Voorgevel zwembad De Watermolen

Eerstesteenlegging van schitterend zwemparadijs: op weg naar het gloednieuwe zwembad De Watermolen

De weg is definitief ingezet: tegen begin 2026 moet Sint-Niklaas over een gloednieuw zwembad beschikken. De bouwwerken voor het nieuwe zwembad De Watermolen zijn van start gegaan. Op vrijdag 1 december vond de officiële eerstesteenlegging plaats. De Watermolen wordt een bijzonder aantrekkelijk, duurzaam en functioneel gebouw, in de groene long van het nieuwe Sportkringpark, waar sport, spel, recreatie en natuurbeleving harmonieus met elkaar worden verweven.
Social media sharing

Met de eerstesteenlegging van zwembad De Watermolen ziet het stadsbestuur een belangrijk strategisch project in uitvoering gaan. En daar zitten véle Sint-Niklazenaren op te wachten. De stad heeft immers nood aan meer zwemwater, zo blijkt uit de behoeftenorm van Sport Vlaanderen. Voor de bevolking van Sint-Niklaas is er, nog los van de centrumfunctie van de stad, nood aan 1.120 m² extra zwemwater. Met het Sinbad komen we amper aan de helft van de behoeftenorm. Bovendien bleek uit heel wat bevragingen bij de inwoners dat er ook nood is aan recreatief zwemwater op het grondgebied van onze stad. Daarom heeft de gemeenteraad dit als een prioriteit opgenomen in het meerjarenplan 2020-2025.

Net als vele andere gemeenten koos Sint-Niklaas voor een publiek-private samenwerking voor het toekomstige zwembad. Hierdoor wordt de stad ontzorgd en kunnen we in zee gaan met een partner die het ontwerpen, bouwen, financieren, onderhouden en exploiteren van zwembaden als kernactiviteit heeft. Na de gunningsprocedure viel de keuze begin 2022 op Sportoase als partner. Zwembad De Watermolen, toepasselijk genoemd naar de watermolen die ooit op exact dezelfde plaats stond, wordt het 21ste zwembad van deze groep.

Schepen voor Sport Peter Buysrogge: “Deze stad verdient een hedendaags zwembad, met veel ruimte voor sport, recreatie en ontspanning. Dat vragen de Sint-Niklazenaren heel nadrukkelijk. Ik ben bijzonder opgetogen om vandaag het startschot voor de bouw van dat nieuwe zwembad te kunnen geven. Over twee jaar beschikken we hier over een prachtig zwemparadijs, dat meteen ook één van de grootste en meest duurzame projecten in zijn soort wordt.”

Recreatiebad in zwembad De Watermolen

Sportkringpark

Zwembad De Watermolen krijgt een plaats centraal in het Sportkringpark. Op de plek waar voetbalclub Sportkring Sint-Niklaas in de tweede helft van de vorige eeuw haar gloriejaren beleefde, verrijst een groots sport- en recreatiepark.

Net als in het zwembad maakt de stad hier ruimte voor zowel clubgebonden sporten als voor de individuele sporter en recreant: van voetbal, baseball, BMX, een looppiste en urban sports zoals 3x3 basket, skaten en outdoor fitness tot vrij toegankelijke kunstgras voetbalveldjes, een groot grasplein, een speelbos, een speellint, een waterspeeltuin, een picknickzone in een boomgaard en een ruime hondenuitloopweide. Voor elk wat wils!

De werken voor de inrichting van het Sportkringpark worden allemaal opgestart in de loop van de volgende twee jaar.

Op www.sint-niklaas.be/sportkringpark vind je hierover meer toelichting. Begin december wordt in de wijk verspreid ook een infofolder verspreid.

Centraal paviljoen in het Sportkringpark

Sport wordt jaarthema in 2024

2024 is bij uitstek een sportjaar. In de zomer vinden zowel de Olympische Spelen als het EK voetbal plaats. In april passeert de Ronde van Vlaanderen in Sint-Niklaas. En lokaal staat er nog héél wat op het programma, van artistieke sportbeleving met Coup de Ville tot de opening van mountainbikepark Vossekot. 2024 wordt nadrukkelijk een jaar met een grote sportieve uitstraling. En daar zetten we in onze stad extra op in. Want sport is emotie, sport is verbinding, sport is ontwikkeling. Het jaarthema sport geven we in 2024 levendig en treffend vorm, samen met inwoners, verenigingen en clubs.

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen