OWW Heistraat

Fiets (h)eerlijk in en rond Sint-Niklaas!

Op zaterdag 9 mei is het World Fair Trade Day en staan we stil bij eerlijke handel en hoe we met ons winkelgedrag een steentje kunnen bijdragen aan een eerlijke wereld. Verken de binnenstad, de rand van Sint-Niklaas en de deelgemeenten met de Fair Trade fietsroute.
Social media sharing

Ontdek tal van adresjes waar je eerlijke, biologische, lokale en vooral fijne producten kan kopen! Met de fiets een ontspannende tocht van 32 km maken en zo 20 nieuwe adresjes leren kennen? Het kan met deze kaart! Je kunt misschien nog niet overal terecht omwille van de coronamaatregelen, maar zo leer je alvast deze handelaren kennen. En je krijgt er een mooie fietstocht bovenop! Houd uiteraard rekening met de afstandsregels en fiets enkel met je gezin, zo blijven we allemaal gezond.

FAIR TRADE GEMEENTE

Sint-Niklaas is sinds 2008 een Fair Trade gemeente! De stad wil hiermee haar burgers bewust maken over hun aankopen en neemt zelf ook verantwoordelijkheid in haar aankoopbeleid. Het draagt bij aan het lokaal mondiaal beleid van de stad. Wist je dat Sint-Niklaas met 89% beter dan gemiddeld scoort op de Fair-O-Meter? Check het gerust via https://www.fairometer.be/gemeente/sint-niklaas/

WAT IS FAIR TRADE?

Eerlijke handel of Fair Trade is ontstaan uit het besef dat de welvaartskloof tussen rijke en arme bevolkingsgroepen steeds groter wordt en uit de wil om daar iets aan te doen door handel te drijven op een eerlijker manier. Eerlijke handel wil het dus over een andere boeg gooien: betere prijzen betalen en waardige werkomstandigheden creëren voor boeren, ambachtslieden en arbeiders. Eerst lag de focus voornamelijk op de ontwikkelingslanden maar nu ook steeds dichter bij huis, in Europa en België. 

OP ROUTE

Je kan de fietskaart downloaden op de Fair Trade pagina van de stad Sint-Niklaas (www.sint-niklaas.be/fairtrade ). Wil je de kaart thuis geleverd krijgen? Mail dan naar sint-niklaas@oww.be en je krijgt ze veilig thuis geleverd door één van de Oxfam Wereldwinkelvrijwilligers uit Sint-Niklaas, die deze fietskaart ontwikkelden in samenwerking met de stad. De kaart zal ook beschikbaar zijn in de deelnemende punten, van zodra de winkels weer open gaan.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen