Spieveldstraat

Fietsroutes krijgen veilige fietsoversteken

Sint-Niklaas trekt al enkele jaren volop de kaart van een sterk fietsbeleid. Om deze ambitie waar te maken zetten we onder meer in op meer en betere fietsenstallingen, tellen we pertinent de fietsersstromen, werken we problemen weg in de fietsinfrastructuur en zorgen we voor een goed fietsnetwerk. Op vijf locaties wordt dit netwerk nu versterkt door de aanleg van veilige oversteekplaatsen, met de fietser in de voorrang.
Social media sharing

Uiteraard kunnen wij niet alle fietsroutes tegelijk opwaarderen. We kiezen daarom eerst voor de routes die het interessants zijn voor heel wat mensen en dus ook veelvuldig gebruikt worden. Zo is onze stad twee fietssnelwegen rijk, namelijk de Mechelen-Terneuzenwegel (fietssnelweg naar Hulst) en de Waaslandroute (fietssnelweg Gent – Antwerpen langsheen het spoor). 

Om het comfort en de veiligheid van de fietser op de fietssnelweg naar Hulst te verbeteren werden alle dwarsende straten op de fietssnelweg ondergeschikt gemaakt tegenover de fietssnelweg. Het betreft de Kuildamstraat, Spieveldstraat en Hoogstraat. Enige uitzondering hierop is de Heistraat, omwille van de verkeersfunctie van deze straat. 

In de Nieuwe Molenstraat werd een veilige fietsverbinding gemaakt met de fietssnelweg richting Antwerpen. In een latere fase zal de fietssnelweg langsheen de noordkant verder doorgetrokken worden met een fietsbrug over Vijfstraten richting de achterzijde van het station. 

Bij de implementatie was en is veiligheid het voornaamste aandachtspunt. Auto’s worden verplicht om af te remmen bij het naderen van de oversteek. Dit werd gerealiseerd door de aanleg van een verkeersdrempel. Er werd accentverlichting voorzien zowel op de grond als in de hoogte. De oversteek zelf werd in een opvallende rode coating uitgevoerd. Deze maatregelen hebben een bijkomend positief effect op de snelheid in de verschillende straten. Dit draagt bij tot de verkeersleefbaarheid, het fietscomfort  alsook het stimuleren van de fietsverplaatsingen. 

Ook de Hooimanstraat in Sinaai kreeg een dergelijke, veilige fietsoversteekplaats. Dit om de verbinding te maken op de recreatieve fietsroute Belselewegel tussen de Boskapel in Puivelde en de site ter Beke.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen