Marktkramers worden in november in Sint-Niklaas vrijgesteld van standgeld

Extra verplaatste markten door Sint in de Piste: marktkramers vrijgesteld van standgeld in november

Door de komst van het circusspektakel 'Sint in de Piste' naar de Grote Markt wijkt de wekelijkse markt op donderdagen 9, 16 en 23 november uit naar het Hendrik Heymanplein. Om mogelijk omzetverlies bij de betrokken marktkramers te compenseren, besliste het stadsbestuur om de standgelden voor marktkramers in de hele maand november kwijt te schelden, voor in totaal vijf marktdagen.
Social media sharing

Het stadsbestuur is zich heel bewust van de extra inspanning die het vraagt aan de standhouders van de wekelijkse markt in Sint-Niklaas. Door de komst van 'Sint in de Piste' naar de Grote Markt moet er immers worden geschoven in de praktische planning van de donderdagse markt. Op drie donderdagen in november verhuist de wekelijkse markt naar het Hendrik Heymanplein. Dat gebeurt op donderdagen 9, 16 en 23 november. Het zijn drie extra verplaatste markten waarvoor het stadsbestuur nu compensatiemaatregelen uitwerkt.

Vrijstelling van standgeld
Schepen voor 'Stad van de Sint' Maxime Callaert: “Ik wil de marktkramers bedanken voor de zeer constructieve houding tijdens de marktcommissie van vorige donderdag 26 oktober. Op deze manier ondersteunen de marktkramers de belangrijke Sinterklaasperiode in onze stad.”

Na het constructief overleg met de marktcommissie besliste het stadsbestuur om het standgeld voor hele maand november kwijt te schelden. Op die manier zijn de standhouders van de wekelijkse markt vijf marktdagen vrijgesteld van de retributie op hun standplaats. Het standgeld wordt berekend op basis van de grootte van de standplaats van de standhouder.

Schepen voor Evenementen en Markten Ine Somers: "We beseffen dat we een extra inspanning vragen van de marktkramers in november, door de komst van 'Sint in de Piste' naar de Grote Markt. Daarom nemen we deze compensatiemaatregel. We doen er verder alles aan om de verplaatste markten zo aantrekkelijk mogelijk te maken, met optimale praktische begeleiding voor marktkramers én met acties om de marktbeleving bij bezoekers te vergroten."

Marktacties
Op de markt van donderdag 16 november vindt er een grootse marktactie plaats, helemaal in het teken van Sinterklaas. Bezoekers kunnen dan 200 duo-tickets winnen voor 'Sint in de Piste'. Bij een aankoop bij één van de marktkramen krijgen bezoekers een deelnameformulier dat ze kunnen inleveren bij het kraam van de 'Winkel van de Sint', dat opgesteld staat in het straatdeel tussen de Grote Markt en de bib. Daar kan iedereen ook de speciale Sinterklaas-producten krijgen én wordt er getrakteerd op gratis speculoos. En natuurlijk zijn ook de Sint en zijn Pieten van de partij op de wekelijkse markt!

Ter info: in december zijn er nog twee verplaatste markten, zoals elk jaar, door de winterkermis op de Grote Markt. Dan trekt de wekelijkse markt op donderdagen 7 en 14 december naar het Hendrik Heymanplein. Op 14 december is er een grote marktactie met een tombola, waarbij bezoekers 20 trolly's gevuld met producten van de markt kunnen winnen. Tien trolly’s worden aangeboden door de Nationale Vrije Marktkramers Vereniging en tien door de Wase Marktkramersvereniging. De trolly’s worden gevuld met producten van alle marktkramers die wensen deel te nemen.

Marktkramers worden in november in Sint-Niklaas vrijgesteld van standgeld
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen