Handhaving op zwerfvuil en sluikstorten

Extra acties in Sint-Niklaas tijdens Week van de Handhaving op zwerfvuil en sluikstorten

De vijfde editie van de Week van de Handhaving op zwerfvuil en sluikstorten vindt plaats van 4 tot 10 oktober. Deze themaweek gaat in Sint-Niklaas niet onopgemerkt voorbij. Met extra acties en controles brengen we dit maatschappelijk probleem onder de aandacht. Want in Sint-Niklaas is de inzet voor een reine stad een ernstige zaak.
Social media sharing

Speerpunten
Sluikstort en zwerfvuil is ergernis nummer één voor de Vlaming. Dat blijkt keer op keer uit onderzoek. Als stad zetten we daarom al geruime tijd in op de strijd tegen deze vorm van overlast en asociaal gedrag met drie speerpunten. In de eerste plaats blijven we sensibiliseren en communiceren. Daarnaast zijn we elke dag aan de slag, met de inzet van veel mensen en middelen, om onze omgeving proper te houden.

En als sluitstuk van deze acties zetten we ook in op handhaving. Dat gebeurt extra tijdens de Week van de Handhaving, maar standaard het heel jaar door. Gemeenschapswachten, GAS-vaststellers, milieupolitie en wijkagenten kijken hier dagelijks op toe. Op jaarbasis is dit (helaas) goed voor meer dan 900.000 EUR.

Actieweek
Tijdens de Week van de Handhaving voeren we zowel in uniform als anoniem verhoogde controles uit op afval achterlaten, het wegsmijten van sigarettenpeuken, het niet bijhebben van hondenpoepzakjes en het niet oprapen van hondenpoep …

Tegelijk zal de controle op identificatiegegevens bij sluikstorten (een zakje aan een vuilnisbak, afval aan de glasbol, een sluikstort in een gracht, …) nog intensiever onderzocht worden, dit zowel door medewerkers van de stad als door medewerkers van MIWA. Daders mogen zich verwachten aan een fikse boete.

Ook preventieve controle zal deel uitmaken van de actieweek. Regelmatig stellen wij vast dat bij de ophaling van papier en karton het aangeboden papier niet goed vastgebonden is. Dit geeft vaak aanleiding tot rondvliegend papier.

Bovenop deze acties zullen ook de sluikstortcamera’s, net zoals elke week, ingezet worden op enkele hotspots. Deze camera’s hebben het voorbije jaar reeds hun nut bewezen. Zo zien en herkennen we regelmatig bewoners uit de eigen omgeving die een zakje met huisvuil in een openbare vuilnisbak stoppen. Of er naast of op zetten.

Mensen die het wel goed voor hebben met onze omgeving en het goede voorbeeld geven (papiertje in de vuilnisbak, peuk in de vuilbak of peukenvuilbak, …) belonen we de komende week met een leuke attentie.

 

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen