Zicht op het Gerdapark

Gerdapark officieel geopend: iedereen welkom

De Abingdonwijk heeft er een groene long bij: het Gerdapark tussen de Abingdonstraat, Broederstraat, Kongostraat en Knaptandstraat. Meer en meer buurtbewoners vinden de weg naar het nieuwe openbare park om er even te verpozen met de kindjes of een wandeling te maken met de hond. Dienstencentrum Den Aftrap hield er onlangs een eerste kubbtornooi. Door de talrijke wandel- en fietspaden vormt het park een snelle en autoluwe doorsteek naar het centrum of de school.

Social media sharing

Op enkele jaren tijd zijn de vroegere terreinen van voetbalclub FC Gerda uitgegroeid tot een groene en levendige plek en een volwaardige welzijnssite in de stad met het welzijnshuis, woonzorgcentrum De Gerda en dienstencentrum Den Aftrap. Gezinsvervangend tehuis De Klokke opende er in het voorjaar nog zijn zorgflats De Voorzet.

Het nieuwe park is aangelegd met ‘bolle’ grasvelden, een verwijzing naar de typische ‘bolle’ weiden en akkers in het Waasland. De wadi’s, zorgen voor een geleidelijke insijpeling van het overtollige regenwater. Er zijn ook kleine speelse elementen in het park zoals stappalen. Het park is voor iedereen toegankelijk. Rond het woonzorgcentrum De Gerda is een omheinde tuin waar bewoners met dementie kunnen vertoeven.  Een natuurlijke houten omheining grenst de buurttuinen af. Diverse buurtbewoners gingen gretig in op het aanbod om vanuit hun tuin een doorsteek naar het Gerdapark te laten aanleggen.

De blikvanger, een hedendaagse versie van het prieel boven de wadi, hopen we nog in het najaar te installeren. Interwaas coördineert de aanleg. En het wordt nog mooier. Het nieuwe park had te lijden onder de droge zomer. Op de eerste fleurige bloemenweiden is het wachten tot volgend jaar. We zullen ook enkele bomen moeten laten vervangen, aldus Interwaas. 

Volgend jaar start het OCMW in het Gerdapark nog twee bouwprojecten op: de bouw van 15 assistentieflats aan het Bokkenhof en enkele noodflats boven de doorsteek met de Kongostraat.
Interwaas plant de komende jaren nog een aantal nieuwbouwwoningen aan de inrit van het Gerdapark maar een precieze datum is nog niet bepaald. In afwachting daarvan, zal Interwaas deze gronden nog laten inzaaien met gras.  

De buitenaanleg is goed voor een bedrag van 1.300.000 EUR. Een flinke hap van dit bedrag ging naar de wegenaanleg en de maatregelen die genomen zijn voor een goede waterhuishouding in het park en de buurt.  

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen