Expo OEPS/OOPS

Expo OEPS/OOPS: over de illusie van een maakbare werkelijkheid

Van 8 oktober tot 27 november loopt in Tentoonstellingszaal Zwijgershoek de expo ‘OEPS/OOPS’. Die brengt kunstenaars samen rond vergissingen, de verheerlijking van foute keuzes en de illusie van de maakbare realiteit. Niko Van Stichel en Lut Vandebos zijn de curatoren en nemen zelf ook deel aan deze expo. Ze omringen zich met kunstenaars van over de hele wereld en uit heel uiteenlopende disciplines. Naar aanleiding van deze expo zijn er ook theatervoorstellingen, lezingen en rondleidingen.
Social media sharing

Waarom voelt de mens voortdurend de drang om zijn eigen (virtuele) wereld te creëren en de natuur te manipuleren en te reguleren? Hoe maakbaar is de werkelijkheid? De laatste decennia zien we de gevolgen van het eeuwenlange misbruik van onze planeet. Het evenwicht is zoek, we worden geconfronteerd met extreme situaties. Het ruimteschip aarde heeft dringend nood aan zuurstof. 
Curatoren Niko Van Stichel en Lut Vandebos, die zelf ook deelnemen, omringen zich voor de expo ‘OEPS/OOPS’ met kunstenaars van over de hele wereld en uit heel uiteenlopende disciplines. Hoe gaan zij vanuit hun perspectief kritisch om met het klimaatvraagstuk?

Een tentoonstelling van Niko Van Stichel en Lut Vandebos met onder meer Christina Lorena Weisner, Sam Kebbell, Jadot&Barbier, Cindy Wright, Charlotte Jacobs en Raf Vertessen, Marc Bijl en Annegien van Doorn. 

Niko Van Stichel studeerde beeldhouwkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen en is directeur van d'Academie Beeld Sint-Niklaas. Lut Vandebos studeerde vrije grafische kunsten aan de Academie voor Schone Kunsten Gent en is docente beeldatelier, projectatelier en street art aan d'Academie Beeld Sint-Niklaas. Sinds 2010 werken ze samen onder de naam Vanstichel-Vandebos en zijn ze vooral bekend om hun monumentale, plaatsgebonden sculpturen in de publieke ruimte. 

Info: www.ccsint-niklaas.be

► Randactiviteiten
Naar aanleiding van deze expo zijn er ook theatervoorstellingen, lezingen en rondleidingen, gelinkt aan de klimaatkritische insteek van de expo OOPS. 

Lezing, Dirk Draulans, 'Drummen Op Aarde'
We zijn met 7,5 miljard mensen op aarde en aardig op weg naar 9 of zelfs 10 miljard. Dirk Draulans schetst aan de hand van de evolutieprincipes van Charles Darwin hoe het zo ver is kunnen komen. Hij schetst ook de nefaste invloed van onze aanwezigheid op het andere leven op aarde. In het kielzog van Charles Darwin reisde hij de wereld rond, waarbij hij voortdurend geconfronteerd werd met de zware ecologische voetafdruk van de mens. De vergelijking van zijn ervaringen met wat Charles Darwin zag, was soms hallucinant. De overgang naar een duurzame maatschappij zal niet gemakkelijk zijn. 'Drummen Op Aarde' is een ontnuchterend verhaal over minder kinderen krijgen, weerstand tegen verandering en de moeizame strijd voor een aanvaardbaar omgaan met de hulpbronnen van de aarde die we nodig hebben. Met als slot een analyse van de prangende vraag of we nog optimistisch kunnen zijn over een goede afloop.
26/10/2022 om 19u30 in de Piet Elshoutzaal, SteM

Lezing, Annegien van Doorn
Annegien van Doorn heeft als kunstenaar en natuurliefhebber een bijzondere kijk op de werkelijkheid. Ze toont de verwrongen relatie van de moderne mens met fauna en flora. De blik op alledaagse, banale interieurs toont hoe wanhopig we de natuur een plaats willen geven in onze omgeving, zonder er plaats voor te maken in ons leven. Waarom verkiezen we afbeeldingen en plastic boven het echte werk ?
19/10/2022 om 20u, SteM

Theaterstuk, ‘De Zaak Shell (met oa Michaël Pas) 
De laatste witte mannelijke neushoorn is uitgestorven. Bosbranden, overstromingen en aardverschuivingen vormen overal ter wereld het nieuws van de dag. Welke beelden, argumenten en retoriek zorgen ervoor dat er zo weinig schot zit in het oplossen van het klimaatprobleem? Theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit volgen het klimaatdebat al jarenlang op de voet. Ze bezochten aandeelhoudersvergaderingen van multinationals, lazen speeches en interviews van Shell, ploegden akkoorden en beleidsnota’s van overheden door en noteerden stelselmatig de opmerkingen van hun ooms wanneer er tijdens het kerstdiner over de klimaatverandering gesproken werd. In De zaak Shell komen de belangrijkste stemmen uit het klimaatdebat samen. Aanleiding is de rechtszaak die de ngo Milieudefensie aanspant tegen Shell. De voorstelling toont hoe geraffineerd iedereen in het debat zijn verantwoordelijkheid doorschuift naar een andere partij en welke gevolgen dat heeft.
21/10/2022, 20u, stadsschouwburg

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen