expo Genoveva

Expo ‘Tijdloze tragiek op de planken. De Goudbloem speelt Genoveva’ nu in de Bib

Bibliotheca Wasiana, Stadsarchief, de Bib en KOKW pakken uit met de unieke tentoonstelling ‘Tijdloze tragiek op de planken. De Goudbloem speelt Genoveva’. Deze tijdelijke expo in de Bib, die loopt van 8 oktober tot 10 november, kadert tevens in de komst van het Landjuweelfestival van Opendoek (4 - 8 november 2020) naar de Wase hoofdstad.
Social media sharing

In 2019 schreef Sofie Moors, masterstudent Nederlands aan de Universiteit Antwerpen, een masterscriptie over de opvoeringspraktijk van ‘De heylighe Genoveva ofte herkende onnoselheyt’. Dit nu vergeten, maar toen heel populair stuk over grote levensthema’s, voorzien van een dosis tragiek, werd heel vaak opgevoerd. De Sint-Niklase rederijkerskamer De Goudbloem speelde het stuk in 1721. Sofie Moors kon gebruikmaken van een uniek werk: een zeventiende-eeuws handschrift van de Goudbloem, dat als Vlaams Topstuk is erkend en deel uitmaakt van de collectie van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas (KOKW). Wat het werk zo bijzonder maakt, is dat het regieaanwijzingen én een schets van het podium bevat; allebei hoogst uitzonderlijke informatie voor die tijd.

Op een heel toegankelijke, moderne en visuele manier vertalen we dit boeiende stukje Wase geschiedenis naar vandaag. We laten Genoveva, hoofdpersonage uit het toneelstuk, aan het woord. Zij is het die de bezoeker begeleidt naar het niet te missen werk op deze expo: het handschrift van de rederijkerskamer. Ook de geschiedenis, speelpraktijk en maatschappelijke relevantie van de toneelgroep De Goudbloem worden belicht.

 

Organisatie: Bib Sint-Niklaas, Bibliotheca Wasiana, Stadsarchief Sint-Niklaas, KOKW, i.s.m. Universiteit Antwerpen (dept. Letterkunde & Universiteitsbibliotheek). Ook vijfde- en zesdejaars van enkele scholen uit de stad hebben actief aan het project meegewerkt. Met dank aan Sofie Moors en Maartje De Wilde.

De expo is gratis te bezichtigen tijdens de openingsuren van de Bib, Hendrik Heymanplein 3, 9100 Sint-Niklaas.

 

Maandag                     gesloten

Dinsdag – donderdag  10 - 19 uur

Vrijdag                        10 – 17 uur

Zaterdag – zondag      09.30 – 12.30 uur

 

  

Wandeling

De Goudbloem speelt Genoveva: wandeling langs de historische podia op de Grote Markt.

Donderdag 5 november 2020:  15 tot 16 uur

Vrijdag 6 november 2020:  15 tot 16 uur

Zaterdag 7 november 2020:  15 tot 16 uur

Zondag 8 november 2020:  15 tot 16 uur

 

Plaats van samenkomst/vertrek:  de Bib, Hendrik Heymanplein 3, 9100 Sint-Niklaas

Duur: 1 uur

Maximum 10 personen

Inschrijven: de bib, 03 778 34 00, bibpubliekswerking@sint-niklaas.be

 

 

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen