Gepantserde vleugels

Expo 'Gepantserde Vleugels'/ Armoured Wings in het Waasland

Het stadsarchief Sint-Niklaas laat de komende drie weken de internationale tentoonstelling ‘Gepantserde Vleugels’ halt houden in het Waasland. Deze expo die vorig jaar in Warschau en Gdansk te zien was, startte in april van dit jaar aan een rondreis langs verschillende Vlaamse steden. Van zaterdag 26 oktober tot zondag 17 november is het de beurt aan Sint-Niklaas. Hiermee herdenkt de stad de bevrijding door Poolse troepen in de septemberdagen van 1944.
Social media sharing

Bezoekers kunnen het traject volgen van de bevrijding van Vlaanderen in september-oktober 1944 door de Eerste Poolse Pantserdivisie onder het bevel van generaal Stanislaw Maczek. Dankzij de jarenlange inzet van curator Dirk Verbeke, voorzitter van de vzw Eerste Poolse Pantserdivisie België, zijn talrijke voorwerpen, documenten en beeldmateriaal uit openbare en persoonlijke archieven verzameld. Aangevuld met  multimediale toepassingen, brengen ze de moedige strijd van de Poolse soldaten in herinnering.

Ook het Waas Archievenoverleg zet zijn vleugels onder dit initiatief. Zo krijgt deze expo een sterke regionale toets. De stads- en gemeentearchieven van Lokeren, Sint-Niklaas, Sint-Gillis-Waas en Beveren en de heemkundige kring D’Euzie uit Stekene vullen de tentoonstelling aan met extra materiaal uit hun collecties.

Familieleden van Poolse soldaten die zich in het Waasland vestigden, brengen opmerkelijke persoonlijke documenten en voorwerpen aan het licht. De tentoonstelling ‘Poolse liefde, Beverse huwelijken’, een initiatief van AXIS Vredesgenootschap Beveren, krijgt een plaats in het regionale luik van de expo.

De stedelijke musea en het Cultuurcentrum Sint-Niklaas staan garant voor de technische en logistieke ondersteuning.

De expo is van zaterdag 26 oktober tot en met zondag 17 november 2019 gratis te bezoeken in de Tentoonstellingszaal Zwijgershoek, Zwijgershoek 14 te Sint-Niklaas.

Dinsdag-zaterdag: 14-17 u en zondag: 11-17 u.

Rondleidingen voor groepen zijn mogelijk op woensdag 6 en 13 november, donderdag 7 en 14 november en op vrijdag 8 en 15 november 2019, telkens om 14 uur. Aanvraag via reservatiemusea@sint-niklaas.be of tel. 03 778 34 50. Tarief: 60 EUR.

In bijlage vindt u een korte historische nota over de Eerste Poolse Pantserdivisie.

 

 

 

Historiek Eerste Poolse Pantserdivisie

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen