigen, deelnemen aan een rondleiding in de nieuwe gebouwen of genieten van een welkomstglaasje. Op een groot informatiepaneel ter hoogte van het Casinopark worden archieffoto’s gedeeld die de positieve evolutie van de site mooi in beeld brengen.

 

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen