
Het platform Eigen Bodem heeft een eerste geautomatiseerde afhaallocatie voor lokale producten geplaatst in het station van Sint-Niklaas. Het idee om via automaten lokale producten te verdelen en bestellingen te leveren, ontstond tijdens de Proximity-campagne, een traject waarbij vernieuwende ecologische en duurzame ideeën van burgers een financieel en logistiek duwtje in de rug kregen. De stad Sint-Niklaas steunt dit initiatief. “Door lokaal te kopen en de transportketen te optimaliseren, draag je immers een stevig steentje bij aan de klimaattransitie", stelt schepen voor Duurzaamheid Wout De Meester.
Mooi voorbeeld
De NMBS zette enthousiast mee de schouders onder dit project en hoopt dat andere initiatieven volgen. Sint-Niklaas is op dit moment het eerste station met een korte keten-automaat in België. "Slaat dit pilootproject aan, dan kan het dienen als mooi voorbeeld om elders in het land duurzame innovatie naar de korte keten te brengen. En ook in de stad zijn er nog tal van mogelijkheden.

Gezond, duurzaam en lokaal
Het platform Eigen Bodem staat in voor de bevoorrading: “We voorzien in een gevarieerd en seizoensgebonden aanbod. Enkel wat vers uit de grond komt, vind je terug in de automaat. Aardbeien, asperges en rabarber zijn dus enkel tijdens het seizoen verkrijgbaar, waardoor je zeker bent van topkwaliteit. Op die manier willen we reizigers en inwoners stimuleren om gezond, duurzaam én lokaal te consumeren", schetst Bart Callaert van Eigen Bodem.
Het is de missie van Eigen Bodem om lokale producten rechtstreeks van de producent bij de consument te brengen. “Door samen transporten te organiseren en een optimale routeplanning uit te tekenen, houden we het transport duurzaam en betaalbaar." Ook de boer krijgt een eerlijk aandeel van de prijs: "Door de producten rechtstreeks van de producent tot bij de consument te brengen en het bestelproces te automatiseren, garanderen we het meest duurzame transport tegen een faire prijs, zowel voor de boer als de consument."
Schepen voor Duurzaamheid Wout De Meester is verheugd: "Dit past perfect in de doelstelling van de stad om vol te gaan voor de korte keten en lokale en gezonde producten op een duurzame manier bij zoveel mogelijk inwoners te krijgen. Door de automaten op verschillende plaatsen over heel België te zetten en het principe ruim toe te passen, vergroot ook de impact."
