Recht door zee

Expo Recht door Zee in SteM en Mercatormuseum

Klaar voor een historische én eigentijdse trip over de wereldzeeën? Van 4 juni tot 11 september vindt in het SteM en het Mercatormuseum de prestigieuze tentoonstelling 'Recht door zee. Navigeren van 1500 tot vandaag' plaats. Ontdek de technologische geschiedenis van navigatie-instrumenten en verken het verrassende verband tussen tijd en plaats op zee, via unieke, originele voorwerpen uit collecties van heel wat (privé-)verzamelaars. Een expo voor jong én oud, met een gevarieerd en interactief programma.
Social media sharing

De expo loopt gelijktijdig op drie museumlocaties, die op wandelafstand van elkaar liggen. In het Mercatormuseum (290 m² tijdelijke exporuimte) ligt de klemtoon op de impact van Vlamingen (Belgen) op de navigatie op zee, zoals Gemma Frisius (driehoeksmeting), Gualterus Arsenius (instrumentenmaker), Lucas Waghenaer (zee-atlassen gedrukt in Antwerpen), Michiel Coignet (nautische hemisfeer), Petrus Plancius (eerste vermelding Zuiderkruis), Gerard Mercator (Mercatorprojectie) en Adrien de Gerlache (Belgische ontdekkingsreiziger). 

In de Tentoonstellingszaal (645m²) vindt een belevingsgerichte thematische uitdieping plaats over navigatie op zee van de 16de eeuw tot vandaag. In een gevatte, laagdrempelige computeranimatie krijgt de bezoeker een algemene intro met probleemstellingen en de oplossingen voor navigatie van de oudheid tot vandaag. Een galerij van 23 m lang en bijna 4 m breed met een grote glaspartij leent zich uitstekend tot het ruimtelijk visualiseren van de twee oudste navigatietechnieken: het (kust)varen op waarneming en ervaring en dieptemeting. Meer dan 300 nooit eerder publiek getoonde, originele objecten worden in state-of-the-art vitrines gepresenteerd en toegankelijk gemaakt met duidelijke ‘infographics’.

Interactieve en audiovisuele elementen maken het concept heel toegankelijk:
• een documentaire opgenomen in de kaartenzaal van de Antwerp Maritime Academy die de hele historische evolutie van zeekaarten schetst
• zes acteurs kruipen in de huid van 18de eeuwse Britten en evoceren de zoektocht naar de lengtebepaling op zee
• een ‘sextantwand’: historische evolutie van de sextant met veelheid aan objecten
• een computeranimatie met reiswegen van de ontdekkingsreizen van Europeanen van de oudheid tot de 19de eeuw
• een projectie van een film opgenomen aan boord van het varend fregat Leopold I over navigatietechnieken
• projectie van videoclips aan boord van het marine opleidingsschip Zenobe Gramme 
• een nagebouwde scheepsbrug als interactief element waarbij de bezoeker zelf met bovengenoemde ‘tutorials’ metingen kan verrichten met replica van een kwadrant, marine astrolabium, jakobsstaf en sextant (vervaardigd door de School voor Scheepsmodelbouw)

In de Piet Elshoutzaal (190 m²) krijgt het publiek demo’s van hedendaagse navigatietoepassingen. Ook een vaarsimulator van Stentec en een democonsole van Skydec krijgen er een plaats. Een aantal geëngageerde ondernemingen met lokale verankering of actief in de professionele nautische sector zijn partner van deze expo en geven in deze zaal toelichting bij hun activiteiten, zoals DEME Group, Guylian, Standaard Boekhandel, GeoXYZ, Skydec, Haedes Consultancy and Engineering, International Port Engineering & Investments, Stentec Software en het Vlaams Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust. 

Tot slot duidt de Belgische Marine in een film haar opdrachten vandaag: het beschermen van vaarroutes, NAVO-opdrachten en het beschermen van de eigen economische zone/territoriale wateren. 

Recht door zee

Extra’s voor het publiek
Voor gezinnen met kinderen is er in de expo een heuse schattenjacht: de figuur Tuizentfloot van Marc Sleen (die in 2022 alom gevierd wordt) neemt de jonge zeevaarders op sleeptouw met een heuse schatkaart. Lokale ondernemingen én sterkhouders Foubert Sint-Niklaas en Chocolatier Guylian sloten een partnerschap in de culinaire sfeer. Standaard Boekhandel staat op de twee museumsites in voor de exploitatie van een museumshop met exclusieve uitgaven over zeevaart. De bedrijven VC Wood en Solidor sponsorden graag in de ‘fun factor’ van de expo. Zij zorgen voor het langverwachte dakterras dat in de professionele handen van de Foyer vanaf 30 juni omgetoverd wordt tot het hoogst gelegen gelegenheidscafé van de stad, onder de naam Het Kraaiennest. 

Open rondleidingen
Onze open rondleidingen (max. 25 personen) worden verzorgd door onze eigen ervaren museumgidsen. Tijdens deze rondleidingen staat een kandidaat officier van de Belgische Marine of de Antwerp Maritime Academy in uniform in de tentoonstelling om nog een extra woordje uitleg te geven over de favoriete thema’s. Er is ook een lezingenprogramma uitgewerkt, op vier dinsdagen om 20 uur. Info en inschrijven via www.museasintniklaas.be

Maritieme pubquiz
Laat je uitdagen tijdens de vermakelijke en leerzame ‘Maritieme Pubquiz ’. Haal je concurrenten de wind uit de zeilen en steek je vrienden de loef af met je nautische kennis, op zaterdag 25 juni om 20 uur. Inschrijven via www.museasintniklaas.be

Praktisch
Open:
Van dinsdag tot zondag van 10 tot 17 uur
Museumcafé open tot 18 uur
Nocturne: elke donderdag tot 22 uur

Toegang:
6 EUR / 3 EUR met korting
Gratis: kinderen tot en met 12 jaar, houders museumkaart, MuseumPASS, lerarenkaart, European Disability Card.
Gratis toegang voor iedereen op zondag van 11 tot 13 uur.

Contact:
03 778 34 50
stedelijkemusea@sint-niklaas.be
reservatiemusea@sint-niklaas.be
www.museasintniklaas.be

De tentoonstelling is een productie van het SteM Sint-Niklaas in samenwerking met de Belgische Marine, de Hogere Zeevaartschool, de Universiteit Gent en de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas. 

Recht door zee
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen