Sint-Nicolaasplein

Er zit muziek in de zomer: Pleinconcerten brengen dans, bands en dj's naar prachtig aangekleed Sint-Nicolaasplein

Van dansavonden tot concerten en dj-sets: het wordt zwoel, uitbundig en zomers op het sfeervol ingerichte Sint-Nicolaasplein, met 75.000 wapperende lintjes als eyecatcher. Het programma voor de Pleinconcerten is helemaal klaar. Van de eerste week van juli tot de laatste dagen van augustus is er héél wat te beleven, met verrassende én bekende artiesten, met heel uiteenlopende stijlen, voor ieder wat wils, én bovendien helemaal gratis.
Social media sharing

Begin juni opende de stad al een nieuwe speelplek op het Sint-Nicolaasplein, voor een speelse zomer voor gezinnen met kinderen. Die speelplek bevindt zich aan de rand van de terraszone. Centraal op het plein wordt een podiumzone ingericht. Want binnen zeven dagen gaat op het plein een zomer vol muziek van start.
Voor de samenstelling van het programma voor de Pleinconcerten werkte de stad deze keer samen met Bart Foubert van het creatieve bureau CBF 21. Het resultaat? Een bijzonder veelzijdig programma, met concerten, dans en dj's, voor ieder wat wils, om zoveel mogelijk doelgroepen aan te spreken. De zomer op het Sint-Nicolaasplein is er immers voor iedereen!

Acht weken, acht thema’s
Wat biedt het podium van de Pleinconcerten de komende twee zomermaanden? Wekelijks zijn er concerten en afwisselend week om week dansavonden en dj-sets.
Elke donderdagavond kunnen terrasgangers genieten van een optreden. Daarnaast is er dan afwisselend op woensdagavond een dansinitiatie (met optreden) of op vrijdagavond een dj-set. Op die manier is er altijd op twee avonden van de week (woe/do of do/vrij) iets te beleven op het plein, gedurende de hele zomer.

Er zijn acht weken in de zomer. Er is gekozen voor acht verschillende thema’s en muziekstijlen, van Vlaams, ambiance en 50's, 60's en 70's tot blues en jazz, hiphop en Nederlandstalig. De eerste week van juli staat in het teken van Vlaamse muziek, in de aanloop naar de Vlaamse Feestdag. De eerste week van augustus staat dan weer in het teken van Europa, met de Euromarkt op de Grote Markt dat weekend.
In de programmatie is de nadruk gelegd op zoveel mogelijk talent uit Sint-Niklaas. In totaal zijn er 21 concerten, met 12 bands en artiesten uit Sint-Niklaas.

 Aankleding
Het plein krijgt een bijzonder sfeervolle, kleurrijke en zomerse aankleding, in het thema water. De lokale firma Artfex stond dit jaar opnieuw in voor de aankleding. Lichtslingers en spots zorgen voor sfeer en gezelligheid, maar de grootste eyecatcher dit jaar zijn de 75.000 lintjes, samen goed voor twee kilometer extra sfeer. De lintjes wapperen vrolijk in de wind en creëren een golfslag, wat ook voor verkoeling zorgt tijdens de warme zomermaanden.

Recent kreeg het Sint-Nicolaasplein op korte tijd twee opdoffers te verwerken, met de sluiting van twee horecazaken. Een grote ontgoocheling, net voor de zomer. De stad wil evenwel ook op dit plein de horeca ten volle steunen en de opportuniteiten in de kijker zetten bij horecaondernemers. Met de herindeling van de terrassen, een mooie speelzone voor kinderen, een nieuwe en centrale plaats voor het podium, een geweldige programmatie voor de Pleinconcerten en een sfeervolle verlichting en aankleding van het plein investeert de stad deze zomer maximaal in het Sint-Nicolaasplein. Vanaf juli wordt deze grote terraszone in het hart van de stad een geweldig fijne ontmoetingsplaats.  

Info: www.ontdeksintniklaas.be 

Sint-Nicolaasplein

►►► Programma

In de eerste week hebben we met Baleynbal direct een geslaagde formule van het folkcentrum 't Ey uit Belsele te pakken. Zij vaardigen AeroKorda af om de benen los te gooien op de eerste woensdagavond van de zomer. Op donderdag hebben we met Dries de Vis ook al direct een grote vis te pakken. Hij werd bekend bij het grote publiek via het Eén-programma 'Voor de leeuwen'. Zondag vieren we dan de Vlaamse Feestdag met Alioth (opkomend talent uit Sint-Niklaas) en Frimout (bekend van enkele hits op Radio 2).

In de tweede week is het thema ambiance, met covers gebracht door Bram & Lennert, die ondertussen al vier keer het Sportpaleis plat speelden als voorprogramma van Niels Destadsbader. De eerste dj van de zomer is de bekende YouTuber Michael Amani uit Sint-Niklaas.

In week 3 komen de jaren 50/60/70 weer tot leven, met op woensdagavond Radio Modern om de beentjes los te gooien en op donderdagavond Mother Mercury, bekend van Belgium Got Talent.

Week vier is er eentje uit liefde voor eigen stad: 'Sinnekloas Represent' met De Molteni's en Out of My Box. Met die laatste band zetten we meteen ook nog eens psychiatrisch centrum Sint-Hiëronymus in de kijker. Vrijdagavond is er dan dj Nive & Neekid.

In de week van de Euromarkt is er salsadans met Salsensual en op donderdagavond staat NAFT op het podium. Ooit begonnen op de Gentse Feesten, maar ondertussen zijn deze blazers aan een Europese tour bezig die dus ook halt houdt in Sint-Niklaas.

In de zesde week kozen we voor jazz en blues als thema, en ook hier hebben we (wereld)toppers kunnen vastleggen. Sint-Niklazenaar Thomas Nobels speelt met niemand minder dan Manolo Cabras (o.a. Toots Thielemans Quartet) en Frank Vaganée (artistiek directeur van Brussels Jazz Orchestra en Oscarwinnaar voor zijn muziekbijdrage aan de film The Artist). Kortom, het kruim van de Belgische jazzwereld. 
Vrijdagavond kozen we voor een dj-duo: starten doen we met Nand De Klerck en daarna draait de alombekende LOUIS XIV de betere schijfjes op het plein.

Ook hiphop mag in Sint-Niklaas niet ontbreken. En ook hier weer de focus op Sint-Niklaas: finalist van Humo's Rock Rally Ide Snake speelt het voorprogramma van niemand minder dan Woodie Smalls. Nog eentje om naar uit te kijken!

Eindigen doen we met een Nederlandstalige week en daarvoor komen de FIXKES naar Sint-Niklaas. De kers op de taart is dan voor dj Maori, van Egypte tot Tomorrowland, maar vooral deze zomer op het Sint-Nicolaasplein van zijn eigen stad.

De optredens starten telkens rond 20 of 20.30 uur, de dj-sets om 22 uur (tot 1 uur) en de dansavonden vanaf 20 uur.

Week 1 - Vlaamse week
woe 6 juli        20u      Baleynbal met AeroKorda
don 7 juli         20.30u Dries De Vis en Band
zon 10 juli       20u      Alioth
                            22u      Frimout

 Week 2 - Ambiance                            
don 14 juli       20.30u Bram en Lennert
vrij 15 juli        22u      Michael Amani

Week 3 - 50's, 60's, 70’s        
woe 20 juli      20u      Radio Modern
don 21 juli       20.30u Mother Mercury

Week 4 - Sinnekloas Represent
don 28 juli       20u      De Molteni's
                             21.30u Out of My Box

vrij 29 juli        22u      Nive & Neekid

Week 5 - Europa         
woe 3 aug       20u      Salsensual, salsa dans
don 4 aug        20.30u NAFT

Week 6 - Blues en jazz
don 11 aug      20.30u Nobels, Cabras & De Waele Trio ft. Lynn Cassiers en Frank Vaganée
vrij 12 aug       22u      Nand De Klerck
                            23.30u LOUIS XIV

Week 7 - Hiphop                                
woe 17 aug     20u      Straatrijk: breakdance showcase & urban workshops
don 18 aug      20.30u Ide Snake
                             21.30u Woodie Smalls

Week 8 - Nederlandstalig                              
don 25 aug      20.30u FIXKES
vrij 26 aug       22u      MAORI

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen