Lange Rekstraat

Een voedselbos voor Sint-Niklaas

Recentelijk kocht Maarten Weemaes, op initiatief van groen- en omgevingswerkenbedrijf GR&OM, een akkerperceel aan. Tot de herfst van 2020 werd dit nog door een landbouwer als graslandakker beheerd. Vanaf 2021 onderging dit perceel een transformatie naar een voedselbos met natuurlijk karakter.
Social media sharing

Het principe van voedselbossen is aan een stevige opmars bezig. Het uitgangspunt is duidelijk: tonen dat voedselproductie zonder gebruik van pesticiden of kunstmeststoffen perfect mogelijk is. Een voedselbos fungeert als een volwaardig ecosysteem. Elke plant heeft er zijn eigen functie: naast voedselproducerende planten – van fruitbomen tot kruiden – is er ook plaats voor planten die aantrekkelijk zijn voor plaaginsecten. Zij houden de insecten weg van de andere planten, zodat vruchten, groenten en kruiden zich ten volle kunnen ontwikkelen. Daarnaast geeft een voedselbos de biodiversiteit een stevige boost en betekent het ook een meerwaarde voor de omliggende percelen.

GR&OM wil dit voedselbos graag in de toekomst als educatief infopunt inrichten. Zo kunnen particulieren, bedrijven of scholen er de principes leren kennen en inspiratie opdoen om er zelf mee aan de slag te gaan. Mensen kunnen er op afspraak langskomen, een abonnement nemen om voedsel te komen plukken of zelf de handen uit de mouwen komen steken en meehelpen met het beheer van het bos.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen